Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: фотогалерея
Автор: Володимир Мельник, науковий співробітник відділу туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи Музею мистецтв
Дата: 12 грудня 2022
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/photo/2022/12/12/-moe-sertse-stal-moja-krov-azov-.htm
фотогалерея, 12 грудня 2022

«Моє серце – сталь, моя кров – Азов!»

Володимир Мельник, науковий співробітник відділу туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи Музею мистецтв


8 грудня 2022 року в Музеї мистецтв відкрито виставковий проєкт - виставку світлин полеглих бійців полку «Азов»  під назвою «Моє серце – сталь, моя кров – Азов!». 


Доволі часто ми шукаємо героїзм десь глибоко у минулому, але подвиги творяться зовсім поряд, в буремному лихолітті сучасності. Для патріотичного виховання та розуміння нашої складної історії важливими                  є доба Київської Русі, епоха Галицько-Волинського князівства, Гетьманщина та Запорозьке козацтво, національно-визвольна революція 1917-1921 рр., діяльність Організації українських націоналістів (ОУН) та Української повстанської армії (УПА). Проте події сьогодення нам ближчі й зрозуміліші. Це оголений нерв, незагоєна рана, відчуття пекучого болю за Батьківщину, адже, так чи інакше, велика війна за Незалежність торкається кожної української родини. На одному щаблі з героями минулих поколінь стоять славні воїни Збройних Сил України. Відвага і жертовність в період війни проти росії стали прикметною рисою Героїв нового часу. Саме їм присвячена фотовиставка світлин полеглих бійців полку «Азов» -  «Моє серце - сталь, моя кров – Азов!».


Підрозділ «Азов» був створений 5 травня 2014 року у м. Бердянськ, спочатку, як добровольчий батальйон патрульної служби міліції особливого призначення на підставі рішення МВС України. 17 вересня 2014 року батальйон «Азов» було реорганізовано та розширено до складу полку міліції особливого призначення. 11 листопада того ж року міністром внутрішніх справ України було підписано наказ про переведення полку «Азов» до складу Національної гвардії України з подальшою його комплектацією та переформуванням до бойового стандарту вищого рівня. Емблемою полку є видозмінений символ «Ідея нації». Сьогодні «Азов» – це окремий загін спеціального призначення (ОЗСП) військової частини 3057, що входить до складу 12-ї бригади  Східного оперативно-територіального об'єднання Національної гвардії України (НГУ). Підрозділ брав активну участь у бойових діях російсько-української війни на території проведення Антитерористичної операції (АТО) та Операції об’єднаних сил (ООС). Зокрема, «Азов» звільняв Маріуполь у червні 2014 року, вів важкі бої на підступах до Іловайська у серпні 2014 року, здійснював наступ на Широкине і визволяв з окупації населені пункти Бердянське, Павлопіль, Лебединське у лютому 2015 року. Після повномасштабного вторгнення рф в Україну військове з'єднання  брало участь в обороні міста Маріуполь Донецької області та героїчному утриманні комбінату «Азовсталь» (лютий-травень 2022 року). На цьому затятому протистоянні необхідно зупинитись детальніше.


Як відомо, з 24 лютого 2022 року бійці ОЗСП «Азов», діючи спільно                   з іншими формуваннями ЗСУ, НГУ, Національної поліції та територіальної оборони, які дислокувалися у Маріуполі, виконували завдання з відбиття ворожого наступу. Полк «Азов» прийняв нерівний бій з переважаючими силами противника, кількість угрупування якого перевищувало 14 000 військовослужбовців. Маріуполь з перших днів був взятий в кільце російською армією, тож нашим воїнам доводилось вести бій в умовах повної «ізоляції», без можливості евакуювати цивільне населення. До того                          ж підступний противник не припиняв обстріли півмільйонного міста усім можливим озброєнням: майже постійно била важка ворожа артилерія, відбувались потужні ракетні удари, російська авіація скидала багатотонні бомби, гатила корабельна артилерія. Незважаючи на переважаючі сили противника, бійці ОЗСП «Азов» продовжували давати гідну відсіч ворогу: наша артилерія працювала на повну потужність, танкісти вели філігранні бої у місті, намагаючись врятувати якнайбільше життів особового складу та мирного населення, піхота відпрацьовувала у вуличних боях на межі можливостей, снайпери та розвідка влаштовували вилазки в місто та чи не щодня брали полонених з рядового та командного складу російської армії.                    В умовах гуманітарної катастрофи в Маріуполі та критичний брак продовольства бійці «Азову» постійно допомагали людям медикаментами, продуктами харчування та питною водою, підвозячи допомогу буквально під безперервними обстрілами. Будучи витісненими підступним ворогом на завод «Азовсталь», де в бункерах вже перебували сотні мешканців міста, наші військові продовжували  битву – до останнього показуючи відданість                 і професіоналізм добровольців, спецпризначенців та справжніх офіцерів своєї Батьківщини. З початку повномасштабного наступу окупанта полком «Азов» було знищено близько 2 000 живої сили противника. Окрім цього було спалено і пошкоджено ще багато іншої техніки та озброєння ворога. На жаль, в боях за Маріуполь полк «Азов» втратив приблизно 300 своїх військових – вони  віддали  життя за нашу майбутню перемогу. 


Однак все вищенаведене вже загальнодоступна інформація, сторінка книги-підручника або сайту в Інтернеті, а що насправді приховують назви, дати, номери, події, числа, міста і запеклі бої? Новітню історію України, яка пишеться кров'ю її захисників. Долі звичайних людей і неповторний світ кожного з них. Це чиїсь сини і доньки, брати і сестри, чоловіки й дружини. Не всі вони змогли реалізувати себе в ролі люблячих батьків.                                       У професійному плані кожен з них збагатив би державу для її активного розвитку, своїми талантами, вміннями і навичками. Турбує небайдужих громадян і той факт, що відбуваються втрати для генофонду нації. Адже це ненароджені українці, майбутнє життя яких вбила росія. Сьогодні можна почути вислів: «Герої не вмирають!». Мабуть, вони просто перестають бути         з нами. Живуть у спогадах рідних, надійних друзів, добрих знайомих, колег та бойових побратимів. Завдання музею як просвітницького закладу розповісти широкому колу відвідувачів про велетнів духу, які кинули виклик смерті, і поклали душу й тіло за нашу свободу. Основна мета виставки «Моє серце -  сталь, моя кров – Азов!» показати, передусім, обличчя наших воїнів, олюднити виснажливу боротьбу за рідну землю. Вашій увазі представлено 179 світлин полеглих «азовців» родом із різних регіонів України. Сто сімдесят дев’ять вражаючих історій героїзму та самопожертви… Складовою виставки стали і особисті речі  бійців, прапори полку «Азов». 


Фотовиставка стала можливою і була втілена за ініціативи  родин полеглих Героїв «Азову», зокрема  матерів  загиблих бійців  Олександра  Коцуконя («Арс»)  та Олександра Дерев’янка («Адамс»)  - Оксани Коцуконь  і  Ганни  Дерев’янко. Вже її мали змогу переглянути в Черкаському обласному краєзнавчому музеї та, завдяки співпраці пані Оксани                              з українською діаспорою в Німеччині, за кордоном. На початку листопада 2022 року в німецькому місті Трір цей проєкт привернув увагу численних відвідувачів та отримав  багато емоційних відгуків.   


Для нас, на відміну від ворога, в пошані всі учасники війни, загибель військовика чи цивільної особи є дійсно трагедією, а не лише сумною статистикою. Пам'ять і вдячність -  це ті риси, що відрізняють людину від представників тваринного світу. Ми ніколи не забудемо легендарних захисників з числа полку «Азов». Вони не хотіли тієї посмертної слави, орденів та медалей. Зрозуміло, слова для матерів доволі слабкий засіб заспокоєння, проте, можна сказати, що їх імена вже вписані золотими літерами в історію України, а подвиги залишаться у віках. Ми маємо бути достойними такої пам'яті, оскільки саме зараз у нас є змога жити, творити, кохати, мріяти. За себе, і за того хлопця та дівчину! Організація і проведення  цієї фотовиставки - це початковий мінімум для збереження пам'яті героїв української армії. Священний обов'язок, дотримуватись якого ми повинні. Неодмінно завітайте до Музею мистецтв, щоб переглянути унікальну виставку світлин та особистих речей мужніх бійців. Ціна волі надзвичайно висока, завжди пам'ятаймо про це!


З 2014 року, проявивши ініціативу, кадрові військові й добровольці, пішли за покликом серця захищати Україну від жорстокого агресора. Ось вже 9-й рік поспіль вони відповідально, ефективно і рішуче виборюють наше право жити у власній державі. Сміливі мають щастя й ніколи не будуть носити нашийник раба, до речі, їх нащадки також. 24 лютого 2022 року розпочалась нова фаза російсько-української війни, постали інші виклики і загрози для жителів європейської країни. Усі трудівники тилу, матеріального забезпечення та економічного фронту мають працювати на Перемогу, як один, чітко злагоджений механізм. Бо плач не дав свободи ще нікому, нам Україна вище понад усе! Так є, і так має бути, це не просто влучне гасло. Згуртованість і витримка попри всі незгоди, побутові труднощі та політичні погляди, допоможе українському народу зламати хребет оскаженілій імперії. Тільки тоді українці і світ зможуть дихати вільно. Ми вистоїмо і переможемо! Слава Героям! Навіки слава! 


953Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: