Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: фотогалерея
Автор: Олена Степанок – завідуюча відділом науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею
Дата: 23 квітня 2013
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/photo/2013/04/23/vistavka-maljunkiv-kazkovii-svit-ditjachih-fantazii-.htm
фотогалерея, 23 квітня 2013

Виставка малюнків «Казковий світ дитячих фантазій»

Олена Степанок – завідуюча відділом науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею

2013 рік в Україні, згідно Указу Президента України №756/2012, проголошено Роком дитячої творчості.

Напередодні проведення ХVІІІ Всеукраїнського фестивалю дитячої та юнацької творчості, присвяченого Всесвітньому дню Землі 15 квітня 2013 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відкрито виставку малюнків «Казковий світ дитячих фантазій» вихованців Зразкового художнього колективу студії образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва «Писанка» Кіровоградського обласного центру дитячої та юнацької творчості.

Всесвітній День Землі відзначається щорічно з березня 1971 року. Традиційно для Кіровоградщини Всеукраїнський фестиваль дитячої творчості проходить протягом трьох фестивальних днів; учасники фестивалю беруть участь у конкурсних програмах, майстер-класах, круглих столах, концертних програмах, ознайомлюються з історією та визначними пам'ятками Кіровоградщини. Цього року VІІІ Всеукраїнський фестиваль дитячої та юнацької творчості, присвячений Всесвітньому Дню Землі проводиться 17-19 квітня на тему «Професією своєю Землю я вшаную».

Цьогорічний фестиваль націлений на проблеми вибору молоді майбутньої професії,популяризації в дитячому середовищі різних професій мистецькими засобами та підтримка юнаків і дівчат в процесі професійного вибору.

Чим же так захоплюють малюнки дітей? Тим, що в них яскравість і свіжість вражень, несподівана сміливість, експресія, комічна наївність та наївна переконаність. Тим, що в них проявляються ті якості, які інколи з роками губляться у дорослих: здатність захоплюватися, дивуватися, завидна спостережливість та ілюзія.

На виставці «Казковий світ дитячих фантазій» представлено 40 малюнків вихованців студії «Писанка» які були створені з 2010 по 2013 роки. Це роботи, які розповідають про дитячі захоплення, мрії, улюблені справи та звісно ж, про рідний край – його красу і традиції.

Зразковий художній колектив студія образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва «Писанка» створена у 1999 році. Очолює студію талановитий, творчий, захоплений свою справою педагог, відмінник освіти України Стороженко Світлана Василівна та її донька – член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Стороженко Тетяна Олександрівна.

Понад 150 вихованців студії (діти віком від 5 до 17 років) ще змалечку починають оволодівати тонкощами образотворчого мистецтва, ліплення народної іграшки та композицій з солоного тіста, декоративного розпису, писанкарства, знайомляться з історією, культурою, звичаями українського народу, творами видатних митців образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва України і зарубіжжя.

Вже 10 років поспіль при студії працює «Недільна школа писанкарства для батьків та дітей». Цей курс писанкарства є унікальним явищем в позашкільній освіті України, адже родина працює поруч, разом. Така спільна праця зближує членів сім’ї, дає батькам можливість краще розуміти свою дитину, ближче познайомитись із світом її захоплень. А для дітей, в свою чергу, це можливість ще раз відчути небайдужість батьків до себе.

За високий рівень професійної майстерності, плідну творчу діяльність та активну громадську позицію Міністерство освіти і науки України присвоїло у 2009 році студії звання «Зразковий художній колектив».

Вихованці студії «Писанка» є лауреатами і дипломантами конкурсів, фестивалів міжнародного, всеукраїнського та обласного рівнів, серед яких – дипломи І і ІІ ступеню Всеукраїнського конкурсу великодньої атрибутики і писанок «Ой, нумо, нумо, заплетемо шума» (м. Київ, 2010); дипломи І ступеню Всеукраїнського конкурсу писанкарства «Воскресни, писанко!» (м. Київ, 2010, 2012); дипломи І,ІІ,ІІІ ступенів Всеукраїнського фестивалю дитячої та юнацької творчості, присвяченого Всесвітньому Дню Землі у номінаціях «Образотворче мистецтво», «Писанкарство», «Ліплення» (м. Кіровоград, 2009, 2010, 2012); дипломи І,ІІ,ІІІ ступенів виставки-конкурсу декоративно-ужиткового і образотворчого мистецтва «Знай і люби свій край» (м. Київ, 2005-2012); дипломи І ступеню Всеукраїнського конкурсу «Різдвяна зірка» (м. Київ, Національний музей архітектури та побуту України, 2013).

Практично кожного року, в рамках свята, гості фестивалю мають чудову нагоду переглянути експозиційні зали Кіровоградського обласного художнього музею, прослухати екскурсії та поспілкуватися з художниками Кіровоградщини в рамках проведення творчих зустрічей.

Так і цього року 16 квітня учасники номінації «Художнє слово» переглянули виставки та експозиції Кіровоградського обласного художнього музею, прослухали оглядову екскурсію, а 18 квітня завітали учасники номінації «Образотворче мистецтво», юні художники з міста Вінниці, Дніпропетровська, Донецька, Запоріжжя, Сімферополя, Чернігова, Черкас, міста Сміли Черкаської області, міста Горлівки Донецької області, міста Кіровограда та Кіровоградської області на творчу зустріч з викладачем Кіровоградської дитячої художньої школи ім. О. О. Осмьоркіна, художником Олексієм Лозинським, який розповів учасникам зустрічі про тонкощі професії художника, про вміння бачити прекрасне в звичайних речах, про художнє осмислення світу та про те, що всіх дітей можна навчити азам образотворчого мистецтва, відповів на поставленні питання, та й після зустрічі учасники заходу продовжували спілкувалися.

Сьогодні Всесвітній День Землі для людства актуальний як ніколи, це чудовий привід згадати про ЗЕМЛЮ, здавалося б, Земля вічна, і людина буде жити на ній завжди, а виявляється, що погроза кінця будь-якого життя ховається в самій людині.

Переглядаючи виставку дитячих малюнків виникає неминуче бажання замислитися про вічне… Допитливе дитяче око дійсно проникає в навколишнє середовище, помічає те, на що дорослі зазвичай не звертають увагу.

Можливо вже наближається час збирати каміння…

6785Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: