Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Відділ соціокультурної діяльності ОУНБ ім.Д.І.Чижевського
Дата: 6 липня 2023
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2023/07/06/do-125-richchja-vid-dnja-narodzhennja-oleni-zhurlivoi.htm
культура, 6 липня 2023

До 125-річчя від дня народження Олени Журливої

Відділ соціокультурної діяльності ОУНБ ім.Д.І.Чижевського


До 125-річчя від дня народження Олени Журливої у відділі краєзнавства Обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського відбувся літературно-музичний захід«Нев’януча пелюстка спомину». 


Талановита красуня з чудовим голосом і веселою вдачеюОлена Журлива прожила дуже яскраве і важке життя.  Чиста щира душа була народжена, як писала Елеонора Блажко, здається, для щастя. Юність була сповнена радощів і світлих очікувань. Але коли дівчині виповнилось шістнадцять, доля нанесла перший удар: зґвалтування і втрату можливості мати дітей. Олена Пашинківська перетворилася на Олену Журливу. І це ім’я наклало печатку на все її подальше життя. 


Вона спілкувалась та дружила з Лесею Українкою та Оленою Пчілкою, Миколою Вороним таМиколою Лисенком, Олександром Олесем, Володимиром Сосюрою та Павлом Тичиною. Красуню називали «пантероючоловічих сердець», але вона обралатого, хто отруїв її власне серце зрадами. Яскрава творча особистість, вона завзято працювала, писала вірші і намагалась радіти життю. 1926 року вийшла перша збірка поезій «Металом горно», у 1930-му– «Багряний світ».Олена Журлива гастролює по Україні як поетеса-співачка, активно друкується, виступає в опері. І тут доля наносить другий удар: у жовтні 1938 вона, як і усе розстріляне відродження, потрапляє під жорна Великого Терору.Існує версія, що доніс на Оленуїї чоловік, Петро Котов. 


Через шість років у виправно-трудових таборах АлтаюЖурливу звільнили, але ще довго вона була змушена поневірятися по різним містам, голодувати, поки разом із сестрою не переїхала до Кіровограда, де влаштувалась вчителькою у школу №3. 


Лише у 1957 році Журливу реабілітували і поновили у лавах Спілки письменників України. Це дало змогу через певний час випустити дві збірки віршів – «Земля в цвіту» та «Ой літечко, літо».


Життя поступово налагоджувалось, кіровоградська інтелігенція, дізнавшись, яка особистість в місті, почала підтримувати поетесу. Та доля не змилостивилась: ще на засланні  жінку вкусив інфекційний кліщ, вона сильно хворіла, а у 57 років її  паралізувало. Так, прикутою до ліжка, Олена Костівна провела останні роки життя. Та навіть це не зламало мужню жінку. Вона писала світлі і радісні вірші для дітей.


Про музей Журливої та пошукову роботу під час заходу розповіли педагоги гімназії, яка носить ім’я поетеси.  Документальна спадщина Олени Журливої знаходиться у фондах Державного архіву Кіровоградської області. А наші сучасники надихаються її поезією. Рок-гурт «СКАЙ» має в репертуарі щемливу пісню «Мовчи»на вірш поетеси, а відома кропивницька композиторка Марини  Долгіх створила твір для вокального ансамблю «Люблю я вітер-вітровіння».


Переглянути запис літературно-музичного вечора, присвяченого пам'яті Олени Журливої  можна на бібліотечному каналі YouTube за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=gGujT1FdJHs&t=321s. І, певно, багато глядачів погодяться з думкою, висловленою на заході: «Прийшли до бібліотеки – знали лише, що є вулиця і школа імені Олени Журливої, а виходимо з відчуттям, ніби знали її все своє життя!»

           

1147Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: