Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 21 лютого 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2017/02/21/na-kirovogradschini-obgovorili-osnovni-zavdannja-schodo-polipshennja-situatsii-na-regionalnomu-rinku-pratsi.htm
новини, 21 лютого 2017

На Кіровоградщині обговорили основні завдання щодо поліпшення ситуації на регіональному ринку праці


У Кіровоградській обласній державній адміністрації під час апаратної наради з керівниками  структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних органів міністерств та відомств України в області, йшлося про діяльність центрів зайнятості в напрямку забезпечення зайнятості населення у минулому році та основні завдання щодо поліпшення ситуації на регіональному ринку праці в поточному році.

 

Лілія Колесник, заступник директора обласного центру зайнятості, зазначила, що діяльність центрів зайнятості спрямовується на підвищення ефективності надання соціальних послуг клієнтам в рамках діючого законодавства, що регулює сферу зайнятості. Обласною службою зайнятості здійснюється комплексна робота в двох основних напрямках, зокрема сприяння  громадянам у поверненні до трудової діяльності та профілактики безробіття.


Так, у минулому році спостерігалася тенденція до зменшення чисельності зареєстрованих безробітних.  Послуги служби зайнятості у минулому році отримували 50,9 тис. осіб, що на 8,8 % менше, ніж у 2015 році. Професійним навчанням з подальшим працевлаштуванням охоплено 6,7 тис. осіб, до громадських та інших робіт тимчасового характеру залучено 11,7 тис. безробітних. Загалом активними заходами сприяння зайнятості населення у минулому році охоплено 34,7 тис осіб, працевлаштовано 16,3 тис. незайнятих громадян.


У поточному році незважаючи на збільшення звернень шукачів роботи до центрів зайнятості (у січні 2016 року в центрах зайнятості зареєстровано 2578 осіб, у січні поточного – 4106 осіб), продовжує зберігатися тенденція до зменшення зареєстрованого ринку праці. Так,  у січні 2017 року послуги служби зайнятості області з пошуку роботи отримували майже 21,3 тис. зареєстрованих безробітних, що на 13,4 % менше, ніж торік.


Активно продовжується робота з виявлення потреби роботодавців у працівниках.  Упродовж  січня  цього року  у центрах зайнятості розміщувалася інформація про 3,8 тис. вільних робочих місць, що у 2,3 рази більше, ніж у минулому році. На 1 лютого поточного року навантаження на одне вільне робоче місце по області становило 11 осіб, проти 29 осіб на відповідну дату 2016 року (від 70 до 89 безробітних претендувало на 1 робоче місце у Вільшанському, Петрівському та Онуфріївському районних центрах зайнятості). Середній розмір заробітної плати з розрахунку на 1 вакансію становив 3320 грн. В той же час, частка вакансій найпростіших професій (не потребують попередньої професійної підготовки у січні поточного року становила лише 13,6 %).


Л. Колесник озвучила й проблемні питання у сфері зайнятості, що потребують спільного вирішення. Також наголошено на необхідності активізації співпраці органів місцевої влади, роботодавців та служби зайнятості, спрямованої на підвищення рівня зайнятості демобілізованим військовослужбовцям, учасників антитерористичної операції; виділення додаткових коштів місцевих бюджетів для організації громадських робіт з участю зареєстрованих безробітних; зменшення впливу сезонності на зайнятість мешканців сільської місцевості, зокрема шляхом сприяння розвитку середнього та малого бізнесу з переробки сільгосппродукції тощо.


Також висунуто пропозиції щодо підготовки регіональної комплексної програми з профорієнтації населення з метою подолання професійно-кваліфікаційного дисбалансу на регіональному ринку праці та орієнтації молоді на отримання робітничих професій відповідно до потреб економіки області.


1294Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: