Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Леся Нестройна – старший науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Музею мистецтв
Дата: 14 січня 2022
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2022/01/14/vidkrilasja-virtualna-ekspozitsija-tvoriv-do-75-richchja-vid-dnja-narodzhennja-zasluzhenogo-hudozhnika-ukraini-emilii-rudenko.htm
культура, 14 січня 2022

Відкрилася віртуальна експозиція творів до 75-річчя від дня народження заслуженого художника України Емілії Руденко

Леся Нестройна – старший науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Музею мистецтв


13 січня  2022 року  в  Музеї  мистецтв представлено віртуальну експозицію творів  до 75-річчя  від дня народження  художника-земляка, члена Національної спілки художників України, лауреата обласної премії  у галузі  архітектури, геральдики та вексилології  і декоративно-ужиткового мистецтва  в номінації «Декоративно-прикладне мистецтво» імені Якова Паученка (2006), заслуженого художника України  Емілії Матвіївни Руденко.   


Емілія  Руденко  народилася 13 січня 1947 року в м. Кіровограді                            (нині Кропивницький). З 1959 по 1963 рр. навчалася в дитячій художній школі, яка дала старт багатьом відомим художникам-землякам. В період з 1963 по 1968 рр. навчалася   в Одеському художньому училищі (викладач – В.Путейко).  Після закінчення училища працювала художником у Кіровоградських  художньо-виробничих майстернях  Художнього фонду УРСР. З 1981 року                     є членом Національної спілки художників України, а у 2006 році стала лауреатом  обласної премії  у галузі  архітектури, геральдики та вексилології                   і декоративно-ужиткового мистецтва  в номінації «Декоративно-прикладне мистецтво» імені Якова Паученка. У  2009 році отримала  звання заслуженого художника України. 


Емілія Матвіївна  працює в галузі декоративно-прикладного мистецтва, приймає участь в обласних, республіканських  та всеукраїнських виставках. Створюючи гобелени, художниця досягла високої професійної майстерності як  у володінні  матеріалу, так і втіленню обраної теми. В  своїх  яскравих, сповнених  внутрішнього динамізму й напруги  композиціях  вона відображає власний погляд на тематику робіт. Подані вишуканою художньою мовою, оформлені декоративними символами  вражають гобелени  «Земля минулих битв» (1977), «Весна» (1979), «Богдан Хмельницький» (1980), «Корифеї української сцени» (1982), «Думи мої, думи» (1983), «Світ книги» (1985), «Лісова пісня» (1989), «Лісове озеро» (1991), «Зустріч» (2003), «Він і вона» (2007), «Плин часу» (2011) та ін. 


У фондовому зібранні Музею мистецтв зберігаються дві різноманітні за колоритом і композицією роботи з вовни мисткині Емілії Матвіївни - яскравий «Лев у клітці», який прикрашає постійну експозицію декоративно-ужиткового мистецтва та оригінальний сюжетно-тематичний гобелен «Думи мої, думи» (1983) за мотивами літературних творів Тараса Шевченка. До речі, цей гобелен, розмір якого становить 240х180, часто експонується в фойє третього поверху музею («куточок Шевченка»), на різноманітних тематичних виставках                        до річниць народження та смерті Кобзаря, біля нього відбуваються  флешмоби до Міжнародного дня рідної мови чи вишиванки, репродукція роботи є в наборі листівок «Шевченкіана з фондів Кіровоградського обласного художнього музею». 


Вовняні роботи художниці у техніці ручне ткацтво знаходяться                                        у  фондовому зібранні Музею мистецтв, обласній універсальній науковій бібліотеці імені Дмитра Чижевського та обласному  академічному  музично-драматичному  театрі  імені Марка Кропивницького, в різних музеях України та в приватних колекціях.

 


1846Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: