Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: фотогалерея
Автор: Валерія Лінчевська – науковий співробітник відділу туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи
Дата: 2 липня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/photo/2021/07/02/-spogadi-starogo-mista-.htm
фотогалерея, 2 липня 2021

«Спогади старого міста»

Валерія Лінчевська – науковий співробітник відділу туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи


1 липня 2021 року у Музеї мистецтв розгорнуто виставку «Спогади старого міста». Адже, саме цього дня щорічно в Україні традиційно відзначається День архітектури і Музей мистецтв не міг оминути нагоду розгорнути тематичну виставку, приурочену цьому святу, вкотре нагадавши кропивничанам про унікальну історичну спадщину – архітектурний живопис старого міста, унікальні будівлі якого бачили і старий імперський Єлисаветград, і суворий Зінов’євськ, і мрійливий Кіровоград, і зараз вже у сучасному Кропивницькому  слугують нам із вами. 


Архітектура, чи зодчество – мистецтво створення споруд, які формують просторове середовище для життя і діяльності людини. 


Особливістю архітектурної подачі саме нашого міста є поєднання найрізноманітніших стильових напрямків як на одній вулиці «по сусідству», так і в одній споруді. З кінця XVIII ст. місто забудовувалось спорудами у стилі класицизму, готики, модерну, еклектики, із вкрапленнями елементів бароко та неоруського стилю. Досить незвичним для нашого краю є мавританський стиль, який органічно вписався в архітектурний портрет старого Єлисавета. Міська лікарня №3, або ж «Лікарня Гольденберга», та міська синагога яскраві тому приклади як «на яву» так і у форматі нашої виставки. Серію робіт із зображенням синагоги складають твори Цезарія Ганушкевича «Міфічний дворик», Галини Хмель «Вуличка міста», Олександр Луцкевича «Синагога в Кропивницькому», Андріана Бабюка «Синагога», а загадковий фасад третьої лікарні зобразила київська художниця Світлана Грамм. 


Загальновизнаною перлиною архітектурної спадщини нашого міста є його історичний центр. Починається подорож до старого граду із центральної площі, де раніше знаходився міський бульвар. Звідти і зараз можна пройтись по вулиці Дворцовій та Великій Перспективній, звернути на вулицю Гоголя, або Пашутінську, і на кожній з перелічених вище місцин легко читається архітектурний паспорт історії краю. Однак, не менш цікаві сюрпризи підготувала перспектива центрального майданчика. Виставка «Спогади старого міста» репрезентує звичні містянам види під новим кутом. Роботи Алли Хмель «Сонячне місто», Анатолія Кімнатного «Місто Кіровоград. Вулиця Гоголя», Леоніда Бондаря «Будинок зі шпилем», Анатолія Житарюка «Спасо-Преображенький Собор» яскраве тому підтвердження. 


Неможливо оминути увагою й красу будівлі театру імені Марка Кропивницького у роботах Анатолія Кімнатного, Наталії Соловйової та Федора Матейчука і мальовниче зображення Музею мистецтв Сергієм  Шаповаловим у роботі «Художній музей у Кропивницькому».


Архітектурна історія Кропивницького – багатогранна. Кожна холодна на перший погляд споруда є свідком великих подій та змін, що крізь століття живуть у спогадах людей, закарбовані в архівних документах, залишаючись унікальним архітектурним брендом та цікавим туристичним об’єктом нашого краю.


2323Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: