Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: економіка
Автор:
Дата: 9 липня 2013
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/economy/2013/07/09/podatok-na-neruhome-maino-i-znovu-zvilnennja.htm
економіка, 9 липня 2013

Податок на нерухоме майно – і знову звільнення

Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому урядовий законопроект, яким фізичні особи звільняються від сплати в 2013 році податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, так як необхідний час на формування реєстру його платників.  
 

Згідно з документом, для формування реєстру податкова повинна до 1 липня 2013 направити власникам житла за місцем їх реєстрації повідомлення про звірку кількості належних їм жилих об'єктів та розмірів їх житлової площі. У свою чергу, власники житла до 31 грудня 2013 року повинні звірити отримані від податкової дані з інформацією на підставі оригіналів документів про право власності на нерухомість. Після цього податкова за місцем проживання платників податку в 10-денний термін після завершення звірки повинна надати відповідну інформацію податковим органам за місцезнаходженням об'єктів. При цьому податок сплачується за місцем розташування об'єкта оподаткування. 
 Крім того, закон встановлює, що податок на нерухомість за наявності у фізособи кількох видів житла (квартира, будинок) може розраховуватися виходячи з сумарної житлової площі цих об'єктів, при цьому передбачено зменшення бази оподаткування на 370 кв. м від цього показника. Така пільга надається один раз за кожен базовий податковий (звітний) період (рік). 
 Документ також передбачає більшою мірою диференціацію шкали податків, передбачивши введення податку в розмірі 1% від мінімальної заробітної плати за 1 кв. м для фізосіб, що володіють різними видами житла, сумарна житлова площа якого не перевищує 740 кв. м і в розмірі 2,7% при перевищенні 740 кв. м.

 При цьому зберігаються ставки податку у розмірі не більше 1% для квартир житловою площею не більше 240 кв. м і будинки не більше 500 кв. м, а також 2,7% для квартир житловою площею понад 240 кв. м і будинки понад 500 кв. м.

 Відповідно до закону, ставки податку для юросіб становлять 1% для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. м і будинків площею не більше 500 кв. м, і 2,7% для квартир з житловою площею понад 240 кв. м і будинків більше 500 кв. м. При цьому уряд пропонує продовжити термін подачі юрособами податкової декларації до 20 лютого, тоді як в даний час встановлено до 1 лютого.

 Документ також розширює список громадян, яким можуть бути надані податкові пільги на один об'єкт, доповнивши його категоріями дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів, що виховуються одинокими матерями. Крім того, до списку податкових пільговиків внесли житло, що належить монастирям, а також не більше двох житлових об'єктів для інших релігійних організацій.

 У разі підписання закону президентом, він набуде чинності наступного дня після його публікації в пресі.


3979Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: