Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: розслiдування
Автор: Кіровоград24
Дата: 6 квітня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/investigation/2016/04/06/pro-firmu-z-gonkongu-scho-planuvala-vklasti-100-mln-dol-v-unikalne-rodovische-nevidomo-nichogo-list-.htm
розслiдування, 6 квітня 2016

Про фірму з Гонконгу, що планувала вкласти 100 млн дол в унікальне родовище, невідомо нічого (ЛИСТ)

Кіровоград24

В рамках громадської ініціативи «Центр Журналістських Розслідувань», журналісти сайту «Кіровоград24» зацікавилися одним з питань, що виносилося на сесію Кіровоградської обласної ради, і виявили багато цікавого. Так, в порядок денний сесії Кіровоградської обласної ради, яка відбулася 25 березня, було включено проект рішення про погодження надання дозволу ТОВ "Українські рідкісні метали" на розробку Полохівського родовища літієвих руд.


Полоховське родовище, що розташоване в Маловисківському районі, Кіровоградської області, є унікальним в своєму роді.


На прохання «Центру Журналістських Розслідувань», експерти оцінили запаси літію в цьому родовищі приблизно у десятки мільйонів доларів. Фактично, це останній такий унікальний георесурс на території області, що знаходиться у державній власності. Тим цікавіше, що дозвіл на розробку пропонується надати ТОВ «Українські рідкісні метали» без аукціону, за погодження з місцевими органами влади.


В обласній раді питання погодження дозволу для ТОВ «Українські рідкісні метали» просували в надшвидкісному режимі. Наші журналісти зацікавилися самим підприємством, якому місцеві депутати так хочуть віддати, чи не останній, унікальний георесурс області. І виявилося багато цікавих моментів.


Відповідно до Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, фірма ТОВ «Українські рідкісні метали», якій можуть віддати унікальне родовище, вартістю десятки мільйонів доларів, зареєстрована трохи більше, ніж півроку тому, 13 серпня минулого року, і має статутний капітал аж 25 тисяч гривень. Та й офіс цієї фірми знаходиться в селі Копанки, Маловисківського району.


Серед засновників це ТОВ має людей з досить неоднозначною репутацією. Докладно про все це ви можете прочитати в розслідуванні «Центру Журналістських Розслідувань» за цим посиланням.


Матеріали, що оприлюднили наші журналісти, призвели до серйозного суспільного резонансу і тривалої дискусії навколо цього питання на самому сесійному засіданні Кіровоградської обласної ради. Журналістам сайту «Кіровоград24» навіть відомо про телефонні дзвінки, від деяких впливових народних депутатів, ключовим людям в облдержадміністрації та облраді, з проханням підтримати надання дозволу для ТОВ «Українські рідкісні метали». Тим не менш, це не допомогло. Депутати не наважилися надати дозвіл на розробку унікального родовища сумнівній фірмі, а голова Кіровоградської облдержадміністрації Сергій Кузьменко, згодом, на апаратній нараді, заявив, що влада та громадськість надто мало знає про подібні ситуації ідоручив створити карту всіх наявних родовищ корисних копалин в Кіровоградській області. 


В процесі обговорення цього питання, на сесійному засіданні Кіровоградської обласної ради, виявилися дві цікаві обставини, одна з яких те, що існує лист (див. фото) до Кіровоградської обласної ради, підписаний т.в.о. голови Державної служби геології та надр України М. О. Бояркіна, в якому повідомляється, що, у випадку, коли обласна рада не погодить дозвіл до 20.03.2016, то Держгеонадра України вважатимуть, що таке погодження існує. Юристи називають це принципом «мовчазної згоди», а депутати облради назвали це шантажем органу місцевого самоврядування. 


З огляду на те, що обласна рада відмовила в погоджені дозволу для ТОВ «Українські рідкісні метали», ми звернулися з інформаційним запитом в облраду щодо роз’яснень з цього питання. 


Іншою цікавою обставиною, що спливла в процесі обговорення на сесійному засіданні, стало те, що керівник профільного управління облдержадміністрації, який доповідав з цього питання, заявив про гарантії вкладення іноземних інвестицій, в розмірі 101 млн американських доларів від великої фірми з Гонконгу. За його словами, ця фірма називається Eternity (Asia) Limited. Підтвердження цього є і у листі-відповіді, що надійшов на адресу «Центру Журналістських Розслідувань», за підписом заступника голови Кіровоградської ОДА Андрія Коломійцева. В ньому також повідомляється про існування гарантійного листа  від фірми з Гонконгу про інвестування 101 млн доларів, у випадку, коли ТОВ «Українські рідкісні метали» отримає відповідні погодження. Журналістам «Центру Журналістських Розслідувань» вдалося добути копію цього листа (див. фото). Цікаво, що гарантії чималих іноземних інвестицій вмістилися аж в один абзац скупого тексту, без жодних додаткових документальних підтверджень, а біля підпису, нібито директора солідної гонконгської фірми, немає навіть його прізвища та ім’я. Тривалі пошуки в інтернеті будь-якої згадки про інвестиційну чи фінансову діяльність Eternity  (Asia) Limited, нічого не дали.  Лише по одному-два рядка в електронних корпоративних реєстрах про те, що така фірма зареєстрована. А адреса, Unit 2508a 25/F BANK OF AMERICA TOWER 12 HARCOURT RD CENTRAL HK, що вказана в листі – це звичайний офісний центр в Гонконзі, і за цією адресою зареєстровано тисячі! різних фірм. Дивно, що інвестор, який гарантує вкладення таких колосальних коштів, не має ніякої, принаймні видимої, фінансової чи інвестиційної історії. Запитання з цього приводу представнику ТОВ «Українські рідкісні метали» задав керівник фракції партії «УКРОП» Олексій Мірошниченко на сесійному засіданні. У відповідь, представник компанії заявив, що інвестор з Гонконгу вже має досвід інвестування в Україні, зокрема, в Харківській області. З цього приводу, журналісти «Центру Журналістських Розслідувань» звернулися з інформаційним запитом до голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Райніна. Про відповідь на наше звернення, ми поінформуємо додатково. 







«Центр Журналістських Розслідувань» продовжує далі своє журналістське розслідування в цьому питанні.        


5433Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: