Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор:
Дата: 22 листопада 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2021/11/22/deputati-proponujut-timchasovo-zaboroniti-import-tovariv-z-bilorusi.htm
політика, 22 листопада 2021

Депутати пропонують тимчасово заборонити імпорт товарів з Білорусі



У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 6329, яким пропонується тимчасово заборонити імпорт товарів, країною походження яких є Республіка Білорусь. Ініціатором виступив Олександр Дануца, народний депутат від Кіровоградщини, член фракції "Слуга Народу"


Так, відповідно до проекту Закону, тимчасово, до усунення обставин, наведених у постанові Верховної Ради України від 15.09.2020 року № 883-IX «Про Заяву Верховної Ради України щодо ситуації в Республіці Білорусь», забороняється укладення правочинів, на підставі яких у суб'єктів господарювання, які утворені та провадять свою діяльність відповідно до законодавства України, виникають грошові зобов'язання перед суб'єктами господарювання, які утворені та провадять свою діяльність відповідно до законодавства Республіки Білорусь.


Задля уникнення негативних наслідків та штрафних санкцій для суб'єктів господарювання, які до набрання чинності законопроектом вже уклали правочини, спрямовані на імпорт товарів, країною походження яких є Республіка Білорусь, передбачено можливість їх повного виконання.


На своїй сторінці в соціальній мережі фейсбук народний депутат Олександр Дануца зазначив:


"Зареєстрував проект Закону про ембарго на імпорт товарів, країною походження яких є Республіка Білорусь.


Цим законом пропонується заборонити імпорт будь-яких товарів (звісно, включаючи промислову, енергетичну продукцію та природні ресурси) з Республіки Білорусь допоки там не буде встановлено демократичний режим. Сьогодні керівництво Білорусі намагається шантажувати Європейський Союз направленням на територію ЄС тисяч мігрантів – громадян різних держав, які фактично експлуатуються урядом Білорусі. Крім того, не втратили своєї актуальності й обставини, які рішуче засудила Верховна Рада України у своїй Заяві щодо ситуації в Республіці Білорусь понад рік тому: недемократичні вибори, порушення прав опозиційних політичних сил, перешкоджання журналістській діяльності.


Ситуація в сусідній державі не є для мене чужою. Я був одним з авторів Заяви Верховної Ради України про Акт свободи Білорусі, також на знак підтримки супротиву демократично налаштованих громадян Білорусі брав участь у засіданнях Верховної Ради з біло-червоно-білим стягом. Як людина, яка все життя присвятила журналістиці, вважаю неприпустимою практику переслідування політичних опонентів та утиску свободи слова.


Усвідомлюючи свою відповідальність перед європейськими партнерами, я вважаю, що Україна не має морального права підтримувати економіку держави, дії якої на міжнародній арені вже прирівняні до тероризму. Солідарність з Європою має проявлятися у конкретних діях, а не у лозунгах.


Сподіваюся, що втрата режимом Лукашенка чотирьох мільярдів доларів США на рік (імпорт Україною товарів з Республіки Білорусь за І півріччя 2021 року склав 1954,4 млн. доларів США) змусить його переглянути свою політику. Першим кроком має стати негайне звільнення 876 політичних в’язнів, серед яких лідери, що мають підтримку білоруського народу: Сергій Тихановський, Віктор Бабарико, Марія Колесникова, Максим Знак. 


Закликаю колег підтримати поданий законопроект, а лідерів демократичної опозиції Білорусі – долучитися до обговорення його застосування.


Живе Білорусь!"


3739Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: