Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Тетяна Костенко – науковий співробітник відділу Музею мистецтв – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»
Дата: 28 серпня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2020/08/28/vidkrilasja-vistavka-odniei-kartini-hudozhnitsi-oleni-pavlovoi-zverhu-skifiv-kovili-znizu-v-pratsi-shahtari-.htm
культура, 28 серпня 2020

Відкрилася виставка однієї картини художниці Олени Павлової «Зверху скіфів ковилі, знизу в праці шахтарі»

Тетяна Костенко – науковий співробітник відділу Музею мистецтв – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»


Напередодні відзначення Дня шахтаря 28 серпня  2020 року в Музеї мистецтв  розгорнуто виставку однієї картини «Зверху скіфів ковилі, знизу в праці шахтарі» Олени Павлової.


В Україні День шахтаря офіційно був встановлений за Указом Президента України від 16 серпня 1993 року № 30493, який святкується щорічно в останню неділю серпня, тож у 2020 році це 30 серпня. Професія шахтаря і досі залишається однією із найважчих і найнебезпечніших у мирний час.


Це свято відзначають мужні люди, чия нелегка праця - одна із запорук успішного розвитку економіки держави. Шахтарська праця завжди була наповнена особливим духовним змістом. Це не просто піт та сльози, колосальні зусилля і непорушна самовідданість, честь і професіоналізм. Спускаючись                             у шахту, шахтар залишає на поверхні весь свій страх, тому що під землею йому зовсім немає  місця. Він бере з собою надію і любов, бо знає, що це те єдине, яке не залишить його навіть там, під землею. І йде робити свою нелегку справу. Це - професія, яка завжди була пов'язана з важкою працею і ризиком для життя викликає шану та повагу у суспільства. 


Найглибша шахта у світі знаходиться в Африці близько Йоганнесбурга. Називається Тау-Тони, або «Великий лев». Це тунель, який йде вглиб землі на 5000 м. Будувалася шахта 5 років – з 1957 по 1962 року. Добувають там золото. А в Україні найглибша вугільна шахта знаходиться в місті Шахтарську, і має глибину 1546 м. Шахтарі всього світу піддають своє життя небезпеці кожну хвилину під час зміни, адже їм доводиться спускатися в забій на глибину до 4 км.


На виставці представлено роботу з фондового зібрання Музею мистецтв -     «Зверху скіфів ковилі, знизу в праці шахтарі» авторства члена Національної спілки художників України Олени Олександрівни Павлової. Ця робота була створена художницею для участі у Всеукраїнській виставці «Від Трипілля до сьогодення в образах сучасних художників» у 2012 році. Олена Олександрівна, яка на той час проживала у Донецьку, колисці шахтарського краю, передала картину до колекції музею у 2013 році. 


У цей день ми приєднуємося до привітань і поздоровлень, що лунають на адресу шахтарів, бажаємо мирного неба, багатирського здоров’я та впевненості в кращому майбутньому. Нехай кожен день надихає на нові звершення в ім’я єдиної і неподільної України.



1545Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: