Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор:
Дата: 21 березня, 12:54
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2024/03/21/bereginja-hutora-nadija.htm
культура, 21 березня, 12:54

Берегиня Хутора Надія


До бібліотеки Чижевського завітала гостя з Хутора Надія – Валентина Тобілевич. Березневого дня у теплій камерній атмосфері відділу мистецтв вона  презентувала книгу спогадів «Від долі не втечеш». 


Вона вийшла цього року у кропивницькомувиданні «Імекс-ЛТД», що стало помітною культурною подією в місті, яке зберігає літературні традиції Івана Карпенка-Карого (Тобілевича). Валентина Василівна багато років присвятила служінню заповіднику-музею «Хутір Надія», де працювала науковою співробітницею. А на насправді доля відвела їй роль незвичайної берегині цього славетного місця.


Валентина Василівна Тобілевич – жива легенда Хутора Надії. І на цій зустрічі вона розповіла про себе, про важку долю своєї родини, про Андрія Юрійовича Тобілевича, який попри все зберіг і відродив заповідник-музей «Хутір Надія», та про те, як саме їй судилося стати спадкоємицею Тобілевичів. Саме їй випало взяти відповідальність за долю унікального музею-заповідника, значення якого важко переоцінити. 


При цьому Валентина Тобілевич зазначила, що за браком фінансування, книга вийшла, на жаль, набагато меншою, ніж рукопис. Особливо вона подякувала екскурсоводу Тетяні Зайцевій, яка допомагала в роботі над написанням спогадів. Адже видання містить багато світлин з історії родини і заповідника. Також цікавим у виданні є репродукція портрету Валентини Тобілевич “Берегиня Хутора Надія” (2022) художника Валерія Давидова.


Привітати автора прийшли друзі, колеги та творча інтелігенція міста. Письменник Василь Бондар зазначив: “Я хочу привітати Валентину Василівну з виходом цієї книги. Я знаю, що з тих її матеріалів справді можна було видатифоліант. Це неймовірно цікава доля!”

      

918Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: