Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: розслiдування
Автор: Олександра Левіна, спеціально для "Kirovograd24"
Дата: 17 лютого 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/investigation/2017/02/17/jak-mer-raikovich-protiskuvav-pidvischennja-proizdu-v-marshrutkah.htm
розслiдування, 17 лютого 2017

Як мер Райкович «протискував» підвищення проїзду в маршрутках

Олександра Левіна, спеціально для "Kirovograd24"


Отже це сталося. Після двох засідань виконкому і близько 10-ти годин, сумарно, дебатів, тариф на проїзд у Кропивницькому підвищили з 3,5 грн до 4,5 грн. 


Засідання виконкому за фейсбучним зізнанням помічників мера від його імені, були важкими. І справді, кілька членів виконкому та громадських активістів ускладнили для мера і його команди проходження питання підвищення через виконком. Хоча, мало бути все простіше. Ще минулого року перевізники почали недвозначно натякати міському голові про ймовірне підвищення тарифу через те, що з 1 січня зросте мінімальна заробітна платня до 3200 грн. До цього вони, традиційно, додали зростання вартості пального, запчастин, шин та й всього на світі, включно з друком квитків на проїзд. Справедливості заради, варто відмітити, що причини для зростання тарифу, є. Але чи саме до такої величини, це раз. А два те, що перевізники так і не змогли донести до громадськості аргументований тариф. І члени виконкому, і депутати міськради, і громадські активісти постійно знаходили в тарифних розрахунках якісь невідповідності та завищення. 


Так, представники ГО «Територія успіху» зробили навіть докладний аналіз по тарифних розрахунках і доповідали на засіданні виконкому. Проте, на момент цієї доповіді, як і інших заперечень, міський голова вже був упевнений, що має необхідну кількість голосів за підвищення тарифу. Правда, він так думав і на першому засіданні, у вівторок, коли виносилося питання перевізників. Але не так сталося, як гадалося. Нинішня команда міського голови взагалі «грішить» непідготовленістю питань в допублічний період. Тож на першому засіданні виконкому по підняттю тарифів, вже було зрозуміло, що Райкович і його команда повністю програли інформаційне поле і, в першу чергу мер, дуже не привабливо виглядає в цій ситуації. Навіть інформаційні ресурси, близького сьогодні до мера, секретаря міськради Андрія Табалова, не бралися виправдовувати підвищення тарифу, чи то пак захищати міського голову в цьому питанні. І це навіть, не зважаючи на те, що в команді Андрія Табалова є депутат Фортечної райради Геннадій Осєтров, який має безпосереднє відношення до одного з найбільших перевізників – ТОВ «Укравтоінвест». 


На вівторкове засідання зібралися приблизно 15 членів виконкому, і після кількагодинних дебатів стало зрозуміло, що винесений тариф в 5 (та 6 до селища Нового) грн., підтримано не буде. Категорично проти виступили Олександр Дануца, Ігор Білецький, Олександр Сосонський. З виступів стало зрозуміло, що навіть голови Фортечної та Подільської райради, Олександр Кришко та Руслан Фросіняк, теж не голосуватимуть за підвищення тарифів, що дуже роздратувало міського голову. Також проти виступили, присутні на засіданні міськвиконкому, голова профільної «транспортної» комісії Михайло Бєжан та секретар цієї комісії Валентина Яремчук. Представник Громадської ради Олександр Тарасов повідомив, що після тривалих обговорень, Громадська рада так і не змогла визначитися, чи тариф є обґрунтованим. Аргументи і міського голови, і його профільного заступника Олександра Мосіна, і дуже активного представника одного з перевізників - ПП «Олікс» - Дмитра Вінницького, звучали слабо. Розуміючи, що питання сьогодні не пройде, міський голова переніс це питання на четвер. Для того, щоб, за його словами, в середу пройшли відповідні зустрічі з членами виконкому, громадськими активістами, перевізниками та місцевою владою для знаходження компромісу в цьому питанні. І компроміс міському голові вже був потрібен до кінця тижня, тому що, з одного боку йому потрібно відлітати за кордон у відпустку, а з іншого боку, перевізники його, фактично, шантажували тим, що, якщо це рішення не буде прийнято швидко, вони не виїдуть на маршрути. Тому, консультації в середу проводили лише з тими членами виконкому, на яких була можливість «натиснути» в адміністративному плані. Власне, на засіданні у четвер, одразу кілька членів виконкому заявили, що з ними ніяких консультацій не велося. Проте, були ті, з ким вони велися. З ними або в кабінеті, або по телефону розмовляв профільний заступник міського голови Олександр Мосін і «переконував» проголосувати в четвер за підвищення тарифу. Декому телефонував навіть сам міський голова. І тому «бій» в четвер, в результаті, їм вдалося виграти. Підготувалася і влада, і перевізники, які привели на засідання виконкому групу підтримки з, переважно, водіїв маршруток, які мало розуміли суть дискусії і тому часто викрикували те, що зовсім не грало на користь питання, яке лобіювали їх боси. 


«Великим» компромісним досягненням міський голова назвав те, що владі, нібито, вдалося, за час між двома засіданнями, умовити перевізників піднімати тариф не до 5, а до 4,5 грн. Хоча, ще у вівторок, член виконкому, Олександр Дануца, заявив про існування такої домовленості між владою і перевізниками. Після тривалих дискусій міський голова, як ще один компроміс, погодився внести до проекту рішення пропозицію члена виконкому Аліни Бегун, щодо обладнання транспортних засобів GPS-навігацією до кінця поточного року. Проте, вже на самому засіданні стало зрозуміло, що жодних правових наслідків для перевізників, у разі невиконання цього пункту, не буде. Ця поправка стала лише слабким виправданням для деяких членів виконкому в питанні, чому вони проголосували за перевізників та міську владу, і проти громади міста. Так от, підвищення тарифу на проїзд в маршрутках підтримали, поіменно: Андрій Райкович, Андрій Табалов, Олександр Мосін, Олександр Грабенко, Наталія Артеменко, Аліна Бегун, Віталія Вязовцев, Наталія Дзюба, Артем Касьяненко, Олександр Левченко, Лариса Онул, Андрій Паливода, Руслан Фросіняк. Всього 13 (випадково?) членів міського виконавчого комітету. Проти голосували Олександр Дануца, Ігор Білецький, Олександр Сосонський. Утримався Олександр Кришко. 


Найбільш дивними у списку «тринадцяти» виглядають голосування генерального директора корпорації «XXI століття» Лариси Онул та члена правління ГО «Бойове братство» Віталія Вязовцева. Вони обоє, ще у вівторок, були категорично проти. Але вже за середу їх точка зору змінилася. І це при тому, що близька до родини Онулів, депутатка міської ради Валентина Яремчук, активно агітувала проти підвищення тарифу, чим викликала роздратування міського голови Андрія Райковича. 


В кінці засідання виконком одноголосно прийняв рішення про схвалення міської транспортної програми, якою передбачається придбання 20-ти нових великомістких автобусів. Очевидно, на думку міського голови, це мало «підсолодити гірку пігулку» від підвищення тарифу. Проте, це вже було нікому не цікаво. Група підтримки перевізників, як і самі перевізними, в цей час, аплодуючи самі собі, покидали зал засідань міськвиконкому. Вже з понеділка кропивничани їздитимуть за новим тарифом. І, скоріше за все, це буде єдина зміна в пасажирських перевезеннях міста Кропивницький найближчим часом.                


49234Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Олександр18 лютого 2017 10:17
0
мер розчарував.
Відповісти
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: