Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 9 вересня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2021/09/09/u-kropivnitskomu-predstavili-svitlini-z-naibilshogo-v-sviti-fotokonkursu.htm
новини, 9 вересня 2021

У Кропивницькому представили світлини з найбільшого в світі фотоконкурсу


Фотовиставка «Пам’ятки України» відкрилася у відділі мистецтв головної книгозбірні Кропивницького та області. На ній представлені 57 найкращих світлин фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки 2019», а також спецномінацій «Єврейська спадщина» та «Млин». Про це повідомила Лариса Семенова, відділ соціокультурної діяльності.


Міжнародний конкурс фотографій пам'яток культурної спадщини для ілюстрування статей вільної енциклопедії стартував 2010 року в Нідерландах. За час його проведення учасники завантажили понад 2,6 мільйона фотографій, за що Книга рекордів Гіннеса визнала проєкт найбільшим фотоконкурсом в світі.


Українська частина міжнародного фотоконкурсу проводиться громадською організацією «Вікімедіа Україна».  Її представники сподіваються, що щорічне проведення конкурсу «Вікі любить пам’ятки» не тільки дозволить зібрати велику кількість фотографій пам’яток, але й допоможе українцям пізнати забуті сторінки рідного краю і спонукатиме змінити ставлення до багатьох з них.


Міжнародний проєкт представила членкиня правління Фонду «Вікімедіа», адміністраторка Вікіпедії українською та членкиня ГО «Вікімедіа Україна» Наталія Тимків, яка провела тренінг з участі у конкурсі у Гончаренко Центрі Кропивницького. За її словами, цінність світлин полягає перш за все в тому, що вони надають можливість ілюструвати статті Вікіпедії. А вони, в свою чергу, викликатимуть у людей бажання дізнатися більше.


Як зізналася модератора виставки Марина Чала, переможниця конкурсу «Вікіпедія для школи», провести цю акцію вона вважала за потрібне через те, що Кіровоградщина майже не представлена у «Вікі любить пам’ятки»: «Завантажуються світлини, але здебільшого однотипні, знімаються одні й ті ж будівлі, пам’ятки з одного і того ж ракурсу. А важливо, щоб, по-перше, було якомога більше фото, а по-друге, якісніших. 


Втім, головне – це фіксація об’єктів тут і зараз. Наприклад, в пам’ятках міста є палац імені Жовтня, який зруйнували багато років тому. Зараз віднайти фото з тією пам’яткою архітектури дуже важко, між тим в цій будівлі перші вистави давав Кропивницький». 


Вона зазначила важливість того, щоб Кіровоградщина була представлена саме в категорії вільних зображень, тому «ця виставка не тільки про фотомистецтво, а й про повагу до роботи інших, до авторського права, до пам’яток, до нашої спадщини, один до одного».


До 30 вересня в усіх бажаючих ще є шанс показати унікальність історико-культурних об'єктів Кіровоградщини. А надихнутися на участь у конкурсі допоможе фотовиставка «Пам’ятки України», яка працюватиме у відділі мистецтв ОУНБ імені Дмитра Чижевського до 1 жовтня. 


            

946Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: