Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Микола Правда - науковий співробітник відділу туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради»
Дата: 10 вересня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2020/09/10/vidkrilas-vistavka-do-105-richchja-vid-dnja-narodzhennja-sergija-maksimovicha-solodovnika.htm
культура, 10 вересня 2020

Відкрилась виставка до 105 - річчя від дня народження Сергія Максимовича Солодовника

Микола Правда - науковий співробітник відділу туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради»


Днями мистецька спільнота відзначила річницю з дня народження відомого художника, майстра портрету Сергія Максимовича Солодовника (1915-1991). 


Народився митець 7 вересня 1915 року в місті Кобеляки, що на Полтавщині. У важкі для України роки (1931-1937) майбутній художник навчався у Харківському художньому технікумі, далі доля Сергія Солодовника склалася так, що йому, як і багатьом українцям довелося взяти участь у Другій Cвітовій війні. Вже після її закінчення в 1947 році Сергій Максимович навчався у Харківському художньому інституті, під час навчання викладачами у нього були: Й. Владіміров, С. Бєсєдін та знаменитий М. Самокиш. 


Художник знайшов себе у галузі станкового живопису, знаковими творами для митця стали серія фронтових малюнків (1942-1944); «Подруги», (1947) та представлений в експозиції «Портрет актрисиА. Леснікової» (1959). Персональні виставки Сергія Солодовника проходили на Cлобожанщині, якщо бути точнішим, то у 1975 і 1986 роках у місті Харкові, а у 1984 році у місті Мерефа Харківської області.


З 1947 року художник працював викладачем у Харківському державному художньому інституті де з часом отримав звання професора. З 1948 року митець є членом Харківської обласної організації спілки художників України та займає значне місце в мистецькому житті Харківщини післявоєнного періоду.


Найулюбленішим жанром художника є портрет. В своїх роботах митець надає своїм героям риси привабливості та благородства. Художня спадщина Сергія Солодовника налічує велику кількість портретів, пейзажів, натюрмортів. Його творчість привертає увагу принциповим вибором на користь класичних традицій у виборі композицій і колориту. Майстер створив безліч замальовок Полтави, Карпат та Сєднєва, його пейзажі приваблюють неповторною красою природи, відчуттям тиші. 


Мистецька спадщина і педагогічний талант Сергія Максимовича Солодовника сприяли формуванню високого професійного статусу і престижу художньої школи ХарковадругоїполовиниXXстоліття.В експозиції «Майстер портрету Сергій Солодовник» представлена робота «Портрет артистки А. Лесникової». Портрет написаний в ліричному стилі, пронизаний щирістю, людяністю та позитивом, що дозволяє показати настрій, творче натхнення акторки.


У фондах Музею мистецтв також знаходиться ще одна робота, що належить перу митця - «Сніг випав (лижниці)», 1960. Ця робота є класичним твором Сергія Солодовника, написана в кращих традиціях реалістичного живопису, виконана в пастельних тонах і є своєрідним дзеркалом епохи, який висвітлює побут, одяг та спосіб відпочинку молоді тих часів.



1387Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: