Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 25 березня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2016/03/25/oblrada-ne-navazhilasja-dati-dozvil-na-rozrobku-unikalnogo-litievogo-rodovischa-na-kirovogradschini.htm
новини, 25 березня 2016

Облрада не наважилася дати дозвіл на розробку унікального літієвого родовища на Кіровоградщині


Широку дискусію на сесії Кіровоградської обласної ради спричинило питання погодження надання дозволу на дослідницько-промислову розробку Полохівського родовища літієвих руд, що знаходиться в Маловисківському районі, Кіровоградської області.


До цього, в тому числі, призвів широкий суспільний резонанс навколо журналістського розслідування, яке провели журналісти сайту «Кіровоград24», в рамках громадської ініціативи Центр Журналістських Розслідувань.


Зокрема, на сесії депутатам повідомили, що це унікальне родовище є найбільшим в своєму роді в Європі. Серед іншого виявилось, що в 2011 році аналогічну згоду отримала фірма «Укрлікивидобування» серед засновників якої були – син колишнього прем’єр-міністра України Миколи Азарова – Олексій, та колишній народний депутат Юрій Іванющенко, більше відомий як Юра Єнакієвський. Проте, згодом відповідні ліцензії та дозволи були скасовані. А в тому самому, 2011-му році, за сприяння райдержадміністрації, 60 мешканців міста Києва отримали земельні паї над цим родовищем.


В підтримку погодження виступили керівник профільного управління облдержадміністрації та голова Маловисківської районної ради. Проте жоден з них, на запитання депутатів, не зміг підтвердити гарантії інвестицій від фірми ТОВ «Українські рідкісні метали», що була заснована лише в минулому році, має статутний капітал 25 000 грн. і засновників з неоднозначною репутацією. Натомість, присутнім повідомили про існування фірми з Гонконгу, що нібито пообіцяла 101 мільйон доларів інвестицій під це родовище, у випадку отримання відповідних дозволів. На запитання керівника фракції «УКРОП» в обласній раді, Олексія Мірошниченка, про фінансову історію та репутацію цієї фірми, представник ТОВ «Українські рідкісні метали» повідомив, що ця історія є і що ця фірма нібито вже інвестувала кошти, тільки в нафтогазові родовища. Також проти надання такого погодження виступив депутат від Маловисківського району, де знаходиться це родовище, Костянтин Чурпій.


Після більш, ніж півгодинної дискусії, депутати все ж таки не підтримали надання такого погодження. Проте, як було повідомлено на сесії, в такому випадку може вступити в силу право «мовчазної згоди». Тому ГІ «Центр Журналістських Розслідувань» продовжить вивчати це питання і згодом будуть нові подробиці, зокрема, і про містичну таємничу фірму з Гонконгу.


3433Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: