Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор: Віра Перун
Дата: 21 квітня 2023
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2023/04/21/sbu-povidomila-pro-pidozru-viiskovomu-dii-jakogo-prizveli-do-obstrilu-aerodromu-kanatove-na-kirovogradschini-dopovneno-.htm
політика, 21 квітня 2023

СБУ повідомила про підозру військовому, дії якого призвели до обстрілу аеродрому “Канатове” на Кіровоградщині (доповнено)

Віра Перун


Фото: СБУ


Служба безпеки України повідомила про підозру військовому, дії якого призвели до жертв і знищення техніки після обстрілу аеродрому "Канатове" на Кіровоградщині.


Про це йдеться на сайті спецслужби, пише lb.ua.


Підозрюваний - колишній виконувач обов’язків командира однієї із частин Сил спеціальних операції Роман Червінський. Як свідчать матеріали слідства, його самовільні дії призвели до ракетного обстрілу росіянами аеродрому "Канатове" у Кіровоградській області влітку 2022 року.


Військовослужбовцю інкримінують порушення ч.5 ст. 426-1 Кримінального кодексу України - перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень.


Військовий разом із іншими особами самовільно вирішили провести так звану "спецоперацію" – заволодіти літаком повітряно-космічних сил Росії, нагадали в СБУ. Російський пілот нібито погодився на пропозицію перейти на бік України.


У спецслужбі підкреслили, що "операцію" проводили попри її заперечення та без згоди відповідних державних органів. 


"СБУ і ГУР МО відразу висловили свої зауваження до такого плану, його не погодили інші державні органи. Адже спецоперація приховувала в собі багато ризиків", – сказав очільник Служби безпеки Василь Малюк.


Наразі триває розслідування. 


Доповнено. Як розповів в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" голова СБУ Василь Малюк, Червінський наразі переховується від слідства і тривалий час не з'являється на службі.


"...Людина, яка раніше дуже любила давати інтерв’ю і займатися особистим піаром, переховується від слідства, не приходить на допити і навіть відсутня за місцем проживання. Більш того – фактично є дезертиром, адже цей "військовий" майже 8 місяців не з’являється на службі. ДБР відкрило за даним фактом кримінальне провадження по 407 статті Кримінального кодексу", - сказав Малюк.


Нагадаємо, у липні 2022 року на Кіровоградщині внаслідок удару російських ракет був пошкоджений аеродром та один з об'єктів "Укрзалізниці". Тоді загинув командир військової частини, були поранені 17 українських захисників. Крім того, було повністю знищено два бойові винищувачі Повітряних сил ЗСУ, а злітна смуга та інша техніка й будівлі зазнали значних пошкоджень.


Напередодні СБУ повідомила, що розслідує всі обставини, які призвели до масованого ракетного удару по аеродрому “Канатове”.


5743Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: