Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: розслiдування
Автор: Юрій Школяренко, «Наші гроші»
Дата: 9 червня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/investigation/2016/06/09/mizh-nadrami-i-sasheju-brasletom-.htm
розслiдування, 9 червня 2016

Між надрами і Сашею «Браслєтом»

Юрій Школяренко, «Наші гроші»


Громадська ініціатива «Центр Журналістських Розслідувань» провела журналістське розслідування в резонансному питанні надання дозволу Кіровоградською обласною радою ТОВ «Українські рідкісні метали» на розробку унікального Полохівського родовища літієвих руд. За результатами роботи на сайті «Кіровоград24» було опубліковано три матеріали: 


Облрада планує передати унікальне родовище сумнівній фірмі зі скандальними засновниками


Про фірму з Гонконгу, що планувала вкласти 100 млн дол в унікальне родовище, невідомо нічого (ЛИСТ)


Харківська ОДА спростувала факт іноземних інвестицій від гонконгської фірми Eternity (Asia) Limited.


Користуючись, в тому числі, і знайденими нашими журналістами фактами, на сайті «Наші гроші» 9 червня з’явилося журналістське розслідування, що торкається людей, які стоять за ТОВ «Українські рідкісні метали» та рядом інших фірм, що отримали доpволи на користування родовищами корисних копалин по Україні. 


Оточення Авакова отримало в користування чотири цінних родовищ корисних копалин. Це поки що половина від запланованого.


У травні Кіровоградська обласна рада з другої спроби надала дозвіл ТОВ «Українські рідкісні метали» на дослідно-промислову розвідку Полохівського родовища літієвих руд. У березні депутати відмовились задовольнити заявку фірми на одне з найбагатших літієвих родовищ Європи. І навіть друга спроба спочатку була невдалою – голосів спершу не вистачило. Та рішення все-таким вдалося «продавити» – дуже допомогла фракція «Батьківщина».


Слід до тимошенківських


Чому партія Юлії Тимошенко стала найактивнішим лобістом виділення багатого родовища літію нещодавно створеній фірмі без якогось публічного досвіду роботи з надрами?


Відповіддю на це питання може бути один малопомітний факт. Перед голосуванням «Українські рідкісні метали» продемонстрували облраді лист-гарантію на ім’я свого керівника Романа Дружбіна. В ньому інша фірма, яку було названо «потенційним інвестором», пообіцяла Дружбіну вкласти в родовище $101 млн. Звичайно, якщо облрада правильно проголосує.


А щоб обіцянка в листі виглядала ще вагоміше, представник «Українських рідкісних металів» на зустрічі з депутатами заявив, що їх щедрий інвестор вже має досвід вкладання коштів в Україну – в нафтогазові родовища Харківської області.


Компанією, що готова витратити на кіровоградський літій сотню мільйонів доларів, виявилася гонконгська «Eternity (Asia) Limited». Однак знайти інформацію про її бізнес-успіхи у відкритих джерелах виявилось важко. І не тільки «Нашим грошам», а й Харківській облдержадміністрація, яка також нічого не знала про гонконгські інвестиції в слобожанські надра.


Засновником інвестора-фантома з Гонконгу є офшор з Британських Віргінських островів «Trade delta ventures limited». А ось директором компанії вказаний наш співвітчизник – мешканець Дніпропетровська Олександр Наумчик.


Людина з Таким ПІБ в 2007-2012 на платній основі була помічником народного депутата від «Батьківщини» Дмитра Ветвицького. Це хресний батько дочки Юлії Тимошенко – Євгенії.


Лідер «Батьківщини» та колишній нардеп багато років співпрацювали в компанії «Єдині енергетичні системи України», яку довгий час очолював Ветвицький.


Щоправда в 2011 році, коли Тимошенко сіла в тюрму, а її тодішній соратник Арсен Аваков був змушений ховатись у Італії від януковичевського правосуддя, Ветвицький вийшов з фракції «Батьківщина» у самостійне плавання. У 2012 році він невдало балотувався до парламенту від партії «Правда», яку перед тим було зареєстровано на його парламентську помічницю Ольгу Вдовенко. Ветвицький намагався потрапити в Раду по округу саме в Кіровограді, де вибори програв молодшому Табалову – Андрію.


Ще один штрих-пунктир від Дружбіна до «Батьківщини» проглядається у іншій сумнівній схемі по отриманню родовищ у Харківській області. Історія тут розгорталася наступним чином.


В кінці грудня 2015 року Державна служба геології та надр України провела аукціон, за результатами якого ТОВ «Харківенергопром» Романа Дружбіна отримало спецдозвіл на роботи з розвідки і видобування нафти і газу на Західно-Гутській площі. При цьому єдиним конкурентом його фірми на аукціоні було ТОВ «Енерготел» того самого Дружбіна.


Але це свідчення розпилу не збентежило Держгеонадра. Можливо тому, що у Дружбіна знову були гарантії від вищезгаданих гонконгських інвесторів, слід яких йшов до екс-тимошенківця Ветвіцького.  А Держгеонадра вже довгий час очолює Микола Боярків, в біографії якого теж є розділ про співпрацю з партією Тимошенко. Так, у Раді VI скликання він був помічником нардепа від «Батьківщини» Юрія Трегубова, сина багаторічної секретарки Тимошенко Ольги Трегубової. Та й саме Міністерство екології відносили до квоти Тимошенко.


Однак, враховуючи скандали з останніми аукціонами Держгеонадр, розіграш спецдозволів між пов’язаними фірмами не є якоюсь видатною чи політично обумовленою оказією. Від якої нещодавно постраждало і підприємство оточення міністра МВС Арсена Авакова – набагато вагомішій фігурі в нашій історії роздачі надр.


Слід до аваківських


До міністра МВС слід веде через постать Романа Дружбіна, якого ми вже згадували. Дружбін співзасновник (а інколи і керівник) п’яти фірм, кожна з яких за останні півроку отримала дозволи на дослідження з промисловою розробкою копалин. З доступом на ще кілька родовищ його фірми працюють.


Так в Полтавській області у ТОВ «Ангро інвест» зі списку Дружбіна виникли проблеми в доступі до родовищ, що раніше належали ТОВ «Голден Дерік» біглих Едуарда Ставицького та Миколи Присяжнюка. Ці проблеми їм створили Держекоінспекція та депутати обласної фракції «Батьківщини». Але враховуючи, як непорозуміння з інспекторами успішно вирішуються в судах, а стосунки з тимошенківської партією на приладі Кіровограду теплішають, вже найближчим часом «Ангро івест» може отримати надра Полтавщина. Далі в планах – Житомирщина (див. таблицю).


Підприємство (дата заснування), засновники, родовище, корисні копалини,стан:


1. ТОВ «Українські рідкісні метали», 13.08.2015, Олександр Настенко, Віталій Якименко, Олег Орлов, Роман Дружбін (керівник) - Полохівське родовище літієвих руд (Кіровоградська область), літій, спецдозвіл Кіровоградської обласної ради


2. ТОВ «Харківенергопром», 03.08.2015, Роман Дружбін, Олександр Настенко, Віталій Якименко ( керівник), Віталій Ткачов - Західно-Гутська площа (Харківська область), сланцевий газ, спецдозвіл Державної служби геології та надр України


3. ТОВ «Восток-Енергоресурс», 02.08.2007, Роман Дружбін (керівник), Олександр Настенко, Віталій Якименко, Лілія Багрянцева, Ярослав Костенко, Тетяна Степченко - Новософіївська площа (Харківська область), нафта і газ, спецдозвіл Харківської облради


4. ТОВ «Атомні енергетичні системи України», 03.08.2015, Данії Бєляєв, Роман Дружбін, Олександр Настенко (керівник), Віталій Якименко - Михайлівська площа та Софонівське родовище (Миколаївська область), уран, спецдозвіл Миколаївської облради


5. ТОВ «Ангро Інвест», 24.03.2015, Роман Дружбін (керівник), Віталій Ткачов, Віталій Якименко, Олександр Настенко, Людмила Габідулліна – Демидівська, Жарківська, Красногорівська, Південно-Миргородська, Судіївська, Федорівська, Федунківська, Черкаська площі (Полтавська область) - нафта і газ. В кінці травня Держекоінспекція програла апеляційний суд про скасування екологічних карток на 8 ділянок


6. ТОВ «Пержанська рудна компанія», 03.08.2015, Роман Дружбін, Олександр Настенко, Станіслав Убізський, Віталій Якименко ( керівник Олександр Жилін) - Перуанське родовище берилію (Житомирська область), берилій. Подавалася заявка до Держгеонадр, але в кінці квітня була повернута


7. ТОВ “Титан-апатитова група», 13.08.2015, Роман Дружбін, Олександр Настенко, Дмитро Нікулін (керівник), Віталій Ткачов, Віталій Якименко - Торчинське родовище (Житомирська область), титан, ільменіт. В грудні 2015 року громади сіл відмовили в погодженні дозволу.


Сам Дружбін розповідає, що більше 15 років займається геологічною розвідкою як в Україні, так і за кордоном. Але репутація його бізнес-партнерів за ці роки неоднозначна.


Перш за все, мова йде про Олександра Павлюченка, якого в ЗМІ називають кримінальним «авторитетом» на прізвисько Саша Браслєт. Ще в 2005 році Дружбін та Павлюченко разом заснували ТОВ «Центральна нафтогазотранспортна компанія». Тоді третьою співзасновницею фірми стала Юлія Павлюченко, яка була сусідкою Дружбіна по багатоповерхівці.


За адресою реєстрації цієї фірми Дружбіна та Павлюченко було зареєстроване і ТОВ «Спеціальний центр аерокосмічних технологій «Південний». Підприємство, де керівником був саме Дружбін, раніше було співзасновником іншої фірми – ТОВ «Восток Енергоресурси», якому харківські депутати нещодавно без аукціону і доплат збільшили на 50% площу видобутку Новософіївській площі.


Але повернемося до Павлюченка, який станом на зараз формально вже покинув список бізнес-партнерів Доужбіна.


Сьогодні Павлюченко – помічник нардепа з «Народного фронту» Ігоря Котвицького. Це бізнес-соратник міністра МВС Арсена Авакова, який минулого року прославився виведенням $40 млн. Кримінальну справу про цю оборудку довго і безуспішно розслідує Головне слідче управління МВС. А сам Аваков вже заступився за Котвицького і заявив, що знає того з 1990-х років, коли вони разом займалися приватним видобутком газу. Тому скандальні $40 млн були у його бізнес-партнера ще 97-го року.


Виведені Котвицьким мільйони належали ТОВ «Крим Петролеум Компані», яка добувала газ у Криму разом з ТОВ «Кримтопенергосервіс» «біглого» міністра екології Миколи Злочевського.


За збігом обставин, помічником саме нардепа Злочевського перед цим був «Браслєт» Павлюченко. І зовсім випадково інше підконтрольне Злочевському підприємство – ТОВ «Ютекснафтогаз», перейшло, за даними «Дзеркала тижня, під контроль оточення Авакова.


Як і в історії Тимошенко та Ветвицького, в історії Павлюченка та Авакова теж є не тільки бізнес-зв’язок, але й родинний. «Дзеркало тижня» називало Павлюченка кумом Авакова, але офіційного підтвердження цьому не має.


Проте є очевидний тренд. Роману Дружбіну після співпраці с Сашею «Браслєтом» пощастило отримати купу землі під видобуток різноманітних копалин. Купу настільки велику, що від перепродажу отриманих дозволів можна стати офіційним мультимільйонером. Питання лише в одному: як зватимуть того щасливчика – Арсен, Ігор чи Олександр?



8861Перегляд
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: