Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: економіка
Автор: ГУ ДПС у Кіровоградській області
Дата: 28 серпня, 14:14
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/economy/2024/08/28/pro-neobhidnist-svoechasnoi-splati-ta-pogashennja-zaborgovanosti-z-esv.htm
економіка, 28 серпня, 14:14

Про необхідність своєчасної сплати та погашення заборгованості з ЄСВ

ГУ ДПС у Кіровоградській області


Пояснення заступника начальника ГУ ДПС у Кіровоградській області Костянтина Ткаченка.


Органами Державної податкової служби України особлива увага приділяється погашенню заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, який формує дохідну частину Пенсійного фонду України, тому своєчасна сплата нарахованих сум та якнайшвидше погашеної заборгованості у разі її виникнення має бути пріоритетною для платників податків.


Як відомо, несвоєчасно сплачені кошти в бюджет – це не отримані пенсії, недофінансована медицина, освіта, культура та інші соціальні виплати громадян.


Порядок нарахування та сплати єдиного соціального внеску регулюється спеціальним Законом України „Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, яким визначено, що платники єдиного внеску зобов'язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок, а контроль за дотриманням платниками єдиного внеску вимог законодавства здійснюється органами ДПС.


Відповідно до чинного законодавства єдиний соціальний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.


За наявності у платника зобов’язань зі сплати єдиного внеску та одночасно зобов’язань по сплаті податків та інших обов’язкових платежів, передбачених законом, або зобов’язань перед іншими кредиторами – сплата ЄСВ виконується в першу чергу, крім зобов’язань з виплати зарплати.


До платників, які не виконали обов’язки щодо нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску, застосовуються заходи впливу та стягнення, які визначені законодавством. 


Відповідно до норм діючого законодавства, платнику, у якого виник борг на кінець календарного місяця, надсилається вимога про сплату недоїмки, яка є виконавчим документом.


Якщо вказаний у вимозі борг з єдиного внеску протягом 10-денного терміну платником не сплачується, то вимога надсилається до органу державної виконавчої служби для вжиття заходів стягнення за рахунок коштів у банківських установах та рухомого або нерухомого майна боржника.


У разі сплати сум заборгованості з ЄСВ необхідно враховувати, що за порушення терміну його сплати платнику нараховується штраф у розмірі 20 відсотків своєчасно несплачених сум.


Крім того, на суму недоїмки нараховується пеня 0,1 відсоток суми недоплати за кожний день прострочення платежу.


Станом на 01 серпня поточного року по нашій області мають заборгованість зі сплати єдиного соціального внеску 10 538 боржників з сумою боргу 236,9млн.грн., з них 9 363 боржника це фізичні особи - підприємці борг, яких складає 181,7 млн. грн., що становить 76,7 відсотка від загальної суми заборгованості.


З метою забезпечення належного контролю за станом погашення заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску державні податкові органи області постійно вживають до боржників усіх передбачених законом заходів впливу та стягнення.


Так, з початку п.р. для примусового стягнення боргу до органів Державної виконавчої служби направлено на виконання 2436 узгоджених вимог по сплаті єдиного внеску на загальну суму 46,4 млн. грн., надходження до бюджету від органів виконавчої служби складають                   11,2 млн. гривень.


Всього за результатами проведених органами ДПС області заходів стягнення на сьогодні погашено заборгованості по сплаті єдиного соціального внеску в розмірі 76,3 млн. грн., в т.ч. 9,4 млн. грн. по фізичним особам-підприємцям.


Головне управління ДПС у Кіровоградській області нагадує платникам, що при сплаті сум заборгованості з ЄСВ, застосовується код виду сплати 140 (сплата коштів у рахунок погашення заборгованості з єдиного внеску).


Інформацію щодо заборгованості зі сплати єдиного внеску можливо переглянути в «Електронному кабінеті платника», обравши в меню приватної частини кабінету «Стан розрахунків з бюджетом».


Звертаємо увагу, що строк давності щодо нарахування та стягнення сум заборгованості, штрафів та пені з єдиного внеску не застосовується.


Тож тільки сумлінне ставлення платників до своїх обов’язків щодо своєчасної сплати єдиного соціального внеску та розуміння необхідності термінового погашення заборгованості дозволить вирішити проблему створення нових боргів.


915Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: