Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 28 лютого 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2018/02/28/-ekostail-grafiki-vivezennja-vidhodiv-po-vsih-marshrutah-e-i-nezabarom-budut-u-vidkritomu-dostupi.htm
новини, 28 лютого 2018

«Екостайл»: Графіки вивезення відходів по всіх маршрутах є, і незабаром будуть у відкритому доступі



На сьогодні ТОВ «Екостайл» вивозить 100-150 тон відходів за добу, і щоб наше місто уникнуло екологічної катастрофи і не поринуло у сміттєвий колапс, як деякі міста України, потрібно, аби підприємство працювало чітко, безперебійно та злагоджено.


Тема підняття тарифів завжди є болючою для населення, і немає значення про які послуги йде мова, але востаннє тарифи на вивезення твердих побутових відходів (ТПВ) переглядалися у Кропивницькому в березні 2017 року, і на сьогодні не є рентабельними для діяльності ТОВ «Екостайл», що працює в місті вже близько п’яти років. Саме про це йшла мова час прес-конференції представників підприємства в Пресс-клубі.


«Формування тарифу на вивезення ТПВ приймається виконавчими комітетами на місцях, зокрема в Кропивницькому виконавчим комітетом міської ради. Ми вже зібрали всі необхідні документи, зробили розрахунки і подали до Департаменту економіки міської ради. Зрозумілі протести населення в цьому питанні, вони часто пов’язані з необізнаністю населення з причинами підняття тарифів», - зазначила заступник директора ТОВ «Екостайл» Тетяна Мартовіцька, й додала, що підвищення тарифу на вивезення ТПВ для ТОВ «Екостайл» на сьогодні – не пошук вигоди, а необхідність і можливість працювати безперебійно і беззбитково.


Підвищення тарифу є обґрунтованим, і перш ніж винести рішення на виконком Департамент економіки ретельно перевірить розрахунки на дотримання законодавства і на достовірність поданої інформації.


«Хочу запевнити, що підвищення тарифу – є логічним кроком. Все навколо дорожчає: зросла мінімальна заробітна плата, подорожчали паливно-мастильні матеріали, зросли податки та вартість запчастин до техніки. За останній рік ми зробили немало і готові відповісти на всі запитання та прозвітувати за виконану роботу» - зазначила Тетяна Мартовіцька.


На сьогоднішній день підприємство «Екостайл» обслуговує 200 тисяч населення, з них 85 тисяч – мешканці приватного сектору та 120 тисяч мешканці багатоповерхівок в тому числі і УСББ. Контейнерний парк підприємства складається більше ніж з 1600 одиниць. Приватний сектор обслуговується за безконтернерною схемою, коли машина зупиняється біля точки збору відходів і таких точок в приватному секторі більше 4000.


  Для безперебійного вивезення сміття у розпорядженні підприємства є 5 сміттєвозів марки МАЗ та один RENO, два вантажні автомобілі - марки ЗІЛ, один навантажувач, один компактор і ще кілька автомобілів підрядника. Сміттєвози працюють в 14 машинозмін.


«У нас невеликий автопарк, але завдяки правильній логістиці ми успішно обслуговуємо все місто. Ми розробили спеціальну схему. Всі наші автомобілі обладнали GPS-навігаторами. Тим самим ми можемо легко відслідковувати маршрут автомобілів, контролювати його дотримання, а також налагодили зв'язок між диспетчером та водієм. Крім цього, ми придбали нову логістичну програму, яка дозволяє оптимізувати маршрути й вивільняє технічний і трудовий ресурс», - розповіла начальник комерційного відділу ТОВ «Екостайл» Анна Скічко.


Графіки вивезення відходів по всіх маршрутах є і незабаром будуть у відкритому доступі - на сайті міської ради Кропивницького та в засобах масової інформації. На сьогоднішній день вже затверджено 11 маршрутів по вивезенню ТПВ у приватному секторі.


Як зазначила Анна Скічко: «Жоден з контейнерних майданчиків не знаходиться у нас на балансі. І це проблема не тільки громади, але й наша. На сьогоднішній день ми не ремонтуємо, не огороджуємо, тому що вони не належать нам. Земля на яких вони розташовуються будь-якої миті може бути виділена будь-якому підприємцю, який не бажатиме «сміттєвого сусідства. Були випадки, коли автомобіль приїжджає за відходами, а контейнерних майданчиків немає. Новий орендатор земельної ділянки, на якій він розташовувся, просто взяв і спустив контейнери вниз по дорозі, за 300 м від потрібного місця. І його не цікавило зовсім проїде там наш автомобіль чи ні».


Більш докладніше про ціноутворення тарифів розповів керівник юридичного відділу підприємства «Екостайл» Андрій Коренчук: «Зміна тарифу це вимушений крок для нашого підприємства. В цьому є суто об’єктивні причини, які пов’язані з економічною ситуацією в країні. Ми розуміємо, що підняття тарифів є болючим фактом для населення і неприємним - для влади, яка бере на себе «удар» громадськості, але ми не можемо працювати за тими ж тарифами в умовах суттєвого підвищення цін на паливо, оскільки в діючому тарифі вартість палива закладалася на рівні 17 грн за літр, сьогодні літр коштує 23 гривні без ПДВ, збільшення вартості оренди землі тоді закладалася в розмірі 43 тисяч гривень на місяць, сьогодні «Екостайл» сплачує 93 тисяч гривень на місяць».


Основні статті витрат підприємства складають паливно-мастильні матеріали, заробітна плата працівникам, запчастини, витрати на шини, акумулятори, миття контейнерів і сміттєвозів, і, звісно, податки – екологічний складає 15 грн. за тону відходів. Загальна сума щомісячних податкових зборів сягає 500 тисяч гривень. При цьому, заробітна плата в діючому тарифі закладена на рівні мінімальної, і це при тому, що розмір середньої заробітної плати по Україні на сьогодні складає більше семи тисяч гривень.


Розрахунки тарифів, які підприємство вже подало до Департаменту з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій міської ради Кропивницького чітко обґрунтовані. На кількох сотнях сторінок детально розписані усі складові тарифу з відповідними документальними підтвердженнями.


Наразі споживачі у приватному секторі сплачують за послугу з вивезення ТВП з розрахунку 12,01 грн за одну людину, після підвищення сума складатиме 13,73 грн. за одну людину; у багатоповерхових будинках – 8, 87 грн. за одну людину, після підвищення тарифу сума буде складати 9, 32 грн.


«Ви бачите, що підвищення тарифу не таке вже й суттєве. Але ми зараз говоримо лише про вивезення відходів і в цих цифрах немає тарифу на захоронення, поки він залишається на тому ж рівні. Тому, споживачі наших послуг в кінцевому результаті сплачуватимуть у приватному секторі – 15,59 грн., у багатоповерхівках – 11,40 грн.», -  зазначив Андрій Коренчук. 


1238Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: