Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: фотогалерея
Автор: Ольга Шаповал – зберігач фондів І категорії КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради»
Дата: 22 березня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/photo/2021/03/22/-bagatogrannist-viktora-samiilenka-.htm
фотогалерея, 22 березня 2021

«Багатогранність Віктора Самійленка»

Ольга Шаповал – зберігач фондів І категорії КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради»


19 березня  2021  року у  КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради» розгорнуто виставку  «Багатогранність Віктора Самійленка», яка присвячена 80-річчю з дня народження відомого скульптора та художника, члена Національної спілки художників України.


Народився Віктор Васильович 1941-го року в селі Павлогірківка Бобринецького району Кіровоградської області. Зі слів самого ювіляра, день його народження 10 березня, але зареєстрували 19 березня, в день хрещення. Коли хлопцю виповнилось 5 років, його сім’я  переїхала в село Осикувате Куйбишевської сільради, цього ж району. Тут промайнули дитячі та юнацькі роки, які пройшли швидко, але добрий спогад про рідне село серед широкого степу і досі дає наснагу, не згасає з часом та  живе в багатьох роботах майстра.

       

Ще навчаючись у школі, обдарований юнак вступив на заочне відділення Московського народного університету мистецтв, по закінченню якого, з 1963-го, навчався на факультеті промислових мистецтв Московського художнього училища, це знаменита Строганівка (нині Московська державна художньо-промислова академія імені С. Р. Строганова). Здобувши спеціальність «гравер по штампах», був направлений до Кіровограду (нині Кропивницького) – на посаду художника-гравера по художній обробці металу Кіровоградських художньо-виробничих майстерень Художнього фонду УРСР.  Працював в місті оформлювачем і скульптором, а з 1985-го перейшов на творчу роботу, працював зі станковою та монументальною скульптурою. Чимало робіт майстра прикрашають інтер’єри та екстер’єри громадських споруд нашого міста. 

        

Велика дружба та співпраця була у Віктора Васильовича  з нашим  земляком – художником, скульптором, письменником Андрієм Васильовичем Німенком. Спілкування з багатогранною, обдарованою людиною відіграло велику роль у творчому доробку митця, з’явились нові  ідеї, експерименти та пошуки  для скульптурних композицій. 

        

Його творчість різноманітна: скульптура малих форм та жанрова  скульптура, монументальні роботи та ліричні портрети. Чарівні образи жінок                     у творах Самійленка В.В. – це краса, гармонія, ніжність та витонченість. Постаті українських  жінок представлені на виставці: «Флора» (1990), «Три яблука» (1998), «Романс» (1971), «Весна» (1999).

       

У здобутках  митця  є  роботи, присвячені театру, колегам, поетам, письменникам. В експозиції – бюст німецького скульптора Фріца Кремера (1969), погруддя Олександра Вертинського (1991), ескіз до пам’ятника «Портрет Карла Брюллова» (1989)  та скульптура «Маска і дзеркало» (1981).

      

Історичні події та тема війни у житті митця – не лише данина історії нашої держави, а й розкриття теми героїчного подвигу простих людей у боротьбі                    з ворогом. У Музеї мистецтв зберігаються образи наших героїчних земляків, учасників Другої світової війни: погруддя радянського військового льотчика, Героя Радянського Союзу Василя Колісниченка (1983), бюст почесного громадянина польського міста Краків, радянського розвідника Олексія Шаповалова (1994) та цікава скульптура «Старий яничар» (1990).


Віктор Васильович — учасник багатьох міжнародних і республіканських виставок. Його роботи експонувалися в Болгарії, Польщі, Німеччині, ін.                    Він був учасником міжнародного конкурсу на кращий пам’ятник до 100-річчя українців у Канаді, на якому отримав диплом і премію. У 2002 році, на запрошення  наукового товариства ім. Миколи Трохименка, брав участь                             у міжнародному конкурсі на спорудження пам’ятника в урочищі Сандермох                    в Карелії (в 1937-му році  тут було розстріляно 1111 українських  політв’язнів), де також здобув дві спеціальні премії. 

         

Чимало пам’ятників та скульптур нині розміщуються в багатьох куточках Кіровоградщини. Його пам’ятник жертвам голодомору – двофігурна композиція з бетону й міді стоїть в селі Червона Кам’янка Олександрійського району,  погруддя лікаря Феодосія Гетьманця в с. Добрянка Вільшанського району, бюст Героя Радянського Союзу Василя Іщенка в селі Трояни Добровеличківського району. У Кропивницькому, на могилі ще одного славетного земляка — науковця, краєзнавця, письменника Миколи Смоленчука  пам’ятник, створений В.Самійленком. 


Крім скульптур, у його доробку картини, малюнки, пам’ятні дошки.                    В 2012 році  в нашому музеї відбулась персональна виставка  митця «Галерея портретів непересічних: від Клеопатри до наших днів». Тут була  представлена маловідома сторінка творчості художника, а саме, портретний живопис,                        в якому він розкрив образи різних історичних особистостей, які залишили суперечливий та неоднозначний слід в історії Європи.


Високий рівень майстерності і великий досвід дозволяє працювати Віктору Самійленку з різними матеріалами, наповнюючи їх новою формою                  і глибоким змістом. Його роботи гармонічно вписуються як в музейний, так                  і міський простір. Створюючи нові твори та образи, майстер  дає поштовх молодим митцям,  які впевнено прокладають свій власний шлях                                   у мистецтві. Його син Роман також пішов батьковою дорогою, він скульптор                       і реставратор, має дві вищі мистецькі освіти. Донька  Оксана – художниця, закінчила Санкт-Петербурзький державний академічний інститут живопису, скульптури та архітектури ім. І. Рєпіна, член  НСХУ.


Колектив Музею мистецтв щиро вітає Віктора Васильовича                             з ювілеєм та з відкриттям персональної виставки! Бажаємо многая  літ                           в здоров’ї, творчого натхнення та здійснення всіх задумів і мрій!



1750Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: