Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 26 квітня 2013
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2013/04/26/rozbudova-shahti-vikonannja-programi-prezidenta-pro-rozvitok-importozamischennja.htm
новини, 26 квітня 2013

Розбудова шахти – виконання програми Президента про розвиток імпортозаміщення

 В рамках робочої поїздки Міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький разом із головою облдержадміністрації Андрієм Ніколаєнком відвідали Новокостянтинівську уранову шахту ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" у Маловисківському районі.
 
Східний гірничо-збагачувальний комбінат – єдине в Україні підприємство, що забезпечує видобуток природного урану і виробництво його оксидного концентрату. Концентрат природного урану, що виробляється на ДП «СхідГЗК», використовується для фабрикації свіжого ядерного палива і на сьогодні задовольняє потреби АЕС України на 30-35%.
 
Генеральний директор ДП "СхідГЗК" Олександр Сорокін виокремив певний спектр проблем Новокостянтинівської шахти — недофінансування її розбудови та оплата за поставлену продукцію, адже НАЕК «Енергоатом» щорічно закуповує урановий концентрат у ДП «СхідГЗК» за довгостроковим контрактом, і наразі тривають перемовини про подовження цього контракту. На сьогоднішній день комбінат за власні кошти утримує шахту і проводить необхідні роботи з будівництва та розвитку підприємства.
 
Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький зазначив, що Новокостянтинівське родовище уранових руд - це базова складова уранової промисловості України.
 
- Новокостянтинівське родовище є ключовим для розвитку всієї ядерної енергетики України. За покладами урану Новокостянтинівська рудня є однією із найбільших у Європі та входить в десятку найбільших родовищ урану в світі, - заявив керівник Міненерговугілля.
 
Також Міністр підкреслив, що освоєння Новокостянтинівського родовища дозволить поетапно збільшити випуск продукції до рівня потреби України в природному урані і створити базу для подальшого розвитку уранодобувної промисловості України.
 
- На сьогодні опрацьовуються можливості та необхідні рішення для забезпечення вже в найближчий час збільшення виробництва урану, - заявив Едуард Ставицький.
 
Голова облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко підкреслив, що подальше будівництво шахти є одним із стратегічних завдань, оскільки є частиною плану програми Президента України про імпортозаміщення. Збільшення видобутку урану, його переробка та виробництво паливних елементів на Смолінському ядерному заводі дасть можливість забезпечити вітчизняні АЕС вітчизняним паливом.
 
Міністр і голова облдержадміністрації побували на виробничих майданчиках шахти – біля установки з очищення шахтних вод та спостерігали процес відвантаження рудної породи. Керівництво шахти запевнило і присутніх, і журналістів про безпечність процесів, адже дозиметри показували абсолютну норму рівня радіації.
 
Після відвідин шахти Едуард Ставицький і Андрій Ніколаєнко відбули до Смоліного на засідання штабу стосовно будівництва заводу з виробництва ядерного палива.
3143Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: