Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: економіка
Автор: Інформаційно-комунікаційний відділ Головного управління Міндоходів у Кіровоградській області
Дата: 8 травня 2013
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/economy/2013/05/08/vlasnikam-neruhomosti-varto-pereviriti-pravilnist-narahovanoi-sumi-podatku.htm
економіка, 8 травня 2013

Власникам нерухомості варто перевірити правильність нарахованої суми податку

Інформаційно-комунікаційний відділ Головного управління Міндоходів у Кіровоградській області

Для того, щоб перевірити правильність нарахованої суми податку на нерухомість, громадянам-власникам об’єктів нерухомості треба відвідати податкову інспекцію за місцем реєстрації та провести звірку даних про таке майно.

Згідно з нормами Податкового кодексу України (ст.265 Кодексу), не пізніше 1 липня 2013 року власники нерухомості отримають повідомлення про нараховану суму податку на нерухоме майно. Протягом наступних 60 днів, у випадку незгоди з нарахованою сумою, громадянин може звернутися у податкову з проханням зробити перерахунок.

У повідомленні також будуть вказані платіжні реквізити, на які потрібно перераховувати кошти. Здійснити платіж можна у будь-якому відділенні банку чи пошти, а мешканці сільської місцевості зможуть сплачувати податок через каси сільських рад.

Наголошуємо, що громадяни можуть звернутися до податкових інспекцій за місцезнаходженням нерухомого майна для визначення житла, на яке застосовуватиметься пільга. Згідно із Податковим кодексом України квартири та житлові будинки, площа яких не перевищує 120 кв. метрів та 250 кв. метрів відповідно, не оподатковуються. Податок сплачується лише за ті метри, які перевищують зазначені квадрати. Однак така пільга застосовується тільки до одного з об’єктів житлової нерухомості. Тому власники кількох квартир або будинків можуть звернутися до податкових інспекцій для нарахування пільги на той об’єкт, який вважають за доцільне.

 Для довідки: з 1 січня 2013 року набула чинності норма Податкового кодексу, згідно з якою житлова нерухомість, яка перебуває у власності як фізичних, так і юридичних осіб (у тому числі і нерезидентів), обкладається податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Оподатковуються будівлі, які відносяться до житлового фонду, а саме – житлові будинки, прибудови до них, житлові будинки садибного типу, квартири, котеджі та кімнати у багатосімейних квартирах.

3889Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: