Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: фотогалерея
Автор: Володимир Мельник, Ірина Лягул, КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради»
Дата: 14 листопада 2022
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/photo/2022/11/14/-ostogidli-susidi-.htm
фотогалерея, 14 листопада 2022

«Остогидлі сусіди»

Володимир Мельник, Ірина Лягул, КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради»


10 листопада 2022 року в Музеї мистецтв презентовано виставку військово-політичної карикатури «Остогидлі сусіди».


24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну.                  Це новий етап російсько-української війни, що триває з 2014 року — відколи росія анексувала Крим та загарбала частину Луганської і Донецької областей на Сході України. Відтоді російська армія здійснила тисячі воєнних злочинів. Вже майже дев’ять місяців незламний український народ бореться за власну свободу і право жити на своїй землі. В умовах військової агресії проти нашої держави, та постійного терору цивільного населення особливо важливого значення набуває творчість, яка морально підтримує багатьох українців. Сміх в такому випадку може бути лікувальним, як цілком природна захисна реакція на неймовірний стрес в дуже непростий час. Відбувається це не стільки від радісних емоцій нинішнього дня, а мабуть, щоб якось відволіктись від страшної війни, висміяти клятого, ненависного та вкрай обмеженого ворога з максимальною зневагою. Сміємось, значить, не здаємось. 


Сьогодні, в Музеї мистецтв, чи не вперше на Кіровоградщині, можна побачити своєрідну «кунсткамеру» ворогів України. Тут починає діяти спільний виставковий проект історика, краєзнавця Олександра Чорного та майстра декоративно-прикладного мистецтва Володимира Крутоуса «Остогидлі сусіди». Назва більш ніж вдала, вона відразу окреслює наше презирливе ставлення до них.


У вітальному слові до присутніх звернулась директор Музею мистецтв Тетяна Ткаченко. З нагоди відкриття унікальної виставки до привітань також долучились голова Кіровоградської обласної ради Сергій Шульга, директор департаменту культури і туризму Кіровоградської обласної військової адміністрації Уляна Соколенко, проректор з науково-методичної роботи Центральноукраїнського державного університету імені В.Винниченка Ірина Козир, директор Державного архіву Кіровоградської області Лілія Маренець, представники Кіровоградської обласної універсальної бібліотеки імені Д.Чижевського та інші поціновувачі образотворчого мистецтва. У своїх виступах автори розповіли про цікаві захоплення, тематику робіт, творчі пошуки і плани на майбутнє. Щиро дякуємо їм за співпрацю в рамках національно-патріотичного виховання та бажаємо нових досягнень!


В жанрі політичної карикатури Олександр Чорний створив цілу галерею рідкісних мерзотників. Широкомасштабна агресія певною мірою стимулювала його на розвиток відповідної теми. Художніми засобами він характеризує зображених персонажів, розкриває їх негативні риси. Образи російських державних діячів, генералів, політиків, дипломатів, пропагандистів дотепні, влучні та доволі впізнавані. Серед них представлено яскраві ілюстрації «Пес Патрон і сокира долі», «Еволюція лідера», «Півник Патєрьнєт», «Експорт руського міра (Дімон Алкоголіч)», «Чмо (просто                        і змістовно)», «Мрія українців», «Зюганозавр і його кумири», «Красавіца», «Кримський міст усьо?», «Абирвалг Медвепутович Шаріков», «Закохана парочка диктаторів», «Підпила Маня», «Звірятко путіна лютує», «Лупа                і Пупа», «Звідки ж готувався напад на білорусь?», «Трьохглавий цербер пропаганди», «Натюрморд або Валька-стакан», «Заслужений оленевод росії», «Свинособаки», «Обличчя російської дипломатії». 


Політична карикатура —малюнок який зазвичай містить текстовий коментар, сюжет якого, як правило, пов'язаний з поточними, в основному політичними подіями або особистостями. Незважаючи на те, що                                 в карикатурах цього типу також присутні елементи гумору, вони є більш серйозними; у них зустрічаються іронія та сатира. Мистецтво виступає ніби метафорою, яка дає пояснення багатьом соціальним та суспільно-важливим темам. Взагалі ж карикатура – це викривальна зброя проти нашого давнього ворога, бачення його варварської суті, котру він методично доводить своїми підлими і жорстокими діями.


Росія довго готувалась до нападу на Україну, штампувала танки, ракети, літаки, мокшанські негідники шаленіли від власної могутності та дутої величі, аж раптом виявилось, що «друга армія світу» одягається в лахміття, озброєна іржавим металобрухтом та є звичайною бандою мародерів. В цьому можна пересвідчитись поглянувши на творчість Володимира Крутоуса. Реалістичні роботи періоду війни, показують справжню армію рф, її «спецоперацію» та передають духовність моральних потвор з далеких боліт. В числі мініатюр – російський горе-вояка, який несе пральну машину, бодай йому руки відсохли, фігурки з бойлером,                                   з награбованими речами у сумці. Що в тих клунках, ми не знаємо, але здогадуємось. Ну і звичайно постать із собачою будкою, в даному випадку собака за кадром, він сумний, у нього забрали будинок. 


Насправді, презентовані на виставці твори, то, мабуть, лише верхівка айсберга, невелика частина масового божевілля, ницості, рабства, бруду, нехтування елементарними поняттями добра і зла, повної деградації, що відбувається зараз на росії та в головах ідеологів і практиків сучасного російського нацизму. Адже для них невідомі норми міжнародного права, цивілізованого суспільства, загальнолюдських цінностей. Рівень тупості та водночас цинізму за «порєбріком» просто вражає. Це абсолютне зло по відношенню до українців та вільного світу. Дякуючи талановитим землякам, у нас є можливість побачити "справжнє лице" неадекватних сусідів. Потрібно щоб якомога більше відвідувачів з різних куточків України могли розглянути цю нищівну критику на виставці "Остогидлі сусіди" у Музеї мистецтв. Автори їдких карикатур та малої пластики вміло глузують з ущербності, брехливості, недолугості московської влади, а також із безпосередніх учасників загарбницької війни проти України - російських окупантів. Сподіваємось, що "політична еліта" рф та всі військові злочинці обов'язково опиняться на лаві підсудних в Гаазькому суді, бажано в кайданах і металевій клітці. Безумовно це має бути відображено, як в історичних документах, так             і в творчості художників. 


Після вторгнення росії, український народ і його мужність надихнули весь світ. Дали людству нову надію, що справедливість не покинула планету Земля остаточно. І тут все ще перемагає не сила, а правда. Міф про «другу армію світу» вже розвіяно на вулицях українських міст і сіл, в лісах та степах нашої Батьківщини. Ми щиро віримо, що ЗСУ обов’язково звільнять українські території від російської нечисті. Задля цього кожен має бити ворога на своєму місці, допомагаючи країні усіма доступними засобами                     у боротьбі з агресором. Разом до Перемоги, все буде Україна!


Довідково:


Олександр Чорний - кандидат історичних наук, доцент, викладач Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка, автор чисельних публікацій. Тема дисертації: “Підготовка спеціалістів для морського флоту в Україні в останній чверті ХVІІІ – на початку ХХ століття” (2007 р.). Олександр Васильович не новачок у графіці, тривалий час займається реконструкцією пам’яток фортифікації на папері та у цифровому форматі. Також він відновлює портрети учасників Другої світової війни для наукових робіт і різноманітних виставок.


Володимир Крутоус за фахом - інженер-електромеханік,                                    а   за покликанням – митець в широкому значенні цього слова. Військово-історичною мініатюрою займається близько 40 років. В його доробку є навіть колоритні козаки та їх нащадки – бійці української армії. З дитинства майстер спробував різні матеріали для своїх вишуканих фігур: пластилін, дерево, дріт і врешті-решт зупинився на пінопласті, тому що він досить м’який і пластичний. У дивовижній справі олюднення історії Володимир Васильович використовує й інші підручні матеріали, фарби та власні творчі новації.




651Перегляд
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: