Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор:
Дата: 16 січня 2023
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2023/01/16/rizdvjani-chastuvannja.htm
культура, 16 січня 2023

Різдвяні частування


Святий Вечір – традиційна вечеря напередодні Різдва, коли за столом збирається уся родина. На Святвечір зазвичай готують лише пісні страви, оскільки ще триває Різдвяний піст. Страв на столі має бути рівно 12. Чому саме така кількість? 12 страв на Різдво символізують дванадцять апостолів та кількість місяців у році.


Головними стравами на Святвечір є кутя і узвар, а інші можуть змінюватись залежно від уподобань господині. Зазвичай, на Різдвяний Святвечір їдять пісні страви, а тому і салати мають бути відповідними. 


Найпоширеніші варіанти – салати зі свіжих, відварених чи квашених овочів. Також можливі варіанти із поєднання з морепродуктами та рибою. Свято Різдва з нетерпінням чекають і дорослі і малі. Воно приносить чимало радощів, веселощів та солодощів. Тішить своїм затишком. Спокоєм та надіями на краще майбутнє, різдвяні частування «Страви святого вечора» зібрали в філії №10 родини земляків різного покоління для відродження родинних різдвяних звичаїв та обрядів. Все підкреслювало урочистість свята – це виставка-спогад «Дивосвіт різдвяних свят», святково прекрашена світлиця, ялинка на столі, 12 страв. Також,існує послідовність, за якою споживають страви на Святвечір. 


Спочатку їдять кутю, а потім голубці, вареники, рибу, капусту йінше, і запивають узваром. За звичаєм, діти несуть святу вечерю хрещеним батькам, а також бабусі й дідусеві. Поділилися згадкою про своє дитинство старожили Завадівки.  Пригадали, як вони малюками так чекали цих різдвяних свят, а потім веселими зграями бігали по селу, стукали у кожну хату, промовляючи: «Благословіть колядувати!».


Господарі дозволяли, потім виносили щедрі гостинці – печені коржики, або пиріжки з квасолею з не меншою радістю чекали щедрування. Тут вже трохи старші дівчата і хлопці ходили щедрувати з Маланкою і Василем. Маланка обов’язково на голові мала віночок, українське вбрання, справжнім козаком був і Василь. 


На прощання гості частувалися різдвяними стравами та отримали рецепти страв до їх уподобань. Звучали  побажання на краще у 2023 році. За допомогою вікторини дорослі розповіли молодшому поколінню як святкували їх родини, батьки, дідусі Різдво. Це  одне з найважливіших християнських свят. Знаменує народження Ісуса Христа, посланого Богом на Землю для спасіння людства. У цей час їдять святкові страви, колядують, водять вертепи і ходять до родичів. Також вітають своїх близьких на Різдво, забувають всі образи і бажають усім добра на прийдешній рік.  


Всі учасники заходу з нетерпінням чекають миру та спокою в Новому році. Приємно відчути, що традиції, звичаї українського народу не забуваються, а продовжують жити в наших серцях.


638Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: