Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор:
Дата: 1 квітня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2021/04/01/nardep-igor-murdii-z-robochim-vizitom-vidvidav-znam-jansku-direktsiju-zaliznichnih-perevezen.htm
політика, 1 квітня 2021

Нардеп Ігор Мурдій з робочим візитом відвідав Знам’янську дирекцію залізничних перевезень


У тиждень роботи  в округах народний депутат від партії «Слуга Народу» по Кіровоградській області Ігор Мурдій відвідав Знам’янську дирекцію залізничних перевезень, а також експлуатаційне вагонне, ремонтне вагонне та локомотивне депо у місті Знам’янка. 


Візит відбувся в рамках доручення Юлії Гришиної, голови Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки та оцінки стану акціонерного товариства "Українська залізниця", розслідування фактів можливої бездіяльності, порушення законодавства України органами управління зазначеного підприємства, що призвели до значного погіршення технічного стану підприємства та основних виробничих показників.


Разом з долученими спеціалістами Ігор Мурдій провів зустріч з Сергієм Нікуліним, директором регіональної філії «Одеська залізниця» АТ "Укрзалізниця, Олександром Петренком, заступником директора регіональної філії з рухомого складу та Володимиром Матвієнком, начальником дирекції залізничних перевезень виробничого підрозділу «Знам’янська дирекція залізничних перевезень».


Так, зокрема, мова йшла про ситуацію, в якій нині опинилося підприємство – застаріла матеріально-технічна база, відсутність інноваційних технологій та необхідної модернізації, нестача кваліфікованих спеціалістів через низьку заробітну плату.


На початку зустрічі Ігор Мурдій зазначив: «Наш візит дружній. Ми хочемо розібратися в тому, що відбувається на підприємстві, який реальний стан справ, що призвело до нинішньої ситуації та які проблеми необхідно вирішити, щоб підприємство розвивалося». 


На це Сергій Нікулін, директор регіональної філії «Одеська залізниця» відповів, що настрій в колективі робочий, а підприємство мусить працювати в економічних умовах, що склалися нині в державі: «Я спеціально приїхав, щоб вас супроводжувати на об’єкти, які ви маєте намір подивитися, а також поспілкуватися з колективом. Як таких, проблем в роботі Знам’янського вузла немає. Є певні нюанси, що є традиційними для всієї «Укрзалізниці» і ми звикли до них. Рівень зарплат не дотягує до середнього по країні, на жаль. Але ми виходимо з можливостей підприємства». 


Сергій Нікулін також додав, що підприємство обтяжене податком на землю, а це є унікальним явищем у всьому світі, адже такого більше ніде немає. 


«Поняття про податок на землю для залізничного транспорту є тільки в Україні. Ми так живемо вже 4 роки. Будь-яка спроба відмінити цей податок викличе невдоволення у місцевої влади, адже це наповнення бюджету, - зазначив Сергій Нікулін. – Та ми ведемо роботу по зниженню коефіцієнта податкової ставки. Він вже зменшився і це дозволяє нам економити колосальні кошти. Ми кілька разів ініціювали питання акцизного збору, що відраховується з вартості пального для залізничної дороги. При цьому, забирається він в дорожній фонд. Вважаємо цю ситуацію несправедливою, але це вже питання до законотворців. Адже це додаткове навантаження на підприємство, що не дозволяє нам акумулювати фінанси та інвестувати їх у самих себе. Хотілося би допомоги від законотворців у цих двох питаннях. А розвиватися нам є куди. На Одеській залізниці, напевно, єдиній в Україні, немає дефіциту тяги. Більше того, завдяки власним потужностям, ремонтним депо, а це, перш за все, Знам’янка, Котовськ і Шевченко, ми ремонтуємо локомотиви сусідніх доріг. Ділимося власною тягою для того, щоб підтримати колег і виправити ситуацію. Ми намагаємося підтримувати баланс на всій залізниці». 


За словами Сергія Нікуліна, саме Одеська залізниця, на сьогодні, має найбільший робочий парк електровозів – налічує 208 одиниць. Цього показника вдалося досягнути за останні три роки.


Ігор Мурдій також поцікавився, за якими принципами формується єдиний тариф на вантажні перевезення, чи дійсно до цих пір використовуються радянські формули? 


«Збірник тарифів формувався і формується на принципах економіки, що була побудована в Радянському Союзі, - підтвердив Сергій Нікулін. – Це був плановий принцип. Існували міністерства важкої та легкої промисловості, морського флоту та шляхів і сполучення, які формували ці тарифи. І робили вони це в залежності від собівартості продукції, яку випускали заводи. Так визначалася собівартість транспортування вантажів. Транспорт – не може бути самостійною бізнес-одиницею, оскільки має забезпечувати економіку країни. Радянський Союз все це дотував, тож міг собі дозволити і зміну тарифів. Після розпаду Союзу і переходу на ринкову економіку ніхто не переглядав збірник тарифів, лише коригували. Тож, живемо по формулах, що були розроблені в радянські часи». 


Ігор Мурдій зазначив, що, оскільки залізнична дорога є основним видом транспорту для транзитних, експортних та імпортних вантажів, а також одним із основних підприємств, на діяльності яких базується українська економіка, «Укрзалізниця» потребує модернізації та запровадження інноваційних технологій. Такі вимоги сучасності.   


На це Сергій Нікулін відповів: «Попри те, що нам є над чим працювати – покращувати матеріально-технічне обслуговування, запроваджувати інноваційні технології, вирішувати проблеми з заробітними платами та втратою спеціалістів, є чим і пишатися. Ми готові до будь-якої перевірки, націлені на забезпечення результату для розвитку економіки країни». 


               


3277Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: