Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Лариса Яворська, відділ мистецтв
Дата: 13 вересня, 14:14
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2024/09/13/polum-janii-genii.htm
культура, 13 вересня, 14:14

Полум’яний геній

Лариса Яворська, відділ мистецтв


У Чижевського відбувся творчий вечір до 215-річчя від дня народження великого польського поета Юліуша Словацького. 


Захід пройшов в рамках традиційних Національних читань, які щорокувідбуваються за ініціативи та під патронатом Президента Республіки Польща. Цьогоріч читали й обговорювали драму «Кордіан» Юліуша Словацького - одного з трьох пророків польської літературипоряд із Адамом Міцкевичем і ЗиґмунтомКрасінським. 


В ній поет змальовував російського царя Миколу І як злочинця, якого мав намір вбити головний герой драми.Твір написаний майже дві сотні років тому, але саме його обрали поляки для читання. Адже новий російський тирансьогодні намагається підкорити українські землі і знищити вільних людей.


Уривок драми читали учні польської суботньої школигромадського об’єднання «Полонія» ім. Кароля Шимановського та активісти товариства. До польських аматорів долучився директор театру корифієвЄвген Лавренчук. 


Педагогиня і літературнакритикиняВєславаТуржаньськаз Люблінучерез інтернет-простір надихнула присутніх розповіддю про творчий шлях великого польського поета. 


Бібліотекарки Ірина Перетятько, Владислава Онищенко, Оксана Черкас та Володимир Семенюк познайомили присутніх зі сторінками біографіїмитця та історією українських перекладів його творів, читали фрагменти кореспонденції. Звучала любовна та громадянська лірика.


Запрошуємо кропивничан та гостей міста до відділу іноземних мов, де на польській полиці на них чекають книги класиків польської літератури та твори сучасних митців.


       

3036Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: