Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 9 липня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2021/07/09/u-kropivnitskomu-prezentuvali-knigu-pro-afanasija-feta-ta-poeta-z-berezivki-foto-.htm
новини, 9 липня 2021

У Кропивницькому презентували книгу про Афанасія Фета та поета з Березівки (ФОТО)


Відомий олександрієць - спортивний журналіст, поет, краєзнавець В’ячеслав Чебишев у головній книгозбірні Кропивницького та області презентував книгу, до створення якої його більше 30 років тому призвела звичайна цікавість занедбаною церковцею на околиці села Березівки. 


Результатом його допитливості стала книга «Притягательная сила Березовки», присвячена двом поетам – Афанасію Фету та Олексію Бржеському. Саме розкішний маєток Бржеських в Березівці 1845 року став головним центром «тодішнього задушевного життя» кірасира Фета. Як зазначав Володимир Панченко, поет дуже докладно розповість про Бржеських і Березівку у своїх мемуарах і писатиме про них доволі патетично: «О мій дорогий, мій кращий друг поет! Чи можу я без розчулення згадати роки нашої зустрічі і дружби?» Додамо, що з Олександрою Львівною Фет листуватиметься більше 20 років після смерті її чоловіка, їй присвячуватиме вірші. 


В книзі опубліковані два цікавих матеріали. Григорій Блок у 1922  році писав про відносини Фета та Бржеської. А Констянтин Льдов 1900-го опублікував статтю «Друг Фета Алексей Федорович Бржесский и его стихотворения». Прискіпливий Чебишев виявив помилки Льдова в датуванні віршів Фета та вказав на виявлені літературознавцями псевдофетівські твори в його публікаціях.


Та головною метою створення книги для автора було бажання познайомити читача з поезією Олексія Бржеського. 64 вірша передруковані з «Литературных вечеров Нового Мира» 1900 року, а вірш «Призрак» зісканований з журналу «Репертуар и Рантеон» 1848 року.




В’ячеслав Чебишев наголосив, що Блок і Льдов по-різному оцінили творчість Бржеського. Блок писав: «Такі вірші згадуються, але не запам'ятовуються. Це бліді діти свого часу, чистенько вбрані, іноді дзвінкоголосі, частіше тьмяно-сумні». Львов вважав, що вірші «позначені печаттю справжнього обдарування» і мають «виразні ознаки самостійної, хоча і не цілком розробленої творчості».


Скласти власну думку про творчість нашого земляка може кожен любитель поезії. Книга «Притягательная сила Березовки» є у фондах ОУНБ імені Дмитра Чижевського, а незабаром її електронний варіант з'явиться на  веб-сайті в розділі «Цифрова бібліотека». 




   


1198Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: