Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 3 березня 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2017/03/03/moz-obitsjae-virishiti-problemu-maizhe-odnakovih-zarplat-likariv-i-sanitarok.htm
новини, 3 березня 2017

МОЗ обіцяє вирішити проблему майже однакових зарплат лікарів і санітарок



Збільшення мінімальної заробітної плати бюджетників призвело до того, що прибиральниці у медзакладах можуть отримувати практично таку ж зарплату, як лікарі й фельдшери, пише "Українська правда. Життя".


Зміни, внесені до статті 95 Кодексу законів про працю України та статті 3 закону "Про оплату праці" щодо визначення мінімальної заробітної плати, призвели до порушення міжпосадових співвідношень у розмірі оплати кваліфікованої і некваліфікованої праці працівників бюджетної сфери, йдеться на сайті МОЗ.


Щоб подолати "зрівнялівку" у фінансуванні кваліфікованих і некваліфікованих працівників, у відомстві запропонували кілька шляхів.


"Переведення медзакладів у статус комунальних некомерційних підприємств – найбільш оптимальний спосіб вирішення цієї проблеми", – заявив заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк.


Якщо заклад має такий статус, у нього є всі можливості для встановлення власної сітки заробітних плат, а отже забезпечувати їх диференціацію.


Крім того, у МОЗ пропонують забезпечувати диференціацію за допомогою надбавок. Вони можуть фінансуватися як з державного бюджету, так і місцевого. Допомоги в цьому питання Уряд просить у головних лікарів медичних закладів.


Також може допомогти автономія лікарень у плануванні штату працівників закладу та фонду оплати праці.


Цю автономію медзаклади отримали у 2016 році, коли було скасовано 33-й наказ.  


За словами Павла Ковтонюка, галузь охорони здоров’я України стабільно утримує негативний рейтинг за рівнем середньомісячної заробітної плати працівників серед галузей економіки. Так, у 2016 році середня зарплата медиків становила 3368 грн. У той же час в промисловості цей показник на 75% вищий – 5910 грн., в освіті – 3787 грн.(+ 12 %), у сфері культури – 3732 грн. (+11 %).


1245Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: