Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: фотогалерея
Автор: Лариса Семенова, відділ соціокультурної діяльності ОУНБ ім. Д. Чижевського
Дата: 30 квітня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/photo/2021/04/30/u-kropivnitskomu-pokazali-matematichno-virahuvani-ornamenti.htm
фотогалерея, 30 квітня 2021

У Кропивницькому показали математично вирахувані орнаменти

Лариса Семенова, відділ соціокультурної діяльності ОУНБ ім. Д. Чижевського


Незвичайна виставка у незвичному форматі відкрилася у обласній універсальній науковій бібліотеці імені Дмитра Чижевського Кропивницького. З одного боку, це не перша виставка вишитих картин, але з другого… автором 24 орнаментальних творів є чоловік - львів’янин Леонід Добродняк. Погодьтеся, не часто в житті ми зустрічаємося з вишивальниками. Та це ще не все. Його орнаменти – математично вирахувані витвори мистецтва. Пан Леонід - інженер з більш ніж 50 науковими працями і авторськими свідоцтвами на винаходи. І при цьому понад 40 років він займається вишивкою хрестиком. 


Виникнення і поширення вишивки губиться в глибині тисячоліть. У скіфських курганах археологи знаходять  речі, геометрично орнаментовані на краях коміра, подолу, рукавів. Прадавні орнаменти збереглися в українській вишивці і донині. Їхній первинний магічний зміст змінився, проте вони залишилися оберегами, які вишивальниці наносять на сорочки, хустки, рушники чи святкове вбрання. Технік вишивання – безліч: вирізування, виколювання, рушниковий, переміточний, старокиївський шви, курячий брід, солов’їна вічка, гречечка, зірочка, овсяночка. Унікальні візерунки складаються з крапок, ромбів, прямокутників, квадратів, кіл, сигм, волют, спіралей, плетінок, тетраскеліонів...


Неповторними є й орнаменти Леоніда Добродняка, вишиті авторською технікою.


За словами ініціаторки проведення виставки Олени Степанок, орнаменти майстра, закомпоновані в кола, нагадують мандали з їхньою сакральною схемою Всесвіту. І в той же час різьблені тарелі, які досі виготовляють на Гуцульщині. 


Під час онлайнового спілкування Леонід Добродняк зізнався, що має олександрійські корні. Тут жили дід і прадід. Причому з одного боку був графський рід, а з другого військові поселенці.


На переконання пана Леоніда, чоловіки беруться за суто жіночу справу, бо в них багатша фантазія.


«Щоб вишити, треба видумати той малюнок, його елементи. В мене ціла гама елементів, які дуже рідко зустрічаються серед вишивок взагалі. В християнській вірі сакральне значення має число 12, тому я багато вишиваю елементів дванадцяток, використовуючи апроксимацію», - розповів Леонід Добродняк. 


Тобто майстер не робить жодного помилкового стібка! Обчислюючи наближення елементу до математичної моделі, він вишив більше 500 таких картин. 24 з них можна протягом місяця побачити у відділі краєзнавства нашої книгозбірні.



2762Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: