Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 15 липня 2015
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2015/07/15/v-oblderzhadministratsii-obgovorjuvali-ekonomichni-pokazniki-za-pershe-pivrichchja-2015-roku.htm
новини, 15 липня 2015

В облдержадміністрації обговорювали економічні показники за перше півріччя 2015 року


Заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко провів засідання робочої групи з проведення аналізу основних показників розвитку економіки області у 2015 році. Під час засідання було розглянуто одне питання – про основні результати розвитку економіки області за перше півріччя поточного року, а також окреслено шляхи покращення ситуації у галузі.


За словами директора департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Ніни Рахуби, ще на етапі формування прогнозних показників програми економічного і соціального розвитку на 2015 рік передбачалося, що ситуація буде складною. Однак, провівши певний аналіз попередніх показників економічного розвитку області за перше півріччя, можна зробити висновок, що результати є гіршими від прогнозованих. Це, власне, і стало підставою для створення робочої групи, яка має на меті спільно вплинути на ситуацію.


Із позитивних тенденцій в економіці області за перше півріччя цього року Ніна Рахуба відзначила лише збільшення надходжень до бюджетів на 20,9%, покращення стану розрахунків за спожиті житлово-комунальні послуги, а також підвищення розміру зарплати у галузі сільського господарства на 19,3% і в промисловості на 11,9 %. Інші показники залишають бажати кращого.


Так, протягом першого півріччя в області спостерігалося зменшення обсягів виробництва і реалізації продукції, товарів, робіт і послуг. Зокрема, індекс промислової продукції склав 77,6%. У харчовій промисловості значне зниження допущено у виробництві олієжирової (на 40,2%) та м'ясної продукції (на 10,8%). Обсяг виконаних будівельних робіт за січень-травень 2015 року склав 109,3 млн. грн. та зменшився на 42,4% порівняно з січнем-травнем минулого року.

Також на Кіровоградщині протягом звітного періоду спостерігалося уповільнення інвестиційної та зовнішньоекономічної діяльності: обсяг експорту товарів зменшився на 45%, обсяг капітальних інвестицій - на 22,8 % (склав 599,2 млн.грн.). Спостерігається і зменшення споживчої активності населення, що обумовлено зменшенням рівня його платоспроможності.


Показники економічного розвитку за перше півріччя цього року в галузях промисловості та сільського господарства області також не є оптимістичними, про що зазначали співдоповідачі – посадовці профільних управлінь облдержадміністрації.

- Ми зібралися тут для того, щоб зрозуміти, чому допущено зниження показників, - зазначив Сергій Коваленко, підсумовуючи результати обговорення. – Розмову ми повинні вести відверто, окреслюючи усі проблеми.


Заступник голови облдержадміністрації узагальнив основні проблемні моменти, над якими потрібно працювати для виправлення ситуації. Зокрема, він зазначив, що є суттєвий дисбаланс у надходженнях до бюджетів від реалізації підакцизних товарів. У деяких регіонах області цей показник можна збільшити вдвічі, а то і втричі, тому зазначена проблема потребує детального аналізу на місцевому рівні та певних змін на рівні уряду. Наступна проблема – зменшення показників у переробній галузі. За словами Сергія Коваленка, треба не допускати вивезення сировини (цукрового буряка, насіння соняшника, молока) на переробку в інші області, а наладити цей процес в регіоні. Посадовець також наголосив, що скорочення працівників сьогодні є неприйнятним. Кожен керівник території відповідальний за створення нових робочих місць, зокрема, в реальному секторі економіки. Також Сергій Коваленко звернув увагу на необхідність виправлення ситуації стосовно скорочення обсягу будівельних робіт. За його словами, кошти на будівництво в області часто освоюють підрядники з інших областей, а наші залишаються без роботи. Необхідно проводити роз’яснювальну роботу, щоб залучити до участі в тендерах наших будівельників.


2050Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: