Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 22 травня 2014
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2014/05/22/u-ramkah-pilotnogo-proektu-kirovogradtsi-bezkoshtovno-otrimali-likarski-zasobi-vid-gipertonii.htm
новини, 22 травня 2014

У рамках пілотного проекту кіровоградці безкоштовно отримали лікарські засоби від гіпертонії

Пілотний проект протидії гіпертонії буде продовжений та доповнений новими лікарськими засобами, повідомляється на сайті міської ради. 

У цьому запевнив головний позаштатний терапевт МОЗ України Василь Нетяженко під час прес-конференції в Міністерстві охорони здоров’я України. За його словами, на продовження реалізації Пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою у 2014 році держава запланувала виділити понад 135 млн. грн. й наразі відповідні документи проходять юридичні процедури. 

Головний позаштатний терапевт МОЗ України також повідомив, що завдяки впровадженню в практику референтного ціноутворення, відсоток звернень хворих на гіпертонічну хворобу до лікарів зріс до 75%, із них 44,4% отримували антигіпертензивне лікарські засоби впродовж 3-х місяців, а до проекту — лише 15% хворих. 

Також зменшилась кількість викликів швидкої медичної допомоги з приводу гіпертензивних кризів на 16% та кількість інсультів серед пацієнтів, що отримували антигіпертензивне лікування, на 6,4 %. «Лікувальний та економічний ефект від застосування референтного ціноутворення очевидний й отримані результати дають підставу для більш широкого впровадження в клінічну практику як медикаментозних, так і немедикаментозних засобів лікування із використанням цього фінансового механізму», — констатував Василь Нетяженко. 

Він також розповів про можливі нововведення в Проекті. «Минулого року дія Пілотного проекту поширювалася на 7 міжнародних непатентованих назв лікарських засобів: еналаприл, лізиноприл, бісопролол, метопролол, небіволол, амлодипін, ніфедипін. У червні 2013 року було розширено цей перелік комбінованими лікарськими засобами та ацетилсаліциловою кислотою, що суттєво збільшило коло пацієнтів. Цьогоріч група експертів пропонуватиме додати до нього ще антитромбоцитарні препарати та ліки для зниження холестерину», - зазначивВасиль Нетяженко. 

За інформацією начальника управління охорони здоров’я міської ради оксани Макарук, у 2013 році в рамках реалізації Пілотного проекту в місті Кіровограді 41 тис.704 осіб отримали 48 тис.976 рецептів на лікарські засоби від гіпертонії на загальну суму відшкодування 1 млн. 123тис.грн. У 2014 році міському бюджету виділено субвенцію із державного бюджету на реалізацію даного Пілотного проекту у сумі 860 тис.грн., відзначила Оксана Макарук.

1887Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: