Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 20 травня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2021/05/20/u-bibliotetsi-chizhevskogo-rozpovili-pro-pidvodni-kameni-oformlennja-trudovih-vidnosin.htm
новини, 20 травня 2021

У бібліотеці Чижевського розповіли про «підводні камені» оформлення трудових відносин


Про захист прав та обов’язки найманих працівників говорили сьогодні у головній книгозбірні Кропивницького.


В рамках освітнього проєкту «Інформаційна платформа з питань праці» про трудові відносини та контроль за додержанням законодавства про працю розповідала начальниця відділу з питань експертизи умов праці обласного управління Держпраці Олена Хіміч.


Про що повинен пам’ятати найманий працівник? Що працюючи офіційно, він отримуватиме страховий стаж, який дає право на пенсію, виплату заробітної плати, оплату лікарняних та відпусток, доплати, сплачуватиме податки, а натомість отримуватиме допомогу по вагітності та пологах, безробіттю та у разі нещасного випадку на виробництві.


Працівник з «конвертом» - повністю беззахисний.


Що повинен зробити роботодавець, коли приймає людину на роботу? Прийняти заяву, видати наказ і обов’язково до того, як допустити людину до роботи, повідомити податкову службу. За цим пильно стежить Держпраця.


Олена Хіміч наголосила, що люди повинні розуміти різницю між трудовим договором та цивільно-правовими відносинами. 


«Цивільно-правові відносини і трудовий договір – два поняття, які ідуть по життю паралельно, не перетинаючись. Якщо є трудові відносини, вони не можуть бути цивільно-правовими і навпаки. Притому що на сьогодні багато роботодавців підмінюють трудові відносини цивільно-правовими», - зауважила експертка.


Так, у випадку укладання трудового договору, працівник виконує роботу згідно кваліфікації і підпорядковується правилам внутрішнього розпорядку. У цивільно-правових відносинах виконавець зобов’язується на свій ризик виконати певну роботу, тобто надати послугу, а замовник зобов’язується прийняти і оплатити результати роботи. Сам процес роботи замовника не хвилює. 


«У цивільно-правових відносинах людина не набуває статусу працівника, тому жодних записів до трудової книжки не вноситься», - додала Олена Хіміч


У трудовому договорі зазначаються посада, розмір зарплати, дата початку роботи, у цивільному - предмет (річ або послуга), строк договору та сума винагороди. У першому випадку предметом договору є сам процес роботи, у другому -  кінцевий результат роботи або послуги. Відповідно, оплата має форму зарплати або винагороди. Є різниця у строках оплати праці, трудових та соціальних гарантіях.


«Люди повинні пам’ятати: захист власних прав як працівників — їхній обов’язок», - підкреслила фахівчиня.


Більш докладну інформацію про права та обов’язки найманих працівників та роботодавців можна отримати, подивившись стрім на facebook-сторінці бібліотеки чи відео на YouTube.


Як повідомила Лариса Семенова, відділ соціокультурної діяльності ОУНБ імені Дмитра Чижевського, наступна зустріч в рамках освітнього проєкту «Інформаційна платформа з питань праці», започаткованого ОУНБ імені Дмитра Чижевського спільно з обласним управлінням Держпраці, відбудеться у червні. Обговорюватиметься тема атестації робочих місць за умовами праці.



1169Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: