Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради», куратор – Леся Нестройна
Дата: 19 травня 2022
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2022/05/19/-pam-jat-rodu-virtualna-ekspozitsija-do-dnja-vishivanki-.htm
культура, 19 травня 2022

«Пам’ять роду» (віртуальна експозиція до Дня вишиванки)

КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради», куратор – Леся Нестройна


Сьогодні, в третій четвер травня,  відзначаємо День вишиванки. З 2006 року  ідейною натхненницею  події стала пані  Леся Воронюк, яка на той час була студенткою історичного факультету Чернівецького національного університету. Вона запропонувала своїм одногрупникам обрати день та прийти на лекції в національному вбранні. Ця ідея сподобалася не тільки студентам, а й ще викладачам. Ось вже 16 років  як чудова традиція  є популярною не тільки в Україні, а й за кордоном .


Для наших предків  вишиванка була не  повсякденним, а святковим  і сакральним одягом, своєрідним оберегом від усього злого й лихого. Орнамент, який вишивався на сорочці, містив  певні закодовані символи, які повинні були захистити того, хто її носить, від злих духів і нещасть. Вишивку наносили на рукава і комір так, щоб вона торкалася тіла. Вважалося також, що на зворотному боці сорочки не повинно бути вузликів, оскільки вони можуть принести  невдачі. Звісно, що візерунки та стиль вишивки, фасони вишиванок  у різних регіонах України відрізняються.


День вишиванки покликаний зберегти українські традиції та звичаї наступним поколінням. Особливе значення  це  свято  має саме цьогоріч, коли  росія розпочала  і продовжує повномасштабну війну проти України! Одягнена вишиванка 19 травня стане символом нескореності й незламності українців, сміливою заявою на весь цивілізований світ про те, що ми – вільний та нескорений народ! 


У фондовому зібранні Музею мистецтв зберігаються багато творів,  в яких присутні  українські символи , оспівується краса і велич наших гарних і працелюбних людей. До свята вишиванки ми пропонуємо помилуватися олійними полотнами  живописців  - невідомого художника «Україночка» (поч. ХХ ст.), Миколи Бондаренка (1914-1999) «Українська  Мадонна», Людмили  Шполянської (1934 р.н.) «У сільському клубі» (1969), Володимира Василенка (1925-1997) «Свято в Карпатах»,  Олексія Какала (1942-2018)  «А сорочка мамина серцю мила  (Віра Ткаченко – дружина художника)» (2018), Степана Ніколенка (1941 р.н.) «В костюмерній» (2013).


Вишиванка – це символ і оберіг нашої нації, а в умовах сьогодення – це наша броня  і  зброя! Одягаючи сорочку, ми отримуємо силу рідної землі, пропагуємо пам'ять роду, зв'язок поколінь та захист від злих сил. Єднаймося на всіх фронтах!  Наближаємо Перемогу! Все буде Україна!


            

1232Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: