Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради», куратор - Тетяна Костенко
Дата: 22 серпня 2022
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2022/08/22/vidkrilasja-virtualna-ekspozitsija-jablunevii-divosvit-.htm
культура, 22 серпня 2022

Відкрилася віртуальна експозиція «Яблуневий дивосвіт»

КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради», куратор - Тетяна Костенко


19 серпня православна церква відзначає одне з найважливіших християнських свят – Преображення Господнє.


Свято Преображення Господнього належить до 12 найбільших православних свят. У народі цей день називають Другим Спасом.


Усього існує три Спаси – Медовий (14 серпня), Яблучний (19 серпня) та Горіховий (29 серпня). Кожне з трьох свят насичене різними цікавими звичаями й відзначається по-своєму. Другий Спас – Яблучний є винятково особливим, адже у нього вшановують й Преображення Господнє.


Цетрадиційне свято врожаю - в церквах освячують плоди землі, тобто яблука, груші, сливи. Найбільшою популярністю і пошаною користуються яблука. 


Господині накривають щедрий стіл з яблучними частуваннями: пироги, млинці, варення. З першим шматочком яблука ворожили на наступний рік. Якщо яблуко солодке - чекати достатку, кислий плід обіцяв труднощі.


Кажуть, що Яблучний Спас несе з собою настання осені, а тому після свята зазвичай холоднішає.


До свята ми презентуємо віртуальну експозицію натюрмортів та пейзажів на яких зображені яблука, фрукти та ягоди. Коли дивишся на них вони здаються справжніми, хочеться доторкнутися чи спробувати їх на смак. Існує думка, що саме в натюрмортах та пейзажах найкраще розкривається внутрішній світ художника. Майстри змушують глядачів милуватися простими речами, на яких людина не звертає ніякої уваги.


Це твори відомих художників Василя Завгороднього (1925-2009) «Яблучна дифузія», Івана Вердиша (1935 - ?) Натюрморт» (1989), Юрія Гончаренка (1962 р.н.) «Натюрморт під калиновим кущем» (1988), Бориса Єгорова (1925-2017) «Калина червона» (2010), Валерія Давидова (1954 р.н.) Яблуня (2017), Андрія Хвороста (1968 р.н.) «Калина з перцем (2010). 


Зображення фруктів на полотні це своєрідне пізнання гармонії і краси, відображення особистого ставлення до навколишнього світу та розуміння неперервного зв’язку між минулим і сьогоденням. Натюрморт із фруктами розповідає не тільки про корисні властивості зображених плодів, а й розкриває особисте ставлення митця до них. Завдяки цьому ми можемо зазирнути в минуле і зрозуміти світогляд наших предків. Адже в кожного народу існують свої успадковані символи, які складають історію народу та відображають його життєвий досвід.


За народними прикметами, на Спаса літо зустрічається з осінню, першим холодом. У деяких регіонах України від цього свята вже починалися приморозки, тому й говорили: «Прийшов Спас – тримай рукавиці про запас!».


            &ft8

1220Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: