Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор:
Дата: 7 липня 2023
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2023/07/07/chitacham-jaki-divljatsja-sertsem.htm
культура, 7 липня 2023

Читачам, які дивляться серцем


Фонд головної книгозбірні області поповнився чудовими книгами для родинного дозвілля – виданнями Олега Промахова «Ігор Сікорський» та Олександри Шутко «Роксолана» і популярною дитячою казковою повістю Сашка Дерманського «Чудове Чудовисько і Погане Поганисько».


Що особливого в цих новинках? Книги надруковані шрифтом Брайля та адаптовані звичайним, але збільшеним шрифтом. 


Для тих, хто чує про тактильний шрифт вперше, розповімо: рельєфно-крапковий шрифт для написання і читання людьми з порушенням зору розроблений 15-річним французом Луїсом Брайлем у 1824 році. В його основі– шість крапок, з яких можна скласти 63 комбінації: літери, цифри, розділові знаки і навіть ноти.Пізніше метод Брайля був затверджений, як кращий метод читання і писемності для незрячих людей.


Бібліотека Чижевського отримала книги в рамках благодійної програми «Світ на дотик» міжнародного благодійного фонду «Здоров’я майбутнього» за фінансової підтримки «Укрсиббанку». 


Про що ці видання?  Книги Олега Промахова та Олександри Шутко належать до серії книжок «Видатні українці. Люди, які творили історію».  Перша присвячена життю видатного авіаконструктора Ігоря Сікорського та його винаходам – літакам та гелікоптерам, які стали зразками передової техніки ХХ століття.  А «Роксолана» розповідає історію про дівчину, яка пройшла шлях від полонянки кримського хана до дружини султана Сулеймана Пишного і матері його наступника – Селіма ІІ. 


Захоплюючі, смішні та моторошні пригоди чекають на читачів повісті Сашка Дерманського «Чудове Чудовисько і Погане Поганисько». Погане Поганисько готове завоювати усіх нас, але в сучасній Україні так багато малих і великих героїв, що навіть абсолютне зло не має шансу на перемогу…


Сучасний світ надає можливість незрячим та слабозорим людям користуватись аудіокнигами, мовними синтезаторами та інтерактивними книгами формату DAISY. Однак повністю замінити друковану книгу не може ніщо. Адже читати таку книгу –нібито переживати історію дотиком. Це інакше, аніж слухати аудіо. За твердженнями тифлопедагогів, особливо необхідні книги шрифтом Брайлядошкільнятам та дітям шкільного віку, оскільки саме в цей період формуються навички читання і письма. А для сліпоглухонімих людей рельєфно-точкове письмо – єдине джерело інформації і спілкування з навколишнім світом. 


Розуміючи наскільки важливо надати людям з порушенням зору чи сліпотоюможливість читати, бібліотека Чижевського як інклюзивний центр 12 років тому відкрила майданчик «ІнтерСвіт». Майданчик має комп’ютери, обладнані програмою JAWS, яка озвучує інформацію з екрана, апарати «Монітор-лупа», які дозволяють читати, самостійно збільшуючи розмір шрифта, тренажери для поліпшення зору, аудіокниги та книги шрифтом Брайля. Серед них і новинки від українських письменників, про які ми розповіли. Тож запрошуємо до бібліотеки Чижевського!


1080Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: