Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: фотогалерея
Автор: Олег Юрченко – завідуючий відділом туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради»
Дата: 28 листопада 2022
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/photo/2022/11/28/vidkrilasja-vistavka-pam-jati-andrija-nadezhdina.htm
фотогалерея, 28 листопада 2022

Відкрилася виставка пам’яті Андрія Надєждіна

Олег Юрченко – завідуючий відділом туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради»


25 листопада 2022 року в КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської  обласної ради» відбулося урочисте відкриття виставки пам’яті мистецтвознавця, науковця, музейника, заслуженого художника України, тричі лауреата обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна, лауреата обласної краєзнавчої премії імені Володимира Ястребова Андрія Михайловича Надєждіна.

          

В умовах повномасштабної війни російської федерації проти України та неприхованих намагань ворога знищити нас як націю, особливо важливого значення набувають постаті митців, чиє життя і творчість просякнуті любов’ю до своєї батьківщини, рідного краю, української історії, культури, автентичності тощо. Саме таким щирим патріотом і був Андрій Надєждін, чия активна громадянська позиція і палке українофільство яскраво проявились ще під час Помаранчевої революції, коли мистецький світ, як                    і усе українське суспільство, виявилися розколотими на два табори. Андрій Михайлович завжди був принциповим представником проукраїнського табору та невтомним борцем ідеологічного фронту, пропагуючи українську культуру, образотворче мистецтво, доказуючи європейськість і унікальність останніх та спростовуючи тези опонентів про їх хуторянство                                   і провінційність. 

          

Картини самого художника завжди були просякнуті естетикою народної творчості  й  гармонійно поєднували в собі сучасні реалії з архаїкою минулого, через пізнання якого ми відкриваємо сьогодні для себе і світу своє національне коріння та духовні джерела. 

         

Окрім цього художник, незважаючи  на чисельні проблеми зі здоров’ям, завжди залишався щирим, добрим, привітним, заряджаючи своєю позитивною енергетикою усіх оточуючих. 

         

19 жовтня 2022 року душа цієї непересічної особистості відійшла у Вічність, тож виставка творів Андрія Надєждіна стала даниною пам’яті  митцю за нашим християнським звичаєм та приводом згадати основні життєві віхи і творчі здобутки художника з Україною в серці. 

 

Андрій Михайлович народився 19 червня 1963 року у селі Верхня Хортиця Запорізької області. Природно, що вагомий вплив на формування його особистості та вибір творчого шляху зробив саме батько, народний художник України Михайло Надєждін. Тож цілком логічними етапами на шляху творчого сходження стали навчання у Кіровоградській дитячій художній школі, обласній студії підготовки художників-оформлювачів.                       У 1986 році Андрій Надєждін закінчив факультет художнього оформлення Дніпропетровського державного художнього училища імені Вучетича,             а у 2000 році, з відзнакою, факультет історії і теорії образотворчого мистецтва Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури.


Багатогранність таланту митця та його вагомі творчі досягнення дійсно вражають. Член Національної спілки художників України, заслужений художник України, тричі лауреат обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна, лауреат обласної краєзнавчої премії  імені Володимира Ястребова, мистецтвознавець, науковець, музейник, активний учасник всеукраїнських, регіональних та міжнародних виставок. Наполегливо працював у напрямку авангардного мистецтва, будучи яскравим представником українського романтичного символізму нової хвилі, в якому проглядається вплив українського монументального живопису початку минулого століття та народного мистецтва.

           

Творчий вихор Андрія Надєждіна піднімається у 1980-х роках, посилюючи з кожним роком свої оберти. Він  був активним учасником чисельних мистецьких проєктів і виставок різного рівня, в тому числі - міжнародних вернісажів, працював художником-оформлювачем в місцевому театрі ляльок, художником-оформлювачем художньо-виробничого комбінату художнього фонду України, викладачем дитячої художньої школи імені Олександра Осмьоркіна, провідним науковим співробітником художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна. 

           

Проявив себе в якості ініціатора та співавтора чисельних культурно-мистецьких проєктів, серед яких - «Канівська феєрія», «Метаморфози живопису», «Музика українського вертепу», «Непереможні».       

          

Андрій Михайлович був також автором  художнього оформлення музеїв обласних управлінь МВС та СБУ, археологічного музею Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка, педагогічного музею  Кіровоградської області, народного музею визволення Кіровоградщини, відділу природи Кіровоградського обласного краєзнавчого музею.           

           

Митець реалізував себе і в якості художника-оформлювача літературних творів українських та зарубіжних письменників, займався книжковою графікою, оформлював твори місцевих літераторів. 

           

Як мистецтвознавець він багато публікувався в місцевих та всеукраїнських періодичних виданнях, особливо ґрунтовними і значущими були його дослідження в журналах «Образотворче мистецтво», «Українська культура», «Музей України», «Артанія», газетах «Культура і життя», «Український музей» та інші. Окрім цього, Андрій Надєждін був упорядником всіх друкованих видань Кіровоградської обласної організації Національної спілки художників України. Останньою його роботою у цьому напрямку стало ювілейне видання обласного осередку спілки художників України «Барви степу» 2021 року.         

          

Приємно, що плідна діяльність  Андрія Надєждіна була гідно вшанована ще за його життя. За високий рівень професійної майстерності і вагомий внесок у розвиток та пропагування образотворчого мистецтва він був нагороджений численними нагородами та відзнаками різного рівня, неодноразово визнавався кращим художником міста та був представлений на міській дошці пошани як «Кращий художник року». А колектив Музею мистецтв, в свою чергу, пишається багаторічною співпрацею з цією дивовижною людиною у форматі чисельних виставок, Великодніх Благодійних Аукціонів, пленерів, інших мистецьких заходів, семінарів, конференцій, творчих зустрічей, лекцій тощо. 

   

Наразі твори  митця зберігаються в Національному художньому музеї України, Дирекції виставок Міністерства культури України та Дирекції виставок Національної спілки художників України, КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради», художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна, меморіальному музеї Володимира Івасюка (місто Чернівці), історичному музеї  міста Кам’янське, багатьох приватних колекціях в Україні та за кордоном.

  

Відкриття в Музеї мистецтв виставки творів Андрія Надєждіна – це гарний привід згадати добрим словом художника-патріота, який назавжди залишиться яскравою зіркою у мистецькому сузір’ї  нашої Степової Еллади. На ній представлено близько сорока живописних і графічних робіт Андрія Михайловича, які розкривають його мистецький дивосвіт, сповнений оригінального філософського світосприйняття, звернення до української архаїки,  народних звичаїв і традицій, казкової атмосфери Великодніх та Різдвяних свят тощо. Частину експозиції склали картини його колег по мистецькому цеху, зокрема його батька – народного художника України Михайла Надєждіна. Переважно це портрети Андрія, які наглядно ілюструють його доброту, щирість, таку знайому усмішку і мистецтво жити на позитиві всупереч будь яким життєвим обставинам і випробуванням. Таким він і залишиться назавжди у нашій пам’яті!

                                                                    


1035Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: