Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 30 липня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2021/07/30/u-kropivnitskomu-vlashtuvali-aktsiju-z-protidii-torgivli-ljudmi.htm
новини, 30 липня 2021

У Кропивницькому влаштували акцію з протидії торгівлі людьми


У Кропивницькому біля обласної бібліотеки імені Дмитра Чижевського влаштували акцію з протидії торгівлі людьми. Перехожим роздавали тематичні листівки та брошури. Мета акції – застерегти людей, сказала "Суспільному" співорганізаторка Вікторія Янковська.


30 липня – відзначають Всесвітній день протидії торгівлі людьми. Він був започаткований у 2013 році Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй.

Акція розпочалась о 10-й годині. Працівники бібліотеки, департаменту соціального захисту, громадських організацій та центру зайнятості роздавали перехожим листівки з історіями людей, які попали у рабство, статистикою та порадами.


Кропивничанка Наталія Сосновська вважає, її подруга потрапила у рабство. "Це були 90-ті роки. У Туреччину набирали групу танцюристок, і моя подруга записалася. Коли вона повернулася, я розпитала її що там і як. Вона сказала, що з нею робили щось нехороше. Але що саме, так і не змогла розповісти".


Начальниця відділу департаменту соціального захисту населення державної адміністрації Вікторія Янковська роздавала наклейки із застереженнями. За її словами, людей простіше застерегти, ніж врятувати та адаптувати. "За останні декілька років траплялися такі ситуації, коли молоді хлопці влаштовувались кур'єрами та розвозили наркотики. Але вони не знали про це, адже не знали, що в коробках. Це було на території Росії, нині хлопці у в'язниці".


Нелегальна робота збільшує ризик потрапити у трудове рабство, сказала заступниця начальника з профорієнтації обласного центру зайнятості Яна Баварська. "Людина має чітко знати свій графік, чи буде вона отримувати якісь соціальні виплати, чи буде в неї лікарняний".


Якщо людині вдалося втекти з рабства, вона може звернутися за допомогою в:

  • поліцію;
  • департамент соціального захисту;
  • громадські організації, які займаються цією проблемою.

"Поліція потрібна, щоб покарати злочинців. В департаменті можна написати заяву на отримання статусу людини, яка постраждала від торгівлі людьми. Статус дає можливість отримати допомогу від держави. З 1-го червня 2020-го року статуси надає Національна соціальна сервісна служба. Громадські організації можуть надати фінансову, психологічну, юридичну, інформаційну, медичну підтримку", – розповів представник громадської організації "Обласний жіночий інформаційний центр" Валентин Боровиков.


За словами Вікторії Янковської, з початку 2013-го року в області статус постраждалої від торгівлі людьми отримали 24 людини. З них 7 жінок та одна дитина. З початку 2017-го року такий статус отримали семеро чоловіків. "Це було навіть не закордоном, а тут в нашій області. Це була трудова експлуатація. Їх визволили працівники поліції в лютому цьогоріч".


Постраждалих може бути більше, вважає Валентин Боровиков. "Два роки тому була така ситуація. Дівчина поїхала працювати закордон офіціанткою, а в неї забрали документи, насильно утримували та змушували надавати сексуальні послуги. Вона змогла повернутися додому. Коли ми її розшукали та запропонували допомогу, вона відмовилась. Бо у неї вже чоловік, дитина і вона не хотіла, щоб про це хтось знав. Деякі люди бояться кудись звертатися".




Торгівля людьми – це стаття 149 Кримінального Кодексу України, розповіла речниця національної поліції в області Віталіна Бевзенко. В залежності від частин статті, карається від позбавленням волі від 3 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.






1174Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: