Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 3 грудня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2021/12/03/u-kropivnitskomu-reklamodavtsi-ne-zlovzhivajut-diskriminatsiinoju-reklamoju.htm
новини, 3 грудня 2021

У Кропивницькому рекламодавці не зловживають дискримінаційною рекламою


Реклама оточує кропивничан всюди: на вулиці, у транспорті, у магазині, навіть удома. Фактично її  не уникнути, втім можливо захистити себе від її найгірших зразків. Цьому присвятила свій виступ в рамках проєку «Школа досвідченого споживача» головний спеціаліст сектору контролю за рекламою та дотриманням антитютюнового законодавства управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Юлія Янковська.


Проєкт цього року започаткували ОУНБ імені Дмитра Чижевського разом з регіональним відділенням Держпродспоживслужби. Юлія Янковська закликала учасників заходу не залишатися байдужими і активніше звертатися до Держпродспоживслужби, якщо в очі потрапляє неякісна реклама. 


«Так, споживачка замовила через Інтернет біологічно активні добавки. На сайті було зазначено, що продукція мала лікувальні властивості. Після заяви споживачки Служба звернулася до суб’єкта господарювання. Інформація на сайті була виправлена, а підприємець сплатив штраф», - розповіла  фахівчиня.


Вона нагадала загальні вимоги до реклами. Наприклад, в рекламі про знижки мають бути вказані дата і місце розпродажу та співвідношення розміру знижки до ціни реалізації товару. Вся реклама повинна бути на державній мові. Будь-яка реклама ворожіння в ЗМІ заборонена. У лікарській рекламі заборонена імітація зовнішнього вигляду лікаря. Реклама алкоголю дозволена виключно у спеціалізованих виданнях, наприклад, проспектах магазинів, але не на першій та останній сторінках з відповідним попередженням про шкідливість надмірного споживання алкоголю. Виробники алкоголю можуть себе рекламувати лише як спонсори культурно-масових чи спортивних заходів. Взагалі заборонена реклама тютюна, але приладдя, наприклад, кальяни, рекламувати можна.


Пані Юлія зупинилася ще на одному цікавому моменті. 10 вересня Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до Закону України "Про рекламу" щодо протидії дискримінації за ознакою статі». 8 січня наступного року він вступить в дію.


Дискримінаційною за ознакою статі визнається реклама, яка містить затвердження та/або зображення про інтелектуальний, фізичний, соціальний або інший вид переваги однієї статі над іншою. Такою ж визнана реклама, яка принижує гідність людини за ознакою статі, демонструє насильство за ознакою статі, містить зображення тіла людини або частина тіла виключно як сексуального об'єкта, щоб привернути уваги споживача, чи натяки на сексуальні відносини, які не мають прямого відношення до рекламованого продукту або способу його вживання. 


За словами Юлії Янковської, фахівці не виявили на Кіровоградщині дискримінаційної реклами, і цим вона дуже відрізняється від інших областей.


Щоб більш докладно дізнатись про недобросовісну і дискримінаційну рекламу, переходьте за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=9wVwofJp1Lw 

   

1167Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: