Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: розслiдування
Автор: Кіровоград24
Дата: 28 березня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/investigation/2016/03/28/nebachena-schedrist-vid-oblradi-primischennja-v-700-kv-m-po-tsini-odnokimnatnoi-kvartiri.htm
розслiдування, 28 березня 2016

Небачена щедрість від облради: приміщення в 700 кв м за ціною однокімнатної квартири

Кіровоград24


Журналісти інформаційного порталу «Кіровоград24», в рамках громадської ініціативи «Центр Журналістських Розслідувань», поводять розслідування того, як місцева влада розпоряджається майном територіальної громади. Так, нам вдалося з’ясувати, що в минулому році було продано чимале приміщення колишньої аптеки. Приміщення має площу 668,8 кв м і знаходиться в найбільшому спальному мікрорайоні Кіровограда по вул. Пацаєва, 13. Приміщення стоїть окремо, має зручні під’їзди і, навіть, певною мірою, паркувальні місця біля себе. Ще не давно тут розміщувалася аптека і навіть лабораторія з виготовлення ліків. Враховуючи зручне розташування, можна припустити, що, навряд чи, вона була збитковою. Але згодом, аптеку чомусь закривають, а привабливе приміщення йде з молотка. 


Ми вирішили з’ясувати, яку вигоду отримав обласний бюджет від такої реалізації. З відповідей голови Кіровоградської обласної ради Олександра Чорноіваненка виявилося, що приміщення перебувало на балансі комунального підприємства Кіровоградської облради «Регіональний центр розвитку послуг» (колишнє КП «Кіровоградське регіональне інвестиційне агентство»). Потім, 9 квітня минулого року, Кіровоградська обласна рада приймає рішення №733, згідно з яким згадане приміщення було виставлене на продаж, шляхом проведення аукціону. Вже 30 липня, минулого року, товарна біржа «Кіровоградська універсальна товарна біржа» публікує оголошення в газеті «Народне слово» про проведення аукціону 20 серпня з продажу, в тому числі, і цього приміщення. Оголошується початкова ціна – 450 тисяч гривень. На диво, купити, за такою привабливою ціною, це приміщення ніхто не наважується.  Тому товарна біржа оголошує про повторне проведення аукціону, вже 30 вересня минулого року. У вересні аукціон вже відбувся і його переможцем став дехто Михайло Новіков, який купив приміщення за адресою: Пацаєва, 13, за ціною 495 тисяч гривень з урахуванням ПДВ. Тобто, на 45 тисяч дорожче від початкової ціни. 


Для того, щоб зрозуміти всю мізерність цієї суми за таке приміщення, потрібно відвідати розділ з продажу нерухомості на сайті OLX, де можна побачити ціну нерухомого майна в тому районі. Так от, коли ми переведемо отримані гривні в долари, в яких переважно оцінюють нерухомість, то виявиться, що приміщення, у майже 700 квадратів, продали за приблизно 18 тисяч американських доларів. Згідно з даними сайту OLX, за трохи нижчу суму, 15 тис. доларів, на вул. Пацаєва можна придбати однокімнатну квартиру, загальною площею 33 кв м. Двокімнатні квартири, в цьому районі, коштуватимуть вже від 20 тисяч доларів.  


Власне, прості підрахунки ще раз підтверджують те, що в нашій країні на нерухоме майно, як і на багато чого іншого, є ринкова ціна, а є ціна від чиновників. Журналісти інформаційного порталу «Кіровоград24», в рамках громадської ініціативи «Центр Журналістських Розслідувань», продовжують вести розслідування подібних дій влади і будуть й надалі інформувати своїх читачів. 


6233Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Vik28 березня 2016 23:05
0
Якби приміщення продали за первісною ціною, то ціна продажу склала б: 450 тис. + ПДВ (90 тис), тобто разом 540 тис. грн.
Відповісти
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: