Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради», куратор проєкту – Ірина Лягул
Дата: 15 липня 2022
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2022/07/15/ob-ednuemo-ukrainu-mistetstvom.htm
культура, 15 липня 2022

Об’єднуємо Україну мистецтвом

КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради», куратор проєкту – Ірина Лягул


У КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради» розгорнуто експозицію українських килимків створених руками переселенців під керівництвом заслуженої майстрині народної творчості України з килимарства Олександри Пренко.


Протягом двох місяців дорослі та малеча з Харкова, Сєвєродонецька, Херсона,  Слов’янська, Донецька, Миколаєва, Маріуполя та інших міст України, де відбуваються запеклі бойові дії, активно долучалися до створення композиції, де зображені козак, його кохана, їх будинок та квіти. Іншими словами саме той образ вільної України, де господар на своїй землі та продовжує розвивати ту єдину, незалежну нашу Україну.


Для Наталії з Харківщини, яка долучилася до проєкту з самого початку, ткацтво гобеленів стало як ковток свіжого повітря після вторгнення та місячної окупації військовими російської федерації її батьківщини. Вибирала тканину, різала та ткала стрічками. Вона щодня долучалася до цієї роботи, переключалася від сумних думок та новин, надихалася та разом з іншими учасниками своїми позитивними помислами наближали перемогу.Залучала до творчого процесу створення композиції членів своєї родини, доньку та онуків. Оскільки процес створення зайняв певний час їх родина стала частиною нашої музейної команди. 


Загалом, понад півсотнілюдей різних вікових категорій та професійних занять, з різних куточків України, безпосередньо в одному з експозиційних залів,долучилися до створення килимків, які ткалися  саме для мистецької скарбниці Степової Еллади–Музею мистецтв. Тож у колекції музею зберігатиметься творчий доробок з частинкою сердець наших співвітчизників.


Ми живемо у воєнний час. І саме зараз, коли ворогом знищується все надбання українського народу важливо об’єднатися і тому Музей започаткував проєкт «Об’єднуємо Україну мистецтвом» .  Задля Перемоги над ворогом потрібна не лише звичайна зброя, а також і мова, пісня, традиційний одяг, тобто мистецтво в усіх його проявах. Адже маючи власну історію, традиції та звичаї нам чужих не потрібно.


                      

1903Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: