Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Тетяна Костенко – старший науковий співробітник відділу Музею мистецтв – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»
Дата: 22 листопада 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2021/11/22/-barvi-dushi-.htm
культура, 22 листопада 2021

«Барви душі»

Тетяна Костенко – старший науковий співробітник відділу Музею мистецтв – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»


19 листопада  2021  року в Музеї мистецтв розгорнуто експозицію «Барви душі» творів  Олександра Логвинюка (1936  - 2004)  присвячену 85-річчю з дня народження митця.


Олександр Семенович Логвинюк відноситься до тієї когорти яскравих творчих зірок, які, народившись в іншому регіоні України, подарували свій талант та творчий потенціал саме нашому степовому краю, гідно презентувавши його не тільки в масштабах країни, а й далеко за її межами.


Олександр Логвинюк народився 19 листопада 1936 року  в місті Миколаїв. Рішення стати художником визначило його подальший життєвий шлях, важливими етапами якого стали закінчення у 1965 році Сімферопольського художнього училища імені М.Самокиша та у 1971 році – Ленінградського інституту живопису, скульптури та архітектури імені Іллі Рєпіна, де він навчався в майстерні професора Овсія Мойсенка – учня нашого славетного художника-земляка Олександра Осмьоркіна.


Дипломна робота Логвинюка отримала оцінку «відмінно», а  її автор за направленням поїхав на роботу в тоді ще Кіровоград, пов’язавши таким чином з нашим містом все своє подальше життя. Він часто працював                       у творчих групах Республіканського будинку творчості «Седнів», брав активну участь в численних обласних, республіканських та зарубіжних виставках. До того ж тематичний діапазон робіт художника мав досить широкий спектр, сягаючи від історичної картини до камерного натюрморту. Врешті решт все це принесли Логвинюку цілком заслужену славу та щире захоплення його творами з боку шанувальників образотворчого мистецтва. Показником громадського та офіційного визнання творчості майстра можна вважати, зокрема, факт його членства у Спілці художників України.


Роботи Олександра Логвинюка також часто ставали складовою експозиційного блоку Музею мистецтв «Мальовничі куточки нашого міста», адже художник щиро любив місто, в якому жив і творив. Його пейзажі теплі, сонячні, пронизані позитивною енергетикою майстра. 


Символічним є той факт, що саме краєвиди нашого міста стали останніми роботами художника, які він готував для виставки, присвяченій 250-річчю нашого міста. 


Митець відійшов у Вічність 2 березня 2004 року.


Після смерті художника його дружина Алла Євгеніївна Логвинюк передала в дарунок музею 46 робіт свого чоловіка, які на сьогодні                                        є безцінною складовою його фондового зібрання та систематично презентуються в експозиції.


Частину цих творів відвідувач музею зможе побачити при огляді експозиції «Барви душі», на якій представлені  картини: «Круті береги» (1986),  «Початок жовтня»(1985),  «Кам’яниста стежка (2001), «Кам’яні береги»(2001), «Теплий ранок»(1994), «Ковалівська церква», «Вечір в  селі  Тернове» (2001).


           

1239Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: