Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 6 серпня 2015
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2015/08/06/v-oblderzhadministratsii-obgovorili-problemu-zabrudnennja-ekosistemi-tverdimi-pobutovimi-vidhodami.htm
новини, 6 серпня 2015

В облдержадміністрації обговорили проблему забруднення екосистеми твердими побутовими відходами


Заступник голови облдержадміністрації Віта Атаманчук провела нараду, на якій проаналізовано проблему забруднення області твердими побутовими відходами. Представники відповідних владних структур, керівники територій та профільних підприємств розглянули зазначену проблему в екологічній та економічній площині.


За словами директора департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Олександра Ковтунова, проблема поводження з твердими побутовими відходами, від яких за останні 20 років область зазнала значного забруднення, сьогодні стоїть дуже гостро. За перше півріччя цього року обсяг відходів збільшився, порівняно з відповідним періодом минулого року, що вже є тенденцією.


Особливо владу та екологів області непокоїть проблема незареєстрованих сміттєзвалищ. Так, за статистикою, із понад 400 місць накопичення твердих побутових відходів, які функціонують в області, паспортизовано лише 159. До того ж, у більшості сіл області відсутні підприємства зі збору та вивезення таких відходів, тому постійно збільшується кількість стихійних смітників. За розміщення відходів на території незаконних полігонів ніхто не сплачує, а від цього багато втрачає бюджет області. На таких сміттєзвалищах також не проводиться моніторинг щодо рівня забруднення повітря, ґрунту і води та впливу накопичених відходів на рівень захворюваності населення. Отже, як неодноразово зазначали учасники наради, проблема – комплексна і її вирішення потребує врахування багатьох аспектів.


Проте, за словами Олександра Ковтунова, є і певні позитивні результати роботи у цьому напрямі. За останні півроку до реєстру занесли 50 сміттєзвалищ області, за експлуатацію яких почали сплачувати податок. За даними головного управління Державної фіскальної служби в області, протягом 7 місяців цього року до бюджетів усіх рівнів надійшло 19,7 мільйона гривень екологічного податку, з яких 14,8 мільйона становить сплата за розміщення твердих побутових відходів. Порівняно з відповідним періодом минулого року, цей показник дещо зріс – на 0,7 мільйона гривень.


Під час наради окремо було розглянуто проблеми, які виникли із експлуатацією полігонів для розміщення твердих побутових відходів у містах Кіровограді та Світловодську. У вирішенні цих проблем також є деякі позитивні зрушення: в обласному центрі розроблено програму роздільного збору сміття, у 2016 році заплановано повністю перейти на такий збір, а в 2019 році побудувати сміттєпереробну станцію.


Також заслухано звіт про стан справ на хвостосховищі відходів від переробки руд Балка "Щербатівська" ДП "Східний ГЗК". Проблема цього об’єкту, який належить до категорії небезпечних, полягає в тому, що резерв ємності становить лише 7 % і, за розрахунками, його вистачить щонайбільше на 5 років. Сьогодні розроблено проект, що вже пройшов експертизу і має позитивні висновки, стосовно розширення хвостосховища шляхом підняття дамби цієї гідротехнічної споруди.


На завершення наради, Віта Атаманчук наголосила, що проблема забруднення твердими побутовими відходами є дуже серйозною, наслідки якої можуть відчути майбутні покоління, тому потрібно невідкладно і комплексно підійти до її вирішення. Протягом найближчого тижня всі учасники наради подадуть свої пропозиції та ініціативи стосовно вирішення зазначеної проблеми до профільного департаменту, де вони будуть детально вивчені та проаналізовані. На основі такого аналізу буде розроблена подальша стратегія вирішення проблеми.


2329Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: