Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: дозвілля
Автор:
Дата: 30 квітня 2013
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/ease/2013/04/30/velikodni-retsepti-pechemo-paski.htm
дозвілля, 30 квітня 2013

Великодні рецепти - печемо паски

Традиційно паски випікають у Чистий четвер. Паска, то не просто ритуальний хліб, вона символізує тіло Христове і до її виготовлення треба ставитись з особливим натхненням та трепетом. Перед тим як випікати необхідно помолитись, аби очистити Ваші думи та помисли.

Пропонуємо вашій увазі кілька рецептів пасок.

1 склянка молока, 100 грам дріжджів, 1 склянка цукру, 100 грам маргарину, 100 грам соняшникової олії, 6 штук яєць, 1 ч. ложка солі, 1,5 кг борошна, 1 склянка ізюму

Приготувати опару: закип'ятити молоко, потім остудити його до 40 градусів, додати половину склянки цукру, розвести дріжджі, додати трохи борошна. Опара повинна бути схожа на тісто для оладків. Поставити опару в тепле місце.

Поки опара підходить, залити окропом ізюм, щоб він набряк,  розтопити маргарин, збити 5 яєць.

Коли опара підійде до самого верху посудини, додати маргарин, яйця, трохи солі і родзинки. Поступово додаючи борошно, вимісити тісто, продовжувати місити, вливаючи соняшникову олію. Вимісити все в посудині, а потім на посипаному борошном столі.

Тісто потрібно поставити в тепле місце, щоб воно підійшло, після чого ще раз перемішати.

Змастити формочки соняшниковою олією, заповнити кожну форму тістом на 2/3. Випікати в духовці 20-30 хвилин.

Збити 1 білок з цукром, змастити готові паски і прикрасити посипкою.

Або можна приготовити козацьку паску.

6 склянок борошна, 2 склянки вершків, 50 жовтків, 1 ч. ложка солі, 100 г дріжджів, 3/4 склянки молока, 1 склянка топленого масла, 1 склянка цукру, ванілін або кориця, гвоздика.

З склянки борошна розвести гарячими вершками і добре вимішати, щоб не було грудочок. Збиті добіла жовтки разом з посудиною поставити в теплу воду. Влити дріжджі, розведені в холодному кип'яченому молоці. Перелити в опару, добре вимішати і дати тісту підійти. Тоді посолити, всипати решту борошна і добре вимісити тісто (близько ,1/2 год). Після цього влити топлене масло, додати цукор, щось для запаху (ванілін, корицю чи гвоздику) і продовжувати місити, поки на тісті не з'являться пухирці. Готовим тістом до половини заповнити змащену і обсипану сухарями форму і випікати в духовці протягом 1 год.

Також необхідним атрибутом святкового столу в Світле Христове Воскресіння традиційно є сирна паска. Обирайте один з трьох варіантів.

І ВАРІАНТ

5 зварених на круто жовтків, 200 г вершкового масла. 400 г сиру, 1/4 склянки вершків, 100 г цукру, ванілін.

Протерті крізь сито жовтки розтирати з маслом протягом 1/2 год. З'єднати з сиром, ще раз розтерти, тоді влити вершки, додати цукор і ванілін. Все це добре вимішати до утворення однорідної маси, викласти у форму і поставити на три дні в холодне місце.

II ВАРІАНТ

1600 г сиру, 1 склянка сметани, 800 г цукру, 9 яєць, 200 г вершкового масла, 200 г родзинок, 100 г посіченого мигдалю.

Протертий крізь сито сир вимішати зі сметаною, цукром, яйцями, маслом, додати родзинки і мигдаль. Цю масу викласти в посудину і нагріти, але не кип'ятити. Потім перекласти на серветку, накрити другою серветкою, притиснути гнітом і поставити па добу на лід.

III ВАРІАНТ

1 кг свіжого сиру. 5 яєць, 200 г вершкового масла. 400 г сметани, 300 г цукру. 200 г родзинок, ванілін.

Сир перемолоти на м'ясорубці, розтерти з яйцями, маслом, влити сметану і підігріти, не доводячи до кипіння. Коли з'явиться хоч одна бульбашка, зняти з вогню і поставити в холодну воду, весь час перемішуючи, поки маса не вистигне. Тоді всипати цукор, ванілін, промиті родзинки і добре вимішати. Викласти масу на серветку, накрити другою серветкою, притиснути гнітом і тримати, поки не витече сироватка.

 

4612Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: