Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 25 червня 2014
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2014/06/25/rozpochalasja-internet-konferentsija-schodo-zastosuvannja-zagalnoi-i-sproschenoi-sistemi-opodatkuvannja.htm
новини, 25 червня 2014

Розпочалася інтернет-конференція щодо застосування загальної і спрощеної системи оподаткування

Розпочалася інтернет-конференція із начальником управління доходів і зборів з фізичних осіб ГУ Міндоходів у Кіровоградській області Оксаною Сергіївною Ревою щодо застосування спрощеної та загальної системи оподаткування фізичними особами – підприємцями. 

Свої запитання надсилайте на електронну поштову скриньку [email protected]

1. Я „єдинщик” на другій групі, здаю в оренду нерухомість юридичній особі. Чи маю я право робити це не як підприємець, а як фізична особа, якщо у моєму витягу з реєстру є такий вид діяльності, як здача нерухомості в оренду?

Відповідно до пп. 2 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України (далі — Податковий кодекс) до другої групи платників єдиного податку належать фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року не використовується праця найманих осіб і кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб, а обсяг доходу не перевищує 1 000 000 грн.

Дія цього підпункту не поширюється на фізичних осіб - підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005). Такі фізичні особи - підприємці належать виключно до третьої або п’ятої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, установленим для таких груп.

Пунктом 1 ст. 320 Цивільного кодексу України (далі — Цивільний кодекс) передбачено, що власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, установлених законом. Зазначене положення також стосується використання майна, що надається підприємцем, який застосовує спрощену систему оподаткування, в оренду.

Згідно з пп. 291.5.3 п. 291.5 ст. 291 Податкового кодексу не можуть бути платниками єдиного податку, зокрема, фізичні особи - підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 га, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 100 м2, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 м2.

Отже, фізична особа - підприємець — платник єдиного податку другої групи, яка обрала вид господарської діяльності «Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна», має право надавати в оренду нерухомість юридичній особі як фізична особа, якщо загальна площа приміщень, що надаються в оренду як фізичною особою, так і в межах підприємницької діяльності не перевищує норми, встановлені пп. 291.5.3 п. 291.5 ст. 291 Податкового кодексу.

2. Доброго дня! Я підприємець на спрощеній системі оподаткування, третя група. Чи повинен я при продажу товарів застосовувати РРО?

Відповідно до п. 6 ст. 9 Закону України від 06.07.95 р. № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі — Закон про РРО) при продажу товарів (наданні послуг) фізичними особами - підприємцями, які сплачують єдиний податок, РРО та розрахункові книжки не застосовуються.

Преамбулою Закону про РРО передбачено, що встановлення норм щодо незастосування РРО в інших законах, крім Податкового кодексу, не допускається.

Згідно з п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу платники єдиного податку першої — третьої груп не застосовують РРО.

Отже, платник єдиного податку третьої групи при продажу товарів не застосовує РРО.

Водночас п. 15 ст. 3 Закону про РРО передбачено, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов’язані надавати покупцю товарів (послуг) за його вимогою чек, накладну або інший письмовий документ, що засвідчує передання права власності на них від продавця до покупця з метою виконання вимог Закону України від 12.05.91 р. № 1023-XII «Про захист прав споживачів». Порушення цього правила тягне за собою відповідальність, передбачену зазначеним законом, але не може бути підставою для застосування до порушника адміністративних чи фінансових санкцій, передбачених законодавством з питань оподаткування.

3. Підприємець у І кварталі 2014 року перебував на спрощеній системі, з ІІ кварталу перейшов на загальну. Чи має він право до кінця цього року повторно зареєструватися платником єдиного податку?

Відповідно до пп. 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм цього Кодексу, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

Пунктом 299.5 ст. 299 Податкового кодексу передбачено, що свідоцтво платника єдиного податку видається контролюючим органом безоплатно протягом 10 календарних днів з дня подання суб’єктом господарювання заяви.

Пунктом 299.8 вищезазначеної статті встановлено, що у разі відмови у видачі свідоцтва платника єдиного податку контролюючий орган зобов’язаний надати протягом 10 календарних днів з дня подання суб’єктом господарювання заяви письмову вмотивовану відмову, яка може бути оскаржена суб’єктом господарювання у встановленому порядку.

При цьому підставами для прийняття контролюючим органом рішення про відмову у видачі суб’єкту господарювання свідоцтва платника єдиного податку є виключно:

- невідповідність такого суб’єкта господарювання вимогам ст. 291 Податкового кодексу;

- наявність у суб’єкта господарювання, який утворюється в результаті реорганізації (крім перетворення) будь-якого платника податку, непогашених податкових зобов’язань чи податкового боргу, що виникли до такої реорганізації;

- недотримання вимог пп. 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 цього Кодексу.

Таким чином, підприємець, який на початку поточного року застосовував спрощену систему оподаткування та з ІІ кварталу перейшов на застосування загальної системи оподаткування, не може повернутись у поточному році до застосування спрощеної системи оподаткування, оскільки такий підприємець вже скористався своїм правом на застосування спрощеної системи оподаткування у поточному році.

Водночас зазначений підприємець може перейти на застосування спрощеної системи оподаткування з 1 січня наступного року за умови відповідності вимогам, установленим ст. 291 Податкового кодексу.

1272Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: