Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор: Вікторія Волошаненко, СуспільнеКропивницький
Дата: 14 березня 2023
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2023/03/14/zhinki-v-kropivnitskii-polititsi-katerina-koltunova-i-olga-kovalova-alokili-pro-robotu-cholovikiv-tsili-i-mrii.htm
політика, 14 березня 2023

Жінки в кропивницькій політиці. Катерина Колтунова й Ольга Ковальова-Алокілі про роботу, чоловіків, цілі й мрії

Вікторія Волошаненко, СуспільнеКропивницький


На фото - Ольга Ковальова-Алокілі й Катерина Колтунова. Фото: Facebook Ольга Ковальова-Алокілі й Катерина Колтунова


У Кропивницькій міські раді третина депутатів – жінки. Усі вони входять до міжфракційного депутатського об’єднання "Рівні можливості". Про те, як працює об’єднання і наскільки важливо, щоб жінки були в політиці на державному й місцевому рівнях, депутатки Катерина Колтунова й Ольга Ковальова-Алокілі розповіли в етері Українського радіо Кропивницького. Поза роботою в міській раді Катерина Колтунова – заступниця начальника Кіровоградської обласної військової адміністрації з гуманітарних питань. Також вона – одна зі співзасновниць громадського простору Krop:hub. Ольга Ковальова-Алокілі – директорка Регіонального фонду підтримки підприємництва в Кіровоградській області, представниця "Слуги Народу".


Депутатська група "Міжфракційне депутатське об’єднання "Рівні можливості" діє в нинішньому скликанні Кропивницької міської ради з 2021 року


Що вдалося зробити депутатському об’єднанню "Рівні можливості"?


Катерина Колтунова. Депутатське об’єднання "Рівні можливості" передбачає рівні можливості не лише для жінок, а й для чоловіків. Але так повелося, що з самого початку ми об’єдналися за статевим принципом, тому що багато ініціатив були цікаві саме для нас. Це і різні напрямки соціальної сфери, і протидія домашньому й гендерно зумовленому насильству. Є такий блок питань, які самі по собі важливі, але при цьому завжди не в пріоритеті, тому що вони вимагають довгої й кропіткої розбудови й водночас знаходяться інші першочергові напрямки. І за прикладом колег в інших областях і Верховній Раді ми бачили, що таке об’єднання – дієвий інструмент. У попередній каденції також було міжфракційне об’єднання, але там було лише п’ять депутаток. У цьому році нас 14 депутаток.


Ольга Ковальова-Алокілі. Усі відзначають, що це дало свій позитив, тому що всі 14 об’єдналися. До речі, ми запрошуємо чоловіків у наше міжфракційне об’єднання. Ця каденція ще може відзначитися тим, що вперше три з семи постійних комісій в міській раді очолююють жінки. До цього їх завжди традиційно очолювали чоловіки. Навіть таку важку й важливу комісію, як земельна, очолює жінка. І навіть є фракція, очолювана жінкою, і фракції, де представництво жінок 50 на 50. Це, звичайно, не всі. Є такі фракції, які не мають жінок взагалі. Але в наступній каденції уже такого не буде, бо є зобов’язання по представництву жінок. Довелося законодавчо ввести квоти, якими чоловіків зобов’язали відчинити двері в політику жінкам.


Ольга Ковальова-Алокілі на засіданні Кропивницької міської ради. Фото: Facebook Кропивницька міська рада


Наскільки важливо, щоб жінки були в політиці на державному й місцевому рівнях?


Катерина Колтунова. Ми повинні в різноманітті статі, поглядів, професій, віку визначати політику, яка формується в громаді. Тому що тільки різний погляд під різним кутом дає всебічне бачення проблеми. Тільки маючи альтернативні думки, ми можемо сформувати середнє арифметичне. Я читала в коментарях: "А хто вам раніше не давав іти в політику?". Інколи треба просто сказати: "Ти можеш, ти спроможний, тебе там чекають, тебе там не цькуватимуть". Не потрібно боятися зробити той крок, який від тебе не очікують. Ось, наприклад, моя історія. Ніхто не очікував, що я пройду (у міську раду – ред.). Я не робила якоїсь кампанії, але підсвідомо розуміла, що моя кандидатура цікава в плані гендеру, віку й діяльності. Тому наше завдання – своїм прикладом показати, що жінка може впливати й діяти, що це не конкурентне середовище, а середовище взаємодії. І ми налаштовуємо чоловіків, що ми їм у підтримку, а не довести, що ми кращі й сильніші. Я завжди кажу, ви продовжуйте відкривати двері й дарувати квіти. Це не про те, що ми хочемо відвоювати авторитарність і силу. Це про те, що ми можемо бути вам надійними партнерами в різних державотворчих, управлінських, політичних процесах.


Ольга Ковальова-Алокілі. Досвід європейських країн показує, що ті країни, які вже давно запросили й мають достатнє представництво жінок у політиці, тільки виграють від цього, тому що ми не конкуруємо, а підсилюємо один одного. Все одно в політиці цінується фаховість з того чи іншого питання. Сьогодні, мабуть, і депутати Кропивницької міської ради можуть відзначити позитивні зрушення в комунікації. Ми спілкуємося мовою аргументів. Ми нагадуємо весь час, для чого ми там зібралися, і бачимо розуміння серед чоловіків і вибудуваний діалог.


Які ваші досягнення хотіли б згадати?


Ольга Ковальова-Алокілі. Незабаром відчинить двері шелтер. Кропивницька міська рада минулого скликання намагалася це питання вирішити, і нарешті за цієї каденції він має відкритися. Катерина якраз опікується цим напрямком.


Катерина Колтунова. Центр протидії домашньому насильству плануємо відкрити в кінці березня. Це комплекс. Там є притулок, кризова кімната, денний центр, мобільні бригади. І я зараз, перебуваючи в обласній адміністрації, стараюся донести цей досвід і до інших громад. Тому що я пройшла тут кожен крок і етап. Починаючи від того, що коли я заповнювала заявку, а з мене посміювалися і казали: "Ой, у нас роздута статистика (по домашньому насильству - ред.). Навіщо ви це придумуєте!". Але шляхом аргументів ми добилися єдиної позиції в цьому напрямку. Зараз це загальноєвропейський вектор, і ми маємо відповідати вимогам європейського суспільства. Також я вважаю нашим досягненням те, що журналісти вважають наші сесії нудними. Усе проходить тихо-мирно, через спільні рішення.


Ольга Ковальова-Алокілі. Щоб зробити сесії цікавішими, ми пішли іншим шляхом. Ми тепер кожне засідання присвячуємо певній даті, події чи проблемі, яку хочемо підсвітити. І єдність у цьому отримуємо шляхом згоди кожного й кожної присутньої в залі. На одязі розміщуємо атрибут, який говорить про цю проблему. Присвячували акції і протидії домашньому насильству, і боротьбі з раком молочної залози. При цьому спонукали, щоб жінки йшли й робили обстеження. Депутатки Кропивницької міської ради показували це власним прикладом.


Як змінилася робота під час повномасштабного вторгнення?


Катерина Колтунова. Ми почали ще більше працювати на своїх місцях, залучаючи ресурси, які маємо. У нас стерлися межі між депутатською й волонтерською роботою. Ти розумієш, що коли є такі виклики, то вже не витрачаєш час на довгі розкачування, а дієш швидко й ефективно, розділяючи пріоритети. Хочу сказати, що через наш волонтерський центр пройшли майже всі депутати з тією чи іншою допомогою й співпрацею.


Ольга Ковальова-Алокілі. Робота депутата у військовий стан видозмінена. Він зараз обмежений у просуванні певних питань. Ми всі розуміємо, що діє воєнний бюджет. Звичайно, мешканці озвучують те, що вони б хотіли – і тротуари, і оздоблення, і різні ремонти. Але є обмеження стосовно 590-ої постанови. І ми про це їм кажемо. Депутати приймають громадян, пишуть депутатські звернення, але на це є обмеження. Ми фокусуємося на певних напрямках. Я займаюся напрямком підприємництва. У воєнний з’явилися інші можливості для бізнесу.


Що б ви могли порадити іншим жінкам? Як вони можуть досягти тих самих висот, що й чоловіки?


Ольга Ковальова-Алокілі. Жінка може досягти своїх висот. Особисто я не хочу порівнювати жінку й чоловіка. Але справді є спостереження, що жінка швидше приймає рішення в критичних випадках. До прикладу, у 2022 році в місті Кропивницькому 31 підприємець отримав позитивне рішення по гранту. І серед них 60 відсотків жінок. Такого нікого не було. У важкій ситуації жінка швидко концентрується, бере відповідальність й рухається вперед. У наших жінок для успіху є все. Якщо ви відчуваєте в собі бажання й силу, для вас неможливого мало. І знайте, що в нашій особі ви завжди знайдете підтримку. Тому давайте підтримувати і одна одну, і чоловіків.


Катерина Колтунова. Коли ми переходимо з конкурентів у підтримку, то 1+1 стає 11. Це про синергію, про взаємодію й взаємопідтримку. Наші можливості обмежені нашою уявою. Треба дозволяти собі мріяти про краще, слідувати до того й бути відкритою до нового. Варто конкурувати не з чоловіками, а сама з собою, зі своїми упередженнями й страхами. Наше завдання як депутаток – створити середовище, коли жінки розуміють свої можливості, й мотивувати їх. У кризовий момент ми маємо точки росту й багато шансів. Їх треба лише побачити.


Авторка радіопрограми – Наталія Гавришко


СуспільнеКропивницький

6540Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: