Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Леся Нестройна – старший науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Музею мистецтв
Дата: 14 лютого 2022
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2022/02/14/-na-perehresti-pochuttiv-.htm
культура, 14 лютого 2022

«На перехресті почуттів»

Леся Нестройна – старший науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Музею мистецтв


14 лютого  2022 року  Музеї  мистецтв презентує  віртуальну експозицію творів  «На перехресті почуттів»  до 70-річчя  від дня народження члена Національної спілки художників України, лауреата обласної премії  у галузі  архітектури, геральдики та вексилології  і декоративно-ужиткового мистецтва  в номінації «Декоративно-прикладне мистецтво» імені Якова Паученка (2003), заслуженого художника України  Наталії  Федоренко.   


Наталія Петрівна Федоренко народилася 14 лютого 1952 року в селі Красне Буського району Львівської області. З 1970 по 1975 рр. навчалась                     у Львівському державному інституті прикладного та декоративного мистецтва на відділенні художнього ткацтва факультету художнього текстилю зі спеціальності «Художник декоративно-прикладного мистецтва» (педагоги                       з фаху – І.Бондар, М.Лозинський, М.Токар). У 1976 році разом з чоловіком  Анатолієм Дворським (1948-2010) приїхала по направленню до нашого міста, де працювала в художньо-виробничих майстернях. 


З 1990 року -  член Національної спілки художників України. У 2001 році за значний внесок у розвиток мистецтва на Кіровоградщині Наталії Федоренко присвоєне звання «Заслужений художник України», також вона  є лауреатом обласної премії імені Якова Паученка в номінації  «Декоративно-прикладне мистецтво» (2003). 


Дивовижні, з неповторним колоритом твори Наталії Петрівни експонувались на багатьох обласних, республіканських, міжнародних виставках: «Слава праці» (Львів, 1975), «Молоді художники України» (Запоріжжя, 1977), молодіжна виставка (1982), «Фізкультура і спорт» (Київ, 1983), «Світ і молодь» (Київ, 1985), «Квітуча Україна» (Полтава, 1990), міжнародна виставка «Художники України» (Берлін, 2003), персональна виставка «Світ задивування…» (Кропивницький, 2012), «Барви  степу» (Київ, 2019) та ін. До речі, її роботи в нашому місті прикрашають інтер’єри обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського, обласної бібліотеки для дітей імені Тараса Шевченка, обласного дитячого та юнацького центру народної творчості та інших закладів.


Наталія Федоренко відома ще й як талановитий педагог:  з 2001 по 2002 рік  викладала у Кіровоградському інституті регіонального управління та економіки, потім на мистецькому факультеті Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка (до 2011). 


Мисткиня працює в галузі монументально-декоративного текстилю -                      у техніці гобелену та батику. Її хвилюють актуальні проблеми сьогодення, тож головною тематикою для неї залишаються стан природи та відображення процесів, які відбуваються у навколишньому середовищі. Космологічні мотиви переважають у творах художниці. В ілюзорному просторі, створеному нею, постають фантастичні зоряні світи, в яких виражена динаміка руху, іноді несподівані тональні контрасти та вишукані  кольори. Творчість Наталії  Федоренко  символічна й асоціативна: кінь на полотнах – символ руху, польоту мрії, а птахи ототожнюють чисту людську душу. А ще спостережливий глядач побачить у її роботах багато зображень сонця, місяця та зірок.


У фондовому зібрані Музею мистецтв зберігаються чотири самобутні роботи  художниці в техніці гарячого та холодного батику, які вражають багатою символікою, геометричними орнаментами і ритмічною структурою – «Невмируща спадщина (Чумацьким шляхом) (1990), «Серед пташиних голосів», «На перехресті почуттів» (2006) та «Ніч зірки просвітила» (2007). 


Твори Наталії Петрівни знаходяться в Музеї мистецтв, художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна, Хмельницькому музеї сучасного декоративно-прикладного мистецтва, Музеї мистецтв Прикарпаття, Львівському музеї етнографії та художніх промислів, приватних колекціях України, Російської Федерації, Польщі, Канади, Франції, США, Німеччини. 


«У батиках Наталії Федоренко органічно поєднується предметне                         з абстрактним, її мистецтво – оптимістичне, сучасне, самобутнє, заглиблене у філософію, відзначається широким діапазоном настроїв і почуттів, національне у своїй суті…» - так говорить про творчість мисткині  заслужений художник України, мистецтвознавець та музейний науковець художньо-меморіального музею О.Осмьоркіна  Андрій Надєждін. 



3469Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: