Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: економіка
Автор:
Дата: 26 квітня 2013
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/economy/2013/04/26/internet-konferentsija-schodo-osoblivostei-deklaruvannja-dohodiv-gromadjan.htm
економіка, 26 квітня 2013

Інтернет-конференція щодо особливостей декларування доходів громадян

Сьогодні, 26 квітня на Інтернет-порталі «Весь Кіровоград»  відбулась інтернет-конференція із заступником голови ДПС у Кіровоградській області Тетяною Михайлівною Соколенко щодо особливостей декларування доходів громадян, отриманих протягом 2012 року.

Запитання, що надійшли, і відповіді на них пропонуємо вашій увазі.

Наталя К.

Доброго дня! Я прописана у с.Злинка Маловисківського району, а проживаю та працюю у м.Кіровограді. Куди в цьому випадку я повинна подати декларацію про доходи?

Відповідь: Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен громадянин зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом. Усі громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом. 

Згідно із ст. 29 Цивільного кодексу України із змінами та доповненнями, місцем проживання фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово.

Крім того, згідно із п. 49.1 ст. 49 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) податкова декларація подається за звітний період в установлені ПКУ строки органу державної податкової служби, в якому перебуває на обліку платник податків.

Відповідно до п. 45.1 ст. 45 ПКУ платник податків – фізична особа зобов’язаний визначити свою податкову адресу.

Податковою адресою платника податків – фізичною особою визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків в органі державної податкової служби.

Платник податків – фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

Отже, платник податків, який відповідно до норм чинного законодавства зобов’язаний (має право) надати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але на той час проживає не за місцем реєстрації (прописки), а в іншому місці, то він має подати декларацію до органу державної податкової служби за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними.

Оскільки Ви прописані у с.Злинка Маловисківського району, то Вам необхідно подати декларацію до Маловисківської МДПІ Кіровоградської області ДПС за адресою м. Мала Виска, вул. Жовтнева, 76 каб.14, тел. (0258) 5-11-40.

Ніна Соколенко

Я хочу подати декларацію на податкову знижку, підскажіть до якого числа я повинна це зробити?

Відповідь:Відповідно до пп.166.1.2 п.166.1 ст.166 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року із змінами та доповненнями підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року. (За 2012 рік – до 31 грудня 2013 року).

Артем Г.

Чи відображається в річній податковій декларації про майновий стан і доходи сума поворотної фінансової допомоги більше одного року?

Відповідь:Відповідно до пп.14.1.257 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами і доповненнями поворотна фінансова допомога - це сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов’язковою до повернення.

Згідно пп.165.1.31 п.165.1 ст.165 Податкового кодексу України до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається основна сума поворотної фінансової допомоги, наданої платником податку іншим особам, яка повертається йому або основна сума поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку.

Правовою основою для отримання поворотної фінансової допомоги є договір позики. Відносини за договором позики регулюються відповідно до ст.1046 – 1053 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV із змінами і доповненнями.

Зокрема, згідно із ст.1046 ЦКУ за договором позики одна сторона (позикодавець) передає другій стороні (позичальникові) у власність гроші або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов’язується повернути таку саму суму грошей або таку саму кількість речей того самого роду та якості.

Також регулюючись пп.165.1.29 п.165.1 ст.165 Податкового кодексу України до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються такі доходи як основна сума депозиту (вкладу), внесеного платником податку до банку чи небанківської фінансової установи, яка повертається йому, а також основна сума кредиту, що отримується платником податку (протягом строку дії договору), у тому числі фінансового кредиту, забезпеченого заставою, на визначений строк та під проценти, а також доходи, отримані внаслідок індексації депозиту (вкладу) в гривні.

Тобто, сума коштів, надана юридичною особою фізичній особі за договором позики, яку фізична особа (позичальник) повинна повернути позикодавцеві у визначений договором термін, не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб і не відображається у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.

При цьому, якщо сума поворотної фінансової допомоги не повертається у визначений у договорі термін, то вона включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізичної особи та відображається у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.

Міха79

У минулому році я продав земельну ділянку та розташований на ній житловий будинок. Будинок я придбав понад 3 роки тому, а земельна ділянка була оформлена на право власності менш ніж три роки. Як буде оподатковуватися податком на доходи фізичних осіб цей продаж та коли мені потрібно подати декларацію?

Відповідь: Порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомого майна регламентується ст. 172 Податкового кодексу України, п. 172.1 якої встановлено, що дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст. 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Дохід від відчуження господарсько-побутових споруд, що розташовані на одній ділянці з житловим або садовим (дачним) будинком (пп. 14.1.129 п. 14.1 ст. 14) та продаються разом з ним, для цілей оподаткування окремо не визначається.

Відповідно до п. 172.2 вказаної статті Податкового кодексу України дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об'єктів нерухомості, зазначених у п. 172.1 цієї статті, або від продажу об'єкта нерухомості, не зазначеного в п. 172.1 цієї статті, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною п. 167.2 ст. 167 цього Кодексу (5 %).

Виходячи з наведених норм Кодексу, для цілей оподаткування, об'єкти нерухомості у вигляді житлового будинку з господарсько-побутовими спорудами, який перебуває у власності платника понад три роки та земельної ділянки (з урахуванням норм ст. 121 Земельного кодексу України), на якій розташовані така нерухомість та яка перебуває у власності у такого платника менш ніж три роки, розглядаються окремо з відповідним їх оподаткуванням чи не оподаткуванням.

Тобто, у наведеному Вами прикладі, дохід, отриманий від продажу житлового будинку з господарсько-побутовими спорудами, не оподатковується. Дохід, отриманий від відчуження земельної ділянки на якій розташований такий будинок, підлягає оподаткуванню за ставкою 5% Вам потрібно задекларувати свої доходи та подати декларацію про майновий стан і доходи за 2012 рік до 1 травня 2013 року (останній день подання декларації - 30 квітня 2013 року).

TDK01

5. Чи потрібно подавати декларацію про майновий стан та доходи громадян виїжджаючим на постійне місце життя за кордон?

Відповідь: Згідно п. 179.3 ст 179. Податкового кодексу України, платники податку – резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов’язані подати до органу державної податкової служби податкову декларацію не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду.

Орган ДПС протягом 30 календарних днів після надходження податкової декларації зобов’язаний перевірити визначене податкове зобов’язання, сплату належної суми податку і видати довідку про таку сплату та про відсутність податкових зобов’язань з цього податку, що подається до органів митного контролю під час перетину митного кордону і є підставою для проведення митних  процедур.

Марія Іванченко

6. Які штрафні санкції передбачені у разі несвоєчасної сплати фізичною особою податку на доходи фізичних осіб за результатами річної декларації про майновий стан і доходи?

Відповідь: Відповідно до п. 179.7 Податкового кодексу України від 02.12.2010р. № 2755 із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації.

Згідно із п. 126.1 ПКУ у разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов'язання протягом строків, визначених ПКУ, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах: при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу; при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.

Відповідно до пп. 129.1.1 ПКУ після закінчення встановлених цим Кодексом строків погашення узгодженого грошового зобов'язання на суму податкового боргу нараховується пеня. При нарахуванні суми грошового зобов'язання контролюючими органами нарахування пені розпочинається: від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, визначеного у податковому повідомленні-рішенні згідно із цим Кодексом. Згідно із п. 129.4  ПКУ пеня, визначена підпунктом 129.1.1 цієї статті, нараховується на суму податкового боргу (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені) із розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день виникнення такого податкового боргу або на день його (його частини) погашення, залежно від того, яка з величин таких ставок є більшою, за кожний календарний день прострочення у його сплаті.

Олег Р.

7. В яких випадках громадяни не подають податкову декларацію про майновий стан та доходи?

Відповідь: Статтею 179 Податкового кодексу України визначено, щообов'язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи:

від податкових агентів, які згідно з цим розділом не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

виключно від одного податкового агента незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених цим розділом;

від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок відповідно до цього розділу;

у вигляді об'єктів спадщини, які відповідно до цього розділу оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до пункту 174.3 статті 174 цього Кодексу;

зазначені у пунктах 167.2 - 167.4 статті 167 цього Кодексу, крім випадків, коли декларування таких доходів прямо передбачено відповідними нормами цього розділу;

зазначені у підпункті "є" пункту 176.1 статті 176 цього Кодексу від двох і більше податкових агентів, і при цьому загальна річна сума оподатковуваних доходів, нарахованих (виплачених, наданих) такими податковими агентами не перевищує ста двадцяти розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року. (п. 179.2 ст. 179 "Податкового  кодексу України ).

МилаМіла

8. Чи має право платник податку на податкову знижку у разі навчання в інтернатурі вищих медичних та фармацевтичних навчальних закладах?

Відповідь. Згідно з п.п.166.3.3 п.166.3 ст.166 Податкового кодексу України (далі –ПКУ) платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень пункту 164.6 статті 164 цього Кодексу, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку на користь закладів освіти для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати. Така сума не може перевищувати розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень, в розрахунку на кожну особу, яка навчається, за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року.

Відповідно до ст. 25 Закону України від 17 січня 2002 року N 2984 ”Про вищу освіту” (далі – Закон N 2984) визначено типи вищих навчальних закладів. Особами, які навчаються у вищих навчальних закладах є, зокрема, інтерни, які мають повну вищу освіту і освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста медичного або фармацевтичного спрямування, навчаються з метою отримання кваліфікації лікаря або провізора певної спеціальності відповідно до переліку лікарських або провізорських посад (ст. 53 Закону N 2984).

Згідно із Положенням про спеціалізацію (інтернатуру) випускників вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти III-IV рівнів акредитації, медичних факультетів університетів, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України N 291 від 19.09.96, зареєстрованим Міністерством юстиції України 03.12.96 за N 696/1721, спеціалізація (інтернатура) є обов’язковою формою післядипломної підготовки випускників всіх факультетів медичних і фармацевтичних вищих закладів освіти III-IV рівнів акредитації, медичних факультетів університетів незалежно від підпорядкування та форм власності, після закінчення якої їм присвоюється кваліфікація лікаря (провізора) – спеціаліста певного фаху. 

Таким чином, інтернатура (спеціалізація) є невід’ємною ланкою безперервного процесу підготовки у вищому медичному і фармацевтичному закладах освіти фахівців за напрямом професійного спрямування.

Враховуючи наведене, суми коштів, сплачені платником податку на користь вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти для компенсації вартості навчання такого платника податку, іншого члена його сім’ї першого ступеня споріднення, у інтернатурі, при додержанні всіх норм ст.166 ПКУ, можуть прийматися у розрахунок податкової знижки такого платника податку за звітний рік.

Світлана О.

9. Чи можливо заповнити декларацію в електронному вигляді?

Відповідь: так, для зручності обслуговування підприємців Міністерство доходів і зборів України впровадило  сервіс «Заповнення декларації про майновий стан і доходи», що дозволяє заповнити декларацію в електронному вигляду.

Для користування послугою платникові треба буде мати електронний ключ цифрового підпису та відповідне програмне забезпечення, які надаються безкоштовно.

Для цього платникам податків Кіровоградської області  необхідно звернутись до акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту державної податкової служби (АЦСК ІДД ДПС) за адресою: 25006, м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 55 каб.811 або за номером телефону: 36-69-52

Крім того, на офіційному веб-порталі Міністерства доходів і зборів України (minrd.gov.ua) є спеціальний банер, у якому детально пояснюється порядок заповнення декларації та її додатків.

NN

10. Як декларуються доходи, отримані з джерел за межами України?

Відповідь: Відповідно до статті 164 Податкового кодексу України доходи, отримані з джерел за межами України, включаються до загального річного оподатковуваного доходу платника податку та оподатковуються за ставками 15% (17%). Сума податку на іноземні доходи визначається за наслідками поданої платником податку Податкової декларації про майновий стан і доходи за звітний рік.

Одночасно норми Податкового кодексу дозволяють зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном.

Зробити це можна за наступних умов: 1) таке право передбачено нормами міжнародних договорів, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України; 2) платник податку має підтвердні документи стосовно суми отриманого ним доходу з іноземних джерел та суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції.

Тому громадяни, які у минулому році отримували доходи з-за кордону, зобов’язані до 1 травня 2013 року подати податкову декларацію про майновий стан і доходи до органу ДПС за місцем своєї реєстрації.

Столяр А.

11. Чи потрібно вносити в декларацію аліменти, отримані від батька-іноземця?

Відповідь:Доходи, отримані від батька-іноземця, вважаються іноземним доходом і оподатковуються. Якщо у 2012 році ви отримували такий вид доходу, то вам необхідно до 1 травня 2013 року подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, та сплатити податок до бюджету за ставками 15% або 17% в залежності від суми отриманих в звітному місяці доходів.

Якщо сума доходів, отриманих у календарному місяці, перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року, то застосовується ставка 17 відсотків. Оскільки на 1 січня 2012 року мінімальна заробітна плата становила 1073 гривні, то сума іноземного доходу, яка перевищує 10730 гривень, оподатковується за ставкою 17 відсотків. Якщо сума аліментів від іноземця становить менше 10730 грн., застосовується ставка 15 %.

Best84

12. Якщо платник з якихось причин не подасть декларацію про доходи фізичних осіб до 1 травня 2013 року?

Відповідь: Відповідно до ст. 164 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за неподання або несвоєчасне подання декларації передбачено попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 - 136 грн). Якщо порушення було скоєне повторно, то передбачено накладення штрафу у розмірі від п’яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85 - 136 грн.).

Сергій Іванович

13. Чи можливо подати декларацію у позаробочий час або у вихідний день?

Відповідь: Так, це можливо. На період проведення кампанії декларування доходів громадян, працівники податкової служби працюють за подовженим графіком у робочі дні, а також приймають декларацій і надають консультації по їх заповненню у вихідні. Бланки декларацій надаються безкоштовно. Консультації можна отримати і за телефонами своєї податкової у цей же час або за багатоканальним телефоном 0-800-501-007

Вся інформація яка стосується декларування доходів громадян, а саме: форми декларації, зразки заповнення, нормативна база тощо, розміщена на сайті Міністерства доходів і зборів України:http://minrd.gov.ua та на суб-сайті ДПС у Кіровоградській області:http://kr.sts.gov.ua

Нагадуємо, що 30 квітня 2013 року – останній день подання декларації про майновий стан і доходи, отримані за 2012 рік.

4349Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: