Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: економіка
Автор: за матеріалами офіційного сайту ОДА
Дата: 22 серпня 2013
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/economy/2013/08/22/nastupnogo-opaljuvalnogo-sezonu-v-kirovogradi-planujut-ekonomiti-palivo.htm
економіка, 22 серпня 2013

Наступного опалювального сезону в Кіровограді планують економити газ

за матеріалами офіційного сайту ОДА

Керівники  підприємств - найбільших споживачів природного газу в області, інформували голову облдержадміністрації про розроблені заходи щодо скорочення об’ємів споживання блакитного палива


Як відомо, в області уже давно ведеться активна робота щодо використання альтернативних джерел енергії, іще більш важливого значення вона набуває з огляду на поставлені Президентом України завдання щодо скорочення обсягів споживання природного газу вдвічі. Аби виконати це завдання найперше обсяги споживання мають скоротитися на об’єктах, які використовують газ найбільше в області – а це 4 підприємства теплоенергетики, 2  з яких - кіровоградські ДП „Кіровоградтепло” ТОВ „ЦНТІ УНГА” і КП „Теплоенергетик”.

Керівники якраз цих підприємств й інформували голову ОДА Андрія Ніколаєнка про впроваджувані заходи модернізації виробничих потужностей, а також про плани подальших реконструкцій котелень впродовж наступних років. Вже сьогодні зроблено чимало, а плани іще більш масштабні.


ДП „Кіровоградтепло” ТОВ „ЦНТІ УНГА” (м.Кіровоград).

Тривають роботи по реконструкції системи теплопостачання мікрорайону "Шкільний" з улаштуванням блочно-модульної котельні, паралельно виводиться з експлуатації котельня по вул. Полтавській, де значний відсоток переходу на індивідуальне опалення помешкань, з подальшим перепідключенням споживачів централізованого тепла до котельні по вул. Башкірська, де міняють старий котел на більш потужний. Зазначені заходи дозволять зекономити 1,80 млн.куб.м. природного газу на суму майже 4 млн.грн.

Окрім цього, за літо підприємство замінило більше 1 кілометра трубопроводу, адже чималий відсоток втрати тепла припадає саме на транспортування тепловими мережами.

За словами директора підприємства Валерія Гармаша, у планах – впровадження на ДП „Кіровоградтепло” одразу кількох установок, одна з яких – когенераційна, дозволить підприємству виробляти власну електроенергію, а інша - працюватиме на синтез-газові, що добувається з вугілля.

Іще один шлях для поступального руху у цьому напрямку – перехід від великої котельні (для ДП "Кіровоградтепло" це Південно-західна котельня) до економних блочно-модульних, що дозволить скоротити витрати тепла при транспортуванні з 19% до 2%.


КП "Теплоенергетик" (м.Кіровоград). На сьогодні найбільш масштабні роботи на цьому підприємстві стосуються реконструкції теплової турбіни, виконуються у 2 етапи, будуть продовжені і в наступному році – очікуваний результат скорочення споживання газу на 1 млн. 400 тис. куб.м. у рік.

На завершальному етапі реконструкція системи теплопостачання для селища Нове. Очікувана економія природного газу - 960 тис.куб.м., або це майже 2 млн.грн.

У той час як ДП "Кіровоградтепло" лише планує запроваджувати установку, що працюватиме на синтез-газові, "Теплоенергетик" уже має першу установку по виробництву генераторного газу з вугілля, ввести в експлуатацію її збираються вже цього опалювального сезону. Та й загалом, підприємство має проект щодо повного переходу на роботу з вугіллям, зараз він на погодженні у профільному міністерстві.


4038Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: