Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 31 січня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2018/01/31/art-terapija-shans-na-bezpechne-zhittja-z-vil.htm
новини, 31 січня 2018

АРТ-терапія: шанс на безпечне життя з ВІЛ


Станом на 1 січня 2018 року в Кіровоградському обласному центрі профілактики та боротьби зі СНІДом перебуває на обліку 2974 осіб, з них 1726 осіб приймають АРТ-лікування. У  2018 році призначити лікування заплановано ще 1220 ВІЛ-позитивним. Про необхідність АРВ-терапії та зупинення епідемії ВІЛ в регіоні спілкуємося із головою правління Кіровоградського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД» Юлією Чабанюк.


- Що таке АРВ – терапія?

- АРВ-терапія – це специфічне медикаментозне лікування, що сповільнює розмноження вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ). АРТ-лікування дозволяє продовжити життя з ВІЛ, поліпшити якість життя ВІЛ-позитивної людини та призупинити розвиток супутніх інфекцій і відповідно попереджає перехід ВІЛ-інфекції в стадію СНІДу. АРВ-терапія діє безпосередньо на вірус, а саме - пригнічує ВІЛ та не дає вірусу створювати нові покоління вірусу в організмі, так як вірус в процесі своєї життєдіяльності «народжує своє потомство», ці покоління з новою силою продовжують вражати імунну систему організму людини. На жаль, сьогодні в світі не має препаратів, які могли б повністю вилікувати людину від даного захворювання.


Головне пам’ятати «вірус гірший, ніж ліки». Чим триваліший час ВІЛ-позитивна людина відкладає початок лікування, тим більшої шкоди ВІЛ наносить організму, і ця шкода не рідко призводить до незворотних процесів.


- Де і як отримують необхідні препарати ВІЛ-позитивні у Кропивницькому? На який період?

- У Кіровоградській області наразі функціонують сайти АРТ в м. Долинська, м. Новоукраїнка, м. Мала Виска, м. Олександрія, смт. Олександрівка, м. Новомиргород. Також планується подальше відкриття сайтів АРТ в районах, з метою наближення медичного спостереження та отримання лікування безпосередньо за місцем проживання.


У міст Кропивницький працює головний сайт АРТ - Комунальний заклад «Кіровоградський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІД». Даний сайт обслуговує всіх ВІЛ-позитивних області, в тому числі і міста. Лікування видається на один місяць.


- Існує міф, що лікування ВІЛ занадто дороге…

- Самі препарати не коштують великих грошей. Вартість препаратів залежить від країни виробника та складу схеми лікування. Для ВІЛ-позитивних лікування і обстеження на рівень імунітету і рівень вірусного навантаження є безкоштовним. Дороговартісне лікування та обстеження і для держави, і для самих пацієнтів є лікування супутніх захворювань. Вони виникають якщо ВІЛ-позитивні нехтують рекомендаціями лікарів та соціальних працівників та вчасно не розпочинають АРТ-лікування.


- Якщо ВІЛ-позитивні відмовляються від АРВ-препаратів, як працівникам вашої організації вдається спонукати до лікування?

- Наразі консультування, мотивування та формування прихильності до лікування здійснюється за новою моделлю/інтервенцією «Школа пацієнта». Дане втручання складається з 5 сесійних консультацій під час яких поетапно надається доступна інформація щодо лікування. Потім ще здійснюються шість телефонних нагадувань. По завершенню шестимісячної роботи у ВІЛ-позитивних формується стійка прихильність до лікування.


Завдання соціальних працівників не зробити щось за ВІЛ-позитивних, не «виховувати» ВІЛ-позитивних, а навчити аспектам життя з ВІЛ та аспектам прийому лікування. Прихильна людина до лікування - це крок до зниження передачі вірусу іншому та зменшення смертності від СНІДу, а в подальшому зменшення епідемії в країні та у світі взагалі.


Виконуючи всі рекомендації на державному рівні та на рівні кожного окремого спеціаліста, що займається лікуванням ВІЛ, є шанс значно знизити рівні смертності та захворюваності жителів нашої країни на ВІЛ/СНІД.


Довідково:Кіровоградське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» реалізує проект «100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині» за підтримки Глобального фонду.


985Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: