Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 31 травня 2023
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2023/05/31/biblioteki-kirovogradschini-pratsjujut-habami-tsifrovoi-osviti.htm
новини, 31 травня 2023

Бібліотеки Кіровоградщини працюють хабами цифрової освіти


Обласна універсальна наукова бібліотека імені Дмитра Чижевського багато років допомагає користувачам освоювати комп’ютерні програми, Інтернет, а останні роки ще й користуватись державними послугами на порталі та в застосунку«Дія». 


Тож коли Мінцифри та Українська бібліотечна асоціація започаткували всеукраїнський проєкт зробити бібліотеки хабами цифрової освіти, головна книгозбірня Кіровоградщини не могла не долучитися до такої крутої ідеї. Адже його мета – навчити громадян користуватися цифровими послугами. 


У рамках першого етапу проєкту завідуючі відділами бібліотеки Світлана Волкова та Наталія Андрійченко пройшли навчання для тренерів регіональних тренінгових центрів.  А вже зараз - на другому етапі - самі допомагають колегам з територіальних громад працювати координаторами хабів. 


Протягом п’яти травневих днів в бібліотеці Чижевського для них проходив онлайн-тренінг в рамках проєкту «Розвиток спроможності бібліотек – хабів цифрової освіти». 


Почали з того, якими засобами і методами можна визначити потреби громади в цифровій освіті. Визначили компетентності координаторів хабу цифрової освіти, зокрема, досвід надання консультацій з користування гаджетами, встановлення програмного забезпечення та застосунків, вміння проводити тренінги, допомоги опанування того чи іншого інтернет-ресурсу. 


Відповідні можливості та бажання виявили бібліотекарі Великосеверинівської, Бобринецької, Олександрівської, Олександрійської, Смолінської, Надлацької, Маловисківської, Світловодської, Глодоської, Компаніївської, Первозванівської, Приютівської, Дмитрівської територіальних громад.


Загальна програма онлайн-тренінгу включала питання організації діяльності хабу цифрової освіти, визначення переліку основних та додаткових послуг хабу, налагодження  ефективних відносин з журналістами та комунікації з цільовими аудиторіями у соціальних мережах тощо.


Вже три роки бібліотека Чижевського як методичний центр для бібліотек області працює за інноваційною моделлю з принципово новими публічними бібліотечними просторами та послугами, тому бібліотекарям було що підказати колегам щодо моделей організації хабу цифрової освіти, починаючи з розташування і закінчуючи інструментами для створення цифрового контенту. 


На думку директорки бібліотеки Чижевського Валентини Животовської,хаб цифрової освіти – це ще один інструмент для задоволення потреб користувачів бібліотеки та жителів громад. «Природно, що бібліотеки Кіровоградщини є частиною національного проєкту з розвитку цифрової грамотності “Дія. Цифрова освіта”. Ми маємо усі можливості навчати українців опановувати цифрові технології та цифрові державні послуги», - зазначила Валентина Животовська.

         

469Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: